Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Emma Woodhouseová (Anya Taylor-Joy) je hezká, chytrá, bohatá a na svou dobu notně emancipovaná. Navíc disponuje velmi zvláštním talentem, schopností svádět dohromady jedince opačného pohlaví a dopravovat je až před oltář. Tedy alespoň si to o sobě začne myslet, když několika mistrovskými tahy provdá svou vychovatelku za bohatého vdovce. Jejím dalším projektem se stane plánované spojení mladičké a naivní Harriet s místním farářem. Přestože Emmin otec (Bill Nighy) ji varuje, aby si nezahrávala, a její přítel z dětství George Knightley se jí snaží vysvětlit, že lásce se poručit nedá, dohazovačka Emma tlačí Harriet do sňatku s knězem silou umanutého Amora. Vše bohužel skončí nezdarem, katastrofou a spoustou prolitých slz, citovým uragánem, v jehož epicentru se ocitne právě Emma, které nezdar rozmetá všechny životní jistoty. Až potom pochopí, že toho pravého si každý musí najít sám a že to hledání paradoxně nemusí být až tak těžké, protože někdy ho můžete mít celý život přímo před očima. Jen nesmíte být slepí. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (132)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Keď tak nad tým premýšľam, tak Jane Austen bola taká predchodkyňa súčasných telenoviel - teda aspoň čo sa týka schémy vývoja postáv a ich medziľudských vzťahov. Ale to samozrejme nemyslím v negatívnom zmysle slova, práve naopak - mne sa to páči! Emmu som síce nečítal, ale tento film sám o sebe bol vcelku vydarený. Samozrejme, u mňa nad všetkým ostatným vynikla najmä okúzľujúca výprava a atmosféra georgánskieho obdobia začiatku 19.storočia. Kulisy, kostýmy, masky, scenérie - všetko skutočne vydarené. Čo sa týka dejovej línie, tak tá v podstate nijako extra nezaostávala a mám pocit, že táto zápletka a celá tá variácia rôznych vzťahov (na podklade intríg, manipulácie a žiarlivosti) sa mi páčila ešte viac ako "kultová" klasika Pride & Prejudice. Výber herečky, ktorá hrala Emmu, sa mi moc nepozdával, ale aspoň to boli neokukané tváre (to je v podstate plus). 4* ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Klasická "austenovka" se vším, co k tomu (zřejmě) patří - kvalitně zvolené prostředí, promakané kostýmy, zde i velmi hezky dobarveno osvětlením (aneb svíčky, kam se podíváš), zkrátka typicky esteticky zvládnuto. Bohužel však pro mě Emma. postrádala nějaký prvek, který by ji povýšil nad průměr. Za zmínku stojí tanec Emmy a pana Knightleyho, při kterém by se napětí dalo krájet. Někdo by mohl namítnout, že je to zcela bez emocí (viz obličeje), volba střihů, oční (i jiný) kontakt zúčastněných a děj však mluví zcela jasně o opaku. Herecky nejlépe vyšly (mně) neznámé tváře postav Emmy, pana Knightleyho, pana Eltona (ten se občas svou energií zdá být převtělením pana Bingleyho z Pýchy a Předsudku) a Harriet. Zbytek byl nevýrazný a bez chuti v čele s "Bobby" Martinem, kterého kdybych měl poznat v klasické policejní lineup (rekognice, identifikace pachatele svědkem), asi bych s tím měl velký problém. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Román mnohem podrobněji vykresluje Emminu povahu a její motivy, jakož i dalších postav. Snímek si z předlohy hodně vybíral a hodně vypustil. Dosáhnul tak lehce načrtnuté kresby, která je místy lehce ironická. Záměrně snímá v pestrých barvách a dokonalých obrázcích, které znovu zdůrazňují, že jde o umělý, lehce karikovaný svět. Zajímalo by mě, jestli by se to Jane Austen líbilo? I ona si ve svých románech takhle s lidmi a situacemi hrála, a skrytě se jim vysmívala, vždy tak trochu nad věcí, přesto s jistým pochopením. Snímek mě bavil, i jeho způsob pojetí mého nejméně oblíbeného románu od Jane Austen. Téhle Emmě., přespříliš sebevědomé, chybující a nakonec pokorné, se dá fandit. SHRNUTÍ: Kterak prožít drama v dokonalém světě, kde máš vše, co si jen ke štěstí můžeš přát. ()

péééca67 

všechny recenze uživatele

Achjo, co to zase bylo za blbost. Film úplně o ničem a to doslova o ničem. Trápíte se od začátku do konce, kde se nic neděje, říkáte si co to je zase za postavu atd. malinkým přínosem bylo pěkné venkovní prostředí a klidná hudba. Toť vše.. Trailer v kině dokázal dost dobře nalákat, ale mohlo to skončit opravdu u 5 min ukázky a ne u dvouhodinového mučení. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Svižné, krásně nasnímané kostýmní romantické melodrama snobskou "austenovskou" dobu i mravy bezmála karikuje (viz třeba pohrdavé, otrávené služebnictvo), ovšem v těch důležitých emocích a vztazích je přesvědčivě pevné v kramflecích (krásná scéna na bálu). Na čemž má zásadní podíl výborná Anya Taylor-Joy v titulní roli, které to nejenom hodně sluší, ale svou roztomilou a temperamentní, leč marnivou až manipulativní slečnu z vyšší společnosti obdařuje srdcem i životem. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu má nezvykle na konci tečku. Podle režiséra to má symbolizovat, že se jedná o „dobový“ kousek, který je zasazen do své éry. (TaNya_)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od Jane Austen. (SONY_)
  • Všechna zpívaná vystoupení ve filmu jsou skutečná a účinkujícími byli opravdu herci. (TaNya_)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama