Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (424)

golfista 

všechny recenze uživatele

Film posazený do mého nejoblíbenějšího prostředí :-) I když tady je golf zdánlivě jaksi druhořadý. Každý, kdo k téhle hře "přičichl" ale pozná, že veškeré hodnoty o které v tomhle filmu jde se naplno projeví právě v golfu (film si ovšem vychutná i člověk, který o golfu neví zhola nic). Režie Roberta Redforda se postupně zařadila mezi úplnou špičku, čehož je tenhle film jasným potvrzením. Skvělý Will Smith v roli "božího pomocníka" :-) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

S naprostým přehledem natočil Robert Redford krásný a dojemný snímek, který přes své poklidné tempo ani na sekundu nenudí. Bagger Vance je ta nejlepší role, jakou kdo kdy Willu Smithovi napsal - zvládl ji výborně. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Dvě tři opakované golfové scény, pár brutálních střihů tamtéž, ale jinak krásně rozvláčný a pomalý malý velký film, který se svou nasládlou náladou zabodne přímo do srdce. Koukám na plakát z Mizerů vedle stolku na zdi a nestačím se divit, kolik hereckého talentu ve Smithovi doopravdy tříme. Mít jen o chloupek lépe napsanou roli (úvod, trochu více pošťuchování s Damonem předtím než ho ten přijme do služeb), mohla být jeho postava, stejně jako celý film, víc než jen vzpomínkou, která ač krásná, vyšumí za den dva. Což není ani tak chyba Redfordova, jako spíše zmlsaného diváctva... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Best of režisér Robert Redford, tak to vidím já. Ne že bych viděl všechno, co natočil, ale Legend Of Bagger Vance je pro mě nádherný film, který mi vždycky zvedne náladu. Je to nejspíš kouzlo, protože jenom Rachel Portmanovou, Charlize Theronovou, Mattem Damonem a nade všemi Willem Smithem to být nemůže. Každý detail je naprosto přesně na svém místě, zkrátka poezie v pohybu. Jedna z mých srdcovek, i když ne ta nejsrdcovatější. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vracím se z Bohemky promrzlej jak hovno ledního medvěda na antarktidě, mám po náladě, protože ty moji zelenobílý neznabozi celej zápas odflákli a dle "tradice" opět prohráli. Zapnu známý sračkoidní TV kanál- Film +, abych se dorazil, ale najednou...... začnu úplně roztávat. Jo, jo, tohle mě dostalo. Trošku oslava golfu, hodně krásný příběh, vynikající herecký výkony. Postava Will Smitha - Bagger Vance je super a děsně pozitivní. Bagger Vance by se mnou měl chodit na Bohemku, abych si tam nekazil náladu při pohledu na nekopy jako je Hrdlička nebo Kauchman . Režisér Robert Redford je mazák. Díky němu jsem totiž prožil nádherný příběh o naplnění jednoho snu. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Robert Redford jako režisér je pro mě prozatím ještě malou-velkou neznámou. Přesto se dá na Legendě o slavném návratu najít pár momentů a věcí, na kterých lze dokázat, že Redford je nejen vynikající herec Legenda o slavném návratu je příběhově jednoduchý film. Pro někoho bude možná až moc jednoduchý a hlavně neskutečně patetický. Málokterý režisér by dokázal přetavit scénář, který je přecpaný žánrovými klišé a patosem do filmu, který nejen že bude sledovatelný a stravitelný, ale bude jej možné sledovat ještě několikrát. V úvodu se na diváka vybalí válečná řež 1. sv. války, kterou ale Redford poněkud nezvládl. Budiž mu ale ke cti, že ji nenatahoval ani o minutu déle, protože si asi byl vědom, že obrovský ohňostroj a pomalé přecházení kamery po poli posetém mrtvými, k válečné atmosféře nestačí. O to víc se ale pak následně snaží při golfovém turnaji, kde navíc dostanou prostor herci. Úchvatná role byla přisouzena Willu Smithovi, který se jí zhostil na výbornou. Jeho glosování nad životem, golfem a tím, že to má všechno něco společného, z něj dělá úsměvnou (ale ne komickou!!!) postavu. Matt Damon snad ani špatně zahrát neumí. Od životem zlomeného muže až po záblesky naděje v očích, během nabývání ztraceného sebevědomí, jsou zahrány s přimou jednoduchostí a bez zbytečností. Charlize Theron si opět zkusila vychutnat roli krásky, která je však nadstavena o úroveň hráčky na poli finančním. Nemůžu si pomoct, abych neřekl, že jí to opět vyšlo. Ať už si o nějaké části Legendy o slavném návratu budete myslet cokoliv, tak vám asi nezbyde nic jiného než uznat, že jako celek se tento film povedl na jedničku. Klobouk dolů a poklona, pane režisére! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Výborně hrající Smith v roli člověka, co nelítá s mimozemskou stíhačkou, neutíká před satelity a dokonce ani nestřílí kulky a nepálí cool hlášky je to prostěněco novýho. Jeho lehce vážnější herecká poloha doplňující mladičkého, ale velmi nadějného Matta Damona. Sekunduje jim krásná Charlize Theron. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu mi Will Smith sedi snad nejlepe z toho co jsem doposud on nej videl. Pomocnik a zaroven jakysi "andel" Matta Damona je prototypem vedlejsi postavy, ktera jasne prehrava postavu hlavni. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Matt Damon není human sapiens. Je reprezentantem obrody, metaforou Ameriky, zpité do němoty a probouzející se z Velké hospodářské krize. Tomu já říkám vlasteneckej akcent. On Redford vždycky tak nějak inklinoval k tradičním hodnotám. Kdyby měla západní provenience Babylónskou věž, nejspíš by do ní vlezl a začal by kralovat místnímu lidu. Klobouk dolu, pane Redford. A ať zdravíčko slouží! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

OK, budu hrát na tom Vašem proklatém turnaji…. R.Redford dokáže ve svých filmech navodit pro mne zvláštní atmosféru. Vypráví příběh, snaží se dojímat, a mně to nepřipadá vůbec jako patos. Je to o golfu, o lidech, sebedůvěře. A všemu vévodí caddie W.Smith! Tak krásnou roli už jsem dlouho neviděl! Jenže když nemá slovo on, tak ty dojemné rozhovory nejen o golfu nejsou zase tak zábavné. A golfový turnaj? Hezký, a kýčovitý. Jako celý film. Nebo ne? ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepšých filmov športového žánru. Parádny dej aj príbeh........... Soundtrack Rachel Portman: 1. My Best Wishes - Fats Waller ,2. The Legend Of Bagger Vance ,3. Savannah Needs A Hero ,4. Bagger Offers To Caddy For Junuh ,5. Bagger & Hardy Measure The Course At Night ,6. The Day Of The Match Dawns ,7. Birdie ,8. Junuh Sees The Field ,9. Hole In One ,10. Junuh Comes Out Of The Woods ,11. Bagger Leaves ,12. Old Hardy Joins Bagger By The Sea ,13. Bluin' The Blues - Muggsy Spanier ,14. Mood Indigo - Duke Ellington , ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nastal čas opustiť svoje tiene." Mám rád ubolené filmy o ľuďoch, ktorí niečo zlé zažili a prežili a na margo LEGENDY O SLÁVNOM NÁVRATE treba povedať, že okrem kvalitného scenára ponúka tiež vynikajúce herecké obsadenie (príjemným prekvapením je mentorská rola mladého Willa Smitha, zasa raz skvelý Bruce McGill, posledná rola Jacka Lemmona atď.), starostlivé Redfordovo remeslo (doprevádzané kingovským rozprávačom o mladosti, stratenej vo víre tmy, krvi, vojny a bolesti) a magické scény (o tom, že tráva ráno a tráva na obed nie je tá istá tráva). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Strasne prijemnej retro filmecek s perfektne pohodovou atmosferou, kterej je misty vtipnej a misty dojemnej, ale rozhodne nijak netlaci na city. Celej film tak pomalu plyne, aniz by se neco podstatnyho delo, ale vubec nenudi, prvni polovina je spis takova ukecana a druha je jen golfovy utkani, ale diky Redfordovo rezii nenudi ani jedno. Navic tu je fajn Matt Damon a strasne pohodovej a prekypujici zivotnima radama Will Smith, kterej ani na chvilku nepripomina ty hlaskujici frajery a je to fakt zmena oproti jeho klasickejm rolim. Ale abych vysvetlil "jen" 4*, precejen obcas by to lehce na tempu pridat sneslo a dve hodiny taky nebyly nejnutnejsi. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jasný promo film na golf a hřiště v Savannah :) Z herců zde byla na prvním místě pro mne energická a krásná Charlize Theron, pak hláškující caddy Will Smith a až poté podle vzoru Redforda učesaný bývalý zázračný golfista v podání Matta Damona. I když je film místy dojemný a výtečně obsazený - tak bych na režiséra Redforda nejradši vzal golfovou hůl 3-iron, jak ten film příšerně přesladil a pomocí filozofických řečiček protlačil zázraka do cíle mezi golfové legendy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EjNAulnPsHo ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde se kdysi vyjádřil, že golf je procházka zkažená tím, že boucháte do míčku. Tohle je film zkaženej tím, že jsem ho viděla. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů o sportu, po kterém máte chuť vzít do ruky okamžitě golfovou hůl, přestože jste ji v ruce nikdy nedrželi, a odpálit míček jak daleko to jen jde. Velmi sympatický Matt Damon. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Každého z nás si vybírá jeden dokonalý úder. Na nás je, abychom se mu při tom nepletli do cesty. Nechali ho žít." Baggerova moudra mě bavila. Poučil jsem se z nich, takže bych teď patrně trefil hole-in-one na pětiparu. Kdybych tedy měl golfovou hůl. A uměl ji držet. Zatím bych dokázal správně držet pouze Adele. Ne že by se mi tolik líbila, ale její zmatená omluva Junuhovi byla dokonalá. Jasně, že za všechno mohl on. Junuh mě zase poučil o tom, v jakým pořadí zabíjí alkohol buňky. To není špatný vědět. A pak tam byl golf, vysvětlení falešný důstojnosti a smysl pro fair play. To mě vždycky dokáže potěšit. Ve světě, ve kterým dominujou prachy, je pro mě sportovní čest silným kalibrem, za kterej ty hvězdy rozdám rád. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné retro s nádechem mýtu. Redford je opravdu výtečný režisér. Takhle poeticky natočit golfové utkání nedokáže jen tak někdo. Moc moc pěkné. ()

Reklama

Reklama