Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že se mi bude tolik líbit film o golfu. Ale popořádku. Citlivá režie Roberta Redforda, krásná hudba Rachel Portman, Skvělý Matt Damon, okouzlující Charlize Theron, féroví soupeři Bruce McGill a Joel Gretsch, sympatický klučina J. Michael Moncrief, jeden z nejúžasnějších staříků v roli vypravěče...ano je to Jack Lemmon. No a vrchol? Ten nejsympatičtější, nejcharismatičtější a nejlepší strážný anděl v historii kinematografie, Will Smith. Moc krásný film, při kterém mě několiktát postihlo příjemné mrazení po celém těle. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Predošlý film Roberta Redforda Zaklínač koní ma až na sto percent nedostal, to musím povedať narovinu. No, ale týmto ma teda absolútne "odrovnal" (v dobrom slova zmysle). Legenda o slávnom návrate je neskutočne krásny a dojemný film, nielen o golfe. V dnešnej dobe preplnenej stupídnymi krvákmi a "strieľačkami" pôsobí Redfordov film ako čarovný balzam na dušu (a nielen ju). Čo sa týka hereckého obsadenia, nemám žiadne výhrady. Všetci to odohrali výborne, od príjemného Willa Smitha cez očarujúcu Charlize Theron až po rozprávača Jacka Lemmona, mimochodom pre ktorého je tento film bohužiaľ jeho poslednou úlohou (česť jeho pamiatke). Nevidel som ešte všetky Redfordove filmy, ale zatiaľ u mňa Legenda o slávnom návrate s prehľadom vyhráva. Snáď ešte stojí za zmienku výborná hudba Rachel Portmanovej, ktorá predovšetkým tú emocionálnosť krásne umocnila. Liek na depresiu... ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Výborně hrající Smith v roli člověka, co nelítá s mimozemskou stíhačkou, neutíká před satelity a dokonce ani nestřílí kulky a nepálí cool hlášky je to prostěněco novýho. Jeho lehce vážnější herecká poloha doplňující mladičkého, ale velmi nadějného Matta Damona. Sekunduje jim krásná Charlize Theron. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní cukrkandl. Redford má tu výhodu, že i když natočí sportovní film plný klišé, přehnaného idealismu a jednoduchých, snadno uchopitelných výrazových prostředků v každé druhé vlně skouzávajících do sentimentu, nedá se to označit sračkou. Je to možná díky jeho lidské vyzrálosti, či citu/umu jakožto filmaře, nicméně dělá to tak nonšalantně starosvětským způsobem, že ač je tenhle film v podstatě triviální příběh o ničem, hezky se na to kouká a sem tam se člověk v těch metaforických paralelách, které cedí s úsměvem od ucha k uchu Will Smith, chtě nechtě najde. Charlize Theron v jedné ze svých nejlepších a nejcharizmatičtějších rolí. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Copak můžu dát jiné hodnocení? Film určen přesně pro mě, já tento typ filmů miluji. Brilantní režie Roberta Redforda, krásný a dojemný snímek, který se svou atmosférou dotkl až mého srdce. Golf ve filmu není to nejdůležitější, ve filmu je nádherně zobrazena hospodářská krize, především její důsledky na obyčejný lid, jak moc je důležité najít v něčem světlo, najít alespoň malou naději. Objevuje se zde hned několik věcí, které jsou aktuální i v dnešní době a to právě v maličkostech, které si mě naprosto získaly (pohled Hardyho na svého otce). Výborné herecké obsazení, Willa Smithe jsem nikdy neviděla v lepší roli. Film, který si jistě ještě několikrát pustím. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (17)

  • Matt Damon nikdy neměl zkušenosti s golfem. Kvůli své přípravě tak strávil měsíc s profesionálem Timem Mossem v Hilton Head v jižní Kalifornii. (HellFire)
  • Jack Lemmon na začátku filmu řekne větu „Je to kouzelný čas.“ Tuto frázi řekl Lemmon v každém filmu, ve kterém účinkoval. (HellFire)
  • Poslední film Jacka Lemmona, jakožto i Lana Smitha. (HellFire)

Reklama

Reklama