Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vznikl podle skutečného soudního případu, který proběhl ve státě Mississippi. Po třiceti letech v něm byl bělošský rasista obviněn z vraždy, jíž se dopustil v roce 1963 na černošském bojovníkovi za lidská práva Medgaru Eversovi. Na rozdíl od dvou dřívějších procesů byl vrah tentokrát odsouzen k doživotnímu vězení. Tvůrci pečlivě rekonstruují samotnou vraždu a především nové vyšetřování, které na sklonku osmdesátých let obnovil ambiciózní černošský právník. Zástupce státního žalobce Bobby DeLaughter, jemuž bylo v době vraždy jedenáct let, cítí určitou spřízněnost se zákeřně zabitým otcem tří dětí. Přes různé problémy, provázející dávné, a tedy těžko doložitelné, avšak stále ožehavé události, dovede svou věc do konce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film má jasnú šablónu, ktorá je predom daná a ani do konca z nej nijako nevybočuje. Všetko je prehladné, žiadne zvraty či výrazne posuny sa nekonajú, a aj keď ide o poctivú filmárčinu, chýbalo mi to niečo viac ako len téma rasizmu. To niečo viac malo byť asi to, že to bolo natočené na základe skutočných udalostí, no veď nech každý posúdi, či sa to patrične podarilo. Trochu mi vadila tá čiernobielosť postáv - on právnik, vzorný otec troch detí, ctižiadostivý a morálny pracant, na ktorého sa po rozvode nalepí pekná doktorka a spolu vychovávajú kopu detí. Na druhej strane súdnej sály zasa sedí otvorený rasista, ktorý sa správa arogantne a na WC bez akýchkoľvek okolkov priznáva žalobcovi svoju plnú vinu. Chýbal tu výraznejší prvok napätia či aspoň dramatickosti, viac do toho zakomponovať južanské (rasistické) prostredie. Ale inak pozerateľné a vo svojej podstate zaujímavé, a to aj napriek vyše 2-hodinovej stopáži. ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

Možno pomalšie tempo, možno nie tak veľa napätia, ale to, o čom bol tento film, hovorí za všetko. Príbeh podľa skutočnej udalosti, téma, ktorá je nielen v Amerike takmer obohranou pesničkou. Ale je to jeden z príbehov, ktoré pomohli vytvárať spoločnosť. Ktoré boli pre mnohých aspoň malou iskierkou nádeje vo svete skorumpovanom a skazenom, kde pár zlých ľudských vlastností dokáže zničiť všetko, prečo sme vlastne tu na tomto svete. James Woods hral obyčajného hajzla a poviem vám , že ho zahral dobre. ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Příběh za vraždu dvakrát osvobozeného Byrona De La Beckwitha si umím představit mnohem lepší, ale ani tenhle, vcelku komorní film, není vůbec špatný. Rozhodně více času bych však věnoval původním procesům. V dnešní módě na úspěšné soudní procesy se naprosto zapomíná na "all-white jury nullification", fenomén své doby. Daleko zajímavější by bylo sledovat jak se s vrahem u soudu všichni familiérně baví stylem "to je přece Jimmy od vedle". Film není vůbec špatný, ale místy mi připomínal chabou vykrádačku To Kill a Mockingbird. Za zmínku stojí skutečně bravurně zahraná postava Jamese Woodse a dobrý Mississippi-akcent některých postav, mimo jiné té Woodsovy. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

vždy ma tématika rasizmu dokázala pobúriť a teda aj do tohto filmu som sa hneď zahladel, avšak tu až moc vidno zásah amerického patetizmu. Všetko zidealizované, chcelo to byť emočné v každej minúte a práve to ubralo tomuto filmu, príliš nasilu, vnútené, umelé, ne-uveriteľné ...ale pozerat sa to dalo aj tak :) ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Jestliže někdo zabil negra, rozhodně mu za to dejte metál, protože státu Mississippi sakramentsky píchnul.” Nekončící temná minulost Ameriky. Tak trochu pořád stejně, ale zase to zkoušíme. Černošský bojovník za lidská práva to koupil na začátku šedesátých let před vlastním domem a tři desítky let poté zločin stále není potrestán. A pochopitelně tušíme, jak to nyní pod žalobou odhodlaného Aleca Baldwina asi dopadne. Rob Reiner nechává vzpomenout na svou žánrovou univerzálnost z přelomu 80. a 90. let, později totiž předkládal spíš kousky na jedno slupnutí, které vesměs potěšily, ale vracet se k nim bude divák těžko. Tady dostáváme nijak zvlášť strhující příběh, který by si zasloužil rychlejší tempo a lepší, než plochý scénář! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se od 30. dubna do 26. července 1996 ve státech USA – Kalifornie a Mississippi. (BMW12)

Reklama

Reklama