Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šokující živé vysílaní, které během chvíle změní životy několika nevinných lidí. Radek (Karel Roden) se po téměř dvaceti letech nečekaně vrací do svého rodného města, aby zde nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá Eva, ambiciózní rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show. Chtěla mít ve vysílání senzační událost, ale k jejímu zděšení a ke zděšení všech posluchačů začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Svůj plán připravoval Radek několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ona sama, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a o spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno? (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (354)

Matty 

všechny recenze uživatele

Promlčeno se snaží vecpat do thrillerového rámce kritický řez společností, ale výsledek budí rozpaky. Možná kvůli složitému vývoji (námět napsal a původně roztočil Mirek Veselý) a zakázkové povaze projektu, který byl Sedláčkovi nabídnut producenty. Základní dějové schéma sice slibují napínavý thriller odehrávající se v reálném čase, ale tenhle příslib je zrazen hned během nepříliš úsporné expozice, odehrávající se před hlavním dějem. Dejme tomu, že témata, k nimž se film chce vyjádřit, vyžadují prokreslení postav. Jenomže to si žádá zpomalení a zaměření na detail. Thrillerová zápletka oproti tomu potřebuje stálý přísun energie. Střetávání odlišných dynamik vede k zadrhávajícímu rytmu. Sedláček se navíc zdá být jistější při režii herců vedoucích dialog než při inscenování akce v  prostoru. Film je formálně dost opatrný, místy až malátný. Při dlouhých, místy komicky doslovných a popisných hovorech, které tvoří základní stavební prvek vyprávění, je nenápaditě stříháno z detailu nebo polodetailu jedné tváře na druhou. Letecké záběry noční Prahy plní především rytmizační funkci, k navození specifické atmosféry moc nepřispívají. Ačkoli je časový rámec určen délkou Evina pořadu, postavy se nezdají být pod tlakem. Počáteční thrillerový drajv se vinou scén jako je dlouhé intimní povídání matky a dcery sedících u kuchyňského stolu postupně zcela vytrácí. Dokonce i zásadní závěrečná konfrontace je řešena nevzrušivým stříháním mezi dvojicí stojících herců, snímaných s malou hloubkou ostrosti. Kamera většinou zůstává statická, mění se pouze úhly. Kdykoli obkrouží herce nebo nabídne podmanivou kompozici Rodena sedícího v autě, která by se pěkně vyjímala v jednom z městských thrillerů Michaela Manna, máte chuť slavit. Promlčeno jsou dva filmy v jednom. Přímočarý a polopatický thriller a vypravěčsky doširoka rozevřené, vyzněním ambivalentní (záměrně anti-žánrové, divácky neuspokojivé) a ke společnosti založené na transakčních vztazích, v níž jsou veškeré hodnoty převáděny na peníze, kritické drama. Třeba by ale hladce fungující žánrovka, neponechávající žádná místa k zaplnění, nevyvolávala tak silný pocit zmaru ze stavu přetechnizovaného, cynicky prospěchářského světa, a neprovokovala k hledání vlastních odpovědí, jak lze odčinit zdánlivě promlčené hříchy. 55% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ač mi přišlo jednání Rodenovi postavy lehce kostrbaté a překombinované, tak je Promlčeno na české poměry skoro až nevídaný kousek. Přeci jen napínavých, víceméně dobře napsaných a předem neodhadnutelných thrillerů, za který by se nemusel stydět ani Hollywood tu zase tak moc nevzniká.Vlastně tu nevznikají vůbec a už jen za to, patří Sedláčkovi uznání a upřímně doufám, že v tomhle stylu bude pokračovat spíš než se zaprodávat debilitám typu druhého Dědictví.Menší mínus maximálně jen za konec, který po celém tom průběhu víceméně vyšumí do ztracena. On to byl nejspíš úmysl, ale i tak bych jako divák ocenil alespoň lehčí zadostiučinění...80% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

A to su rád, že se Robert vrátil. Jako marnotratný syn po všech těch pracech v politických vepřínech se zas vrátil - doufejme, že ne jen na chvilku - tam, kde je svůj a kde mu to jde a dokázal alespoň mě, že to v něm ještě pořád je, že je to pořád jeden z mála (ze tří) současných českých režisérů, který je svébytný a fakt něco umí. Proto mírně nadhodnotím, ale jinak příběh sestavil umně, dokázal všem ostatním, dražším projektům, že k pořádnému napínáku stačí jedna kuchyně, jedno auto, jedno studio a dva kancly plus pár exteriérovek (ostatně v Pravidlech lži mu k tomu stačila v podstatě jedna místnost), herce vedl dokonale (s výjimkou Cibulkové, té to skutečně nešlo), a s ladností baleťáka to celé poskládal v umný celek. Který vypadá jednoduše, pár filmařů si řekne, že na tom přece nic není, ale takhle to sestavit, aby vše do sebe zapadlo a dávalo smysl, to nedokáže ze současných českých rádoby filmařů nikdo. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Během těchto vánočních svátků jsem začínal propadat skepsi, že poté, kdy po náročném pracovním roce doháním co nejvíce filmů to jde, tak nenarážím na žádný, z něhož bych byl vyloženě nadšený. Konečně se mi to podařilo s Promlčeno. Napětím jsem ani nedýchal, dychtivě bažil po postupném odkrývání celé pravdy a rozuzlením. Herecky skvělé, nedokážu nikoho vyzdvihnout, všichni v hlavních i vedlejších rolích jsou naprosto přesní. Velmi zajímavý nápad i v kontextu všemi milovaných devadesátek. Jen ten závěr mi zamotal hlavu, že si nejsem zcela jistý, jestli jsem vše pochopil správně a všechno se mi spojilo tak, jak mělo. Rozhodně jeden z nejlepších českých filmů roku 2022. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý český film, který se snaží hrát na americké vlně. Rozhodně by to nebylo ono bez Karla Rodena, jeho charisma a herecký výkon ten film drží nad vodou. Naopak Barbora Bočková mě moc nepřesvědčila svým hereckým umem a od ní mi to přišlo hodně prkenné a neupřímné. Nicméně i tak se jedná o jeden z těch lepších českých filmů a thrillerů. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (24)

  • Karel Roden řekne během filmu 2 595 slov. (Zdroj: ČSFD)
  • Herečka Julie Šurková, která ve filmu hraje asistentku Barbory Bočkové, má s promlčením trestných činů osobní zkušenost. Její otec záhadně zmizel v roce 2007 a dosud se nepodařilo zjistit, co se s ním stalo. Po 20 letech jsou pak podobné případy promlčeny. Podle Šurkové nezmizel z vlastního rozhodnutí. Mohl se tehdy údajně dostat do konfliktu kvůli hospodě a nočnímu klubu, který vlastnil. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama