Reklama

Reklama

Dobrodružství do neznáma

(seriál)
  • Česko Expedice se Stevem Backshallem (více)
Velká Británie, 2019, 15x51 min

Hrají:

Steve Backshall (průvodce)

Obsahy(1)

1. Zatopené jeskyně Yucatánu: Dobrodruh a přírodovědec Steve Backshall se snaží prozkoumávat části naší planety, které zatím nespatřilo žádné lidské oko. V jeho hledáčku se tak musela objevit i největší neprozkoumaná síť jeskyní na světě uprostřed divočiny poloostrova Yucatán v Mexiku. Podle odborníků se tam nachází tisíce kilometrů podzemních prostorů a průchodů, ale prozkoumáno je zatím pouze jedno procento. Proto se svými zkušenými spolupracovníky, včetně předního světového průzkumníka podvodních jeskyní Robbieho Schmittnera, zamířil do nebezpečné mexické džungle, aby se ponořil do částí tamního systému. Bude to vzrušující, ale taky velmi nebezpečná cesta. Bude to výzva, která otestuje i nejuznávanějšího jeskynního potápěče, a sám Steve Backshall bude muset čelit nástrahám uprostřed temného podzemí. Je ale také jasné, že to bude neskutečný zážitek.
2. Podzemní svět Mayů: Civilizace Mayů i dnes ukrývá mnoho záhad a tajemství. Dobrodruh a přírodovědec Steve Backshall se při svém průzkumu na poloostrově Yucatán v Mexiku vydá do míst, která nám vnesou trochu světla do života tohoto starého společenství. S pomocí svých spolupracovníků se vydá do podzemních jeskyní, o kterých Mayové předpokládali, že jsou vstupní branou do nadpřirozeného podsvětí. Díky podpoře týmu, zkušenostem a skvělému vybavení se Steve Backshall dostane do míst, kde jsou po staletí ukryté krásné artefakty. Mimo nich tam jsou ale i lebky, jako pozůstatky lidských obětí pro usmíření s bohy. Úchvatné místo v sobě tak mimo stop historie nese i nová tajemství. A ty stojí za prozkoumání.
3. Zamrzlá hranice: Dobrodruh Steve Backshall vyráží na nebezpečnou cestu přes největší fjord světa.
4. Ledová hora: Vrchol dosud nepokořené hory se stává novým cílem dobrodruha Steva Backshalla.
5. Surinam, ztracený svět: Neprozkoumaná místa velkého deštného pralesa Guyanské vysočiny odhaluje dobrodruh Steve Backshall... Guyanská vysočina se rozkládá na ploše dvou milionů kilometrů čtverečních. Právě tam se nachází jeden z nejzachovalejších tropických lesů planety. A přírodovědec Steve Backshall míří přímo do jeho srdce. Chce uspět tam, kde se jiní museli vzdát. Expedice zamíří do ztraceného světa – z vrcholků hor dolů do nížin. Na místa, na která před ním ještě nikdo nevstoupil. Zatímco první průzkumníci sem přišli hledat zlato, Steve Backshall si dal za úkol prověřit hojnost volně žijících živočichů a přírodních divů. Ty jsou ale dnes opět v nebezpečí. Do džungle znovu přijíždí horníci a ilegálně těží zlato. S pomocí místních kontaktů získají dobrodruh a jeho tým přístup přímo do vesnice horníků, kde odhalují ničivé dopady těžby na místní přírodu. Na druhou stranu, ale expedice poznává i pravou tvář džungle, kde není nouze o setkání se zvířaty, která nikdy neviděli člověka, proto se ho ani nebojí.
6. Omán, pouštní kaňon: Dobrodruh Steve Backshall mířím s týmem odborníků do samotného srdce pohoří Al Hajar... Přírodovědec Steve Backshall svou další expedici naplánoval do oblasti Džebel Achdar v Ománu. Jeho cílem je probádání nebezpečného kaňonu, který před ním ještě nikdo nezmapoval. Cesta to ovšem není jednoduchá. Na úvod čeká členy expedice náročné čtyřsetmetrové slaňování, navíc umocněné omezenou kapacitou tekutin. Voda je v tomto regionu opravdu palčivou otázkou a Steve poznává její hodnotu pro tamní obyvatelstvo. Ani úspěšné dosažení dna kaňonu nezmenší hrozící nebezpečí. To může paradoxně přinést pro toto místo vzácná kapalina. Mraky na obloze zvyšují možnost deště na jednom z nejsušších míst naší planety. Z úzkého kaňonu by se stala smrtící past.
7. Bhútán, divoká voda: Krásu a nástrahy nespoutané řeky okusí dobrodruh Steve Backshall v malém izolovaném království... Bhútán – země hřmícího draka ležící na úpatí Himálaje. I proto, že bylo po léta maličké království odříznuto od okolního světa, dnes stále nabízí místa, které vzývají po odhalení. Přírodovědec Steve Backshall si tak mohl vytýčit odvážný cíl. Společně se svým týmem se rozhodl projet na kajaku řeku klikatící se nebezpečnou úzkou soutěskou. Namáhavá cesta z jednoho konce na druhý čítá asi čtyřicet kilometrů a je nezbytně nutné být v každou chvíli naprosto soustředěný. Ale i přes veškerou přípravu a plné nasazení se dostane Steve Backshall do přímého ohrožení života. Řeka ukáže svou nespoutanou sílu. Naštěstí tým funguje skvěle a expedice přečká těžké chvíle bez úhony. Odměnou za odvahu je pro členy expedice důkaz o přítomnosti ušlechtilého zvířete.
8. Surinam, řeka duchů: Nová expedice dobrodruha Steva Backshalla míří na neprozkoumanou řeku v srdci civilizací nedotčeného pralesa.
9. Omán, pouštní pevnost: Cesta dobrodruha Steva Backshalla na Arabský poloostrov za jednou z nejvzácnějších velkých koček na zemi.
10. Borneo, temný stín: Dobrodruh Steve Backshall se vrací do míst své první expedice, aby prozkoumal vápencové hory uprostřed pralesa a pomohl tak jeho záchraně... Borneo má pro dobrodruha Steva Backshalla zvláštní význam. Proběhly tam před třiceti lety jeho vůbec první expedice. Nyní se přírodovědec s týmem spolupracovníků a indonéských odborníků vydává do vápencových hor uprostřed pralesa, aby našel doposud neobjevené jeskyně. V nich totiž můžou skrývat vzácné jeskynní malby, které by pomohly zachránit celou oblast. Z hlediska výzkumu historie lidstva by se totiž toto místo mohlo stát jedním z nejdůležitějších na celé planetě. A to by výrazně ztížilo práci těžařských společností, které už si na prales dělají zálusk. Ovšem dostat se k jeskyním bude velká výzva. Náročný terén připraví expedici nejednu překážku a odměna v podobě úžasného objevu bude ležet opravdu daleko. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

sator 

všechny recenze uživatele

Viděno komplet-tedy 10 dílů...snad je jich víc...1. díl: Zatopené jeskyně Yucatánu.4*, 2. díl: Ledová hora 2*, 3. díl: Podzemní svět Mayů 3*, 4. díl: Zamrzlá hranice 3*, 5. díl: Surinam, ztracený svět 3*, 6. díl: Omán, pouštní kaňon 4 *, 7. díl: Bhútán, divoká voda 5*, 8. díl: Surinam, řeka duchů 3*, 9. díl: Omán, pouštní pevnost 2*, 10. díl: Borneo, temný stín 3*. ()

Reklama

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál si zaslouží pozornost, do výuky zeměpisu bych ho zařadil pouze jako zpestření. Většina prostoru je věnována průzkumu různých částí světa. Steve Backshall se role průvodce pořadu zhostil velice dobře. Doporučuji pro všechny dobrodruhy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Díl o Borneu https://www.ceskatelevize.cz/porady/12921675594-dobrodruzstvi-do-neznama/219382568670010/ Vypadá do na další last turistiku. Těžařské společnosti jsou taková rakovina na kterou zatím není lék. Kromě covidu 19. Díl Omán se věnuje horolezectví za účelem objevit jednoho z posledních dvou set levhartů arabských, které velký populační růst rozsouložených Ománců vytlačil do hor. Díl Surinam překrásné splouvání na kajaku nedotčenou džunglí. Chlapci tedy viditelně nejsou kajakáři a mají problémy s rovnováhu. Záběry na džungli z vrtulníku jsou překrásné a cestovatelé na vás budou přenášet nadšení a optimismus. Díl Bhután oslní velkolepou panenskou přírodou a prvosjezdem divoké řeky. Grónský díl je o slezení zasněžené kamenité hory 170 km daleko od nejbližší civilizace. Cestu do Grónska moc pojišťoven běžně nepojišťuje. Když se cestovatelé dostanou zpátky na Island, říkají, že se jim zdá přelidněný. Na černobílé ledovém dílu se není praktický na nic nic dívat, ale má ekologické poselství, že kvůli změnám klimatu "ledovci zvoní hrana" přičemž diváky napadne, že asi i jim a výprava se plouží nahoru na lyžích tragikomicky po rozbředlém sněhu. Načež se můžete dojímat ze skutečného "ledu" který tu leží studený tak dlouho. Z vrcholu uvidíte nejméně 70 kilometrů do všech stran a budete stát na místě, kde před vámi ještě nikdo nikdy nebyl. Takže spěchejte tam také, protože až se Arktida oteplí, budete ta ve společnosti milionů Číňanů  těžících nerostné suroviny v čínském městě. V díle Podzemní svět Mayů první na co v tajné jeskyni narazíte je lebka domácího přežvýkavce se zuby vyspravenými zlatem a s otisky rukou dětí na stěnách, které byli obětovány kulturou Mayů, aby konečně zapršelo. Zdálo se mi úžasnější fakt, že jsou průzkumníci šest hodin uvnitř jeskyní, než neustálé adorování Mayů. Moucha, která paralyzovala pavouka, aby do něj v jeskyni nakladla vajíčko, z nějž vylíhlá larva ho bude postupně vyžírat za živa , působila hororově. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • V 10. epizodě 1. série s názvem „Borneo, temný stín“ se mluví o apokalyptickém tempu odlesňování ostrova, ze kterého hrozí stát se poušť. Díky českým vědcům, kteří zde pátrají po nových biologických druzích a jsou úspěšní, doufají, že právě objevy mohou další postup těžby dřeva v tamních lesích zbrzdit nebo i zcela zastavit. (sator)

Reklama

Reklama