Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)
  • Ve Westwoodu v Kalifornii proběhla celosvětová premiéra 9. prosince 1992. (Varan)
  • Filmová Kuba je ve skutečnost Kalifornie. (Varan)
  • Natáčelo se od 21. října 1991 do 30. ledna 1992 ve státech Kalifornie a D.C. (Varan)
  • Film se umístil v roce 2008 podle Americké filmové instituce v kategorii soudní drama na 5. příčce. (TheDude)
  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)
  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)
  • Ve filmu se objeví slovo "sir" celkem 164krát. (don corleone)
  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Autorská práva k uvedení filmu na divadelní prkna byla prodána ještě před premiérou filmu. (don corleone)
  • Známý monolog Jessepa v soudní místnosti musel odříkat Jack Nicholson několikrát, aby se mohly natáčet tváře a reakce ostatních přítomných. Údajně dal do monologu vše, i když ho nesnímala kamera a dělal to kvůli navození atmosféry. Jeho samotného pak snímala kamera při posledním pokusu a podle režiséra Reinera, se tato použítá verze nijak nelišila od těch ostatních, co se energie týče. (don corleone)
  • Při plánování soudního přelíčení sáhli tvůrci po soudní místnosti, i když není běžné, aby se vojenský soud v tak honosné budově odehrával. Většinou jde o jednoduché prázdné místnosti bez výzdoby. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama