Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

golfista 

všechny recenze uživatele

Někdy mě napadá, jak může být někdo tak rychle tak dobrej. Takovýhle téma pro režijní debut - to je síla! Jako kdyby si chirurg pro první operaci nevybral sešití palce, ale rovnou transplantaci srdce. A ten pacient ještě pořád žije ! Bravo pane Redford. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Nejlepší film, Režie, Herec VR - Timothy Hutton, Scénář - A + 2 nominace: Herec VR - Judd Hirsch, Herečka HR - Mary Tyler Moore ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nepřekonaný vrchol v režisérské tvorbě Roberta Redforda. Jedno z nejlepších psychologických dramat 80. let zaslouženě získalo několk Oscarů. Mezi herci stojí za povšimnutí celá ústřední trojice. Donald Sutherland je dobrý asi pokaždé, ale i tehdy začínající Timothy Hutton se své nelehké role zhostil překvapivě dobře. Oba ovšem poněkud zastiňuje naprosto neskutečná Mary Tyler-Mooreová. Takřka neznámá herečka v tomhle snímku doslova a do písmene koncertuje. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $54,766,923Tržby Celosvetovo $57,200,000║ Robert Redford a jeho monotónna réžia mi proste nesedí, vôbec ma to nebralo. /40%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alvin Sargent .. Byl jsem mooc mile překvapený! Robert Redford poprvé na režijní stoličce a hned je z toho jeho osobní vrchol a laťka postavená tak vysoko, že jí dosud nedokázal překonat. Výtečné, silné a stále současné komorní rodinné drama ozdobené úžasnými hereckými koncerty. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V ŽIVOTĚ SE STANE SPOUSTA VĚCÍ A LIDI JE OBČAS NEUMĚJÍ VYŘEŠIT...“ /// Složitej film o jednoduchejch věcech. O rodině, o strašících v duši, v hlavě a o svědomí. O tom, co všechno dokážeme držet ,,v sobě“ a bát se vyjádřit emocema nebo snad pocitama. A přitom někdy stačí jen obyčejný ,,MÁM TĚ RÁD!“ Takže vlastně film, kterej není tak úplně pro každýho. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1976 napsala Judith Guest jsem nečetl. 2.) Jsem spíš na ty rodinný dramata. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Co dodat : "Všichni lidé, s nimiž se setkáváme, mají své osudy, které ovlivňují jejich chování, ale na to příliš málo myslíme. Očekáváme, že budou reagovat tak, jak bychom zareagovali na jejich místě my, a proto jim v naprosté většině případů nemůžeme rozumět, nemůžeme je pochopit................". Simmel Johannes Mario ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý pohled do života obyčejné americké rodiny, která zažívá velmi špatné období. Donald Sutherland podává další ze svých skvělých výkonů, Mary Tyler Moore, kterou jsem do té doby ani neznal, předvedl nejspíš svůj životní výkon a Timothy Hutton održel za svůj bezvadný výkon Oscara. Judd Hirsch se svým výkonem také určitě neztratil. Ovšem nejlepší výkon se neodehrává před kamerou, nýbrž za kamerou! Robert Redford si na svůj režijní debut vybral hodně těžké sousto, které zvládl na jedničku. Všechny čtyři obdržené Oscary jsou v naprosto správných rukou. Mohu kazdému jen doporučit, protože ty dvě hodiny u toho stojí strávit.... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Typické oscarové drama - silný námět, výborní herci, ale také jistý chlad a odstup. Největší pochvalu si určitě zaslouží Hutton. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Kdybych si nepřečet všechny ty oslavný komentáře a nevěděl bych, že film dostal asi 10 oskarů, nejspíš bych to vůbec nedokoukal. Od první minuty začne nuda a ta přetrvá až do úplnýho konce. Občasný oživení přinesou akorát hysterický výlevy matky a nějaký ty návštěvy u cvokaře. Redforda mam docela rád jako herce, ale co jsem viděl filmy, který režíroval, tak mě to moc nebavilo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavný oscarový film o krizi americké středostavovské rodiny, neschopnosti komunikace a o bolestném tajemství, které se odhalí po terapii jednoho z rodinných příslušníků s jeho psychiatrem. Bohužel v tomhle případě jsem musel konstatovat, že v mých očích zase padla jedna z filmových legend, protože Obyčejné lidi přebíjí z jedné stránky Americká krása, z druhé stránky kterýkoli z dílů V odborné péči. Je to zdlouhavé a tím pro mě i nudné. Dokoukal jsem jen z povinnosti. Celkový dojem: 40 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Excelentně a velmi výmluvně zpracovaný snímek na téma "když se nemluví." Robert Redford je skvělý herec a pro mě možná ještě lepší režisér. Touto svou prvotinou již tehdy všem dokázal, že jeho ambice a talent jsou nesporné a nám zase to, že už ve svém prvním filmu projevil velký cit pro režii, hloubku a důležitost vyprávění a svůj styl. A vše dokázal i svou další režisérskou tvorbu udržet na stejně kvalitní úrovni. Skvělé výkony celé "rodiny." Mě však nejvíce dostal Timothy Hutton. Jeho výkon je výborný a jako Conrad mě zkrátka dostal. Jeho bolest, výčitky, strach, vše, co udělal, neudělal, nebo měl udělat, všechno, co ho uvnitř sžírá a pronásleduje. Takové postavy jsou mi velmi blízké. Situace mezi samotnými manžely je rovněž vystavěna mistrovsky, ale když už rozbroje mezi nimi začínaly být značně ostré a vyhrocené (manželské hádky o vině a nevinně, kdo za co může) uvažovala jsem, že je to naprosto vynikající, ale už jsem čekala, kdy bude na scéně opět Timothy:) Myslím, že děj stál hodně právě na něm. Obyčejní lidé mi dopřáli velmi silný zážitek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z oscarových filmov, na ktorý je v tv naozaj ťažké natrafiť. Pri všetkej úcte k Robertovi Redfordovi i príbehu rozoberajúcemu vzťahy jednej rodiny postihnutej tragédiou, mi film ako oscarový nepripadal. Nechcem tým naznačiť, že sa mi film nepáčil, práve naopak, ale pri pomyslení na oscarovú drámu som si myslel, že mi srdce roztrhá na kusy. Chybu som urobil ja tým, že som mal prehnané očakávania. Ako už samotný názov naznačuje film je o obyčajných ľuďoch a tak trochu obyčajne vyzneje i celkový dojem, no je možné, že to Redford takto zamýšľal. Ak áno, tak mu to vyšlo. D. Sutherland je bezchybný ako vždy, no najviac piestoru dostáva vzťah matka - syn a za najlepšiu scénu považujem rodinné fotografovanie. Celkovo má táto kvalitná rodinná dráma stále čo ponúknuť, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že by som si ju vážil viac, ak by žiadnych oscarov nezískala. 80%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Dej mi ten foťák Calvine. Chci fotku jen vás tří. DĚLEJ DEJ MI TEN FOŤÁK!!! praví Mary Tyler Moore a přitom se usmívá takovým tím křečovitým způsobem. Příčí se jí být na fotce se svým synem, který mohl zachránit svého bratra. Bratra, kterého milovali rodiče více než toho "co ho mohl vytáhnout z tý posraný vody ven". Proto Conradovi nemůže přijít na jméno- on vlastně může za smrt jejího zlatíčka. A ona bohužel nepatří mezi ten typ žen, které ventylují své emoce skrze...co já vím, třeba krabky cigár denně, ale ona to v sobě dusí. A pak bouchne. Conrad mezitím bojuje se svými vnitřními démony a fuckuje matku jen ve své hlavě ("Haf! Haf!"). Všechno nakonec dospěje ve skvělý konec ze kterého budete mít husinu, stejně jako z úvodní chorálové písně... Někdo si může z tohoto filmu odnést jen to, že film je příručkou -Jak nevychovávat svého potomka- ti druzí (rozumější) si naopak vezmou to nejdůležitější. Ale to vám neprozradím, poněvadž kouzlo tohoto snímku spočívá práve v tom hledání... Robert Redford je magik! ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Úžasný snímek, který nabízí kvalitní podívanou, bezchybné herecké výkony a pohled do života takových obyčejných lidí, kteří jsou vlastně neobyčejní. Stojí za to u něj těch 120 minut strávit. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zrovna dneska jsem viděl na You Tube video, podle kterého je oscarový triumf Ordinary People druhou největší minelou v historii zlatých sošek. Já si to ale úplně nemyslím. Je pravda, že Scorsese si dal na svém Zuřícím býkovi hodně záležet a povedlo se mu stvořit jedno z nejpůsobivějších sportovních dramat vůbec, ale i tento nádherný příběh se může pochlubit na prvotinu nevídanou režií, která nelehký námět zpracovává mistrným a procítěným způsobem. A byť jsem se v některých chvílích trošku nudil, skvělé herecké výkony a hlavně to přirozené a otevřené( obyčejné?) zakončení celkový dojem zase výrazně vylepšuje... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Já nevím, jestli u toho sestavování programu vůbec někdo přemýšlí, když takováhle kláda startuje ve čtvrt na jednu v noci... Už zítra je konec světa a takhle na něj ani nebudu pořádně odpočatý. Jinak na filmu oceňuji jeho nezpochybnitelnou kvalitu, i když jedním dechem dodávám, že ne vždy je největším zážitkem jízda v nablýskaném meďorourovi. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi civilná dráma o rozpade rodiny z vyššej strednej triedy na pozadí so skvelou atmosférou jesene na prelome 70tych a 80tych rokov. 7/10 ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama