Reklama

Reklama

Misery nechce zemřít

  • USA Misery (více)
Trailer

Po autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se však zakrátko stává brutální tyran a věznitel... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (709)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Není nad to mít svoji fanynku numero uno a smět u ní strávit příjemnou dovolenou. Ono když se řekne horor, spousta lidí by ráda viděla zmalované bubáky, peřeje krve a mrtvoly, kam oko dohlédne. Pro mě je nejděsivější takový film, kterému se podaří vtáhnout mě do svojí atmosféry natolik, abych cítil, jaký horor si musela prožít hlavní postava. A tady jsem toho cítil tolik, že zavařená lampa mojí promítačky hrála až třetí housle. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Paul je úspešným spisovateľom, ktorý je tvorcom niekoľkých bestsellerov o hlavnej hrdinke s menom Misery. Po dohovore s vydavateľstvom opätovne vycestuje do odľahlej časti hôr Silver Creek, kde napísal všetky predchádzajúce diela, aby v kľude dokončil svoj posledný rukopis. Popíjanie alkoholu a nečakane nastolená snehová búrka zapríčinia vážnu haváriu pri ktorej si Paul spôsobí mnohopočetné zranenia. Šťastie v nešťastí v podobe záchrankyne, ktorá budí dojem milej ženy sa však čoskoro pominie. Annie totiž nie je len tak obyčajnou ženou v strednom veku, ktorá sa považuje za Paulovu fanúšičku číslo jedna. Výborný psychologický thriller v ktorom jednoznačne "prvými husľami" zaujme herecký výkon Kathy Bates. Niet veľmi čo "komentovať". Skrátka, jeden z mála filmov, ktorý si svoje vysoké hodnotenie plne zaslúži. Škoda len, že hororová zostala zachovaná akurát myšlienka - 80%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Rob Reiner vždycky prokazoval širší škálu filmových zájmů, dokonale se trefil i s dramatem Misery nechce zemřít. Netřeba představovat krutý příběh nedobrovolného pacienta, který je slavným spisovatelem a v zasněženém vraku auta ho najde nejoddanější čtenářka, bývalá ošetřovatelka a hlavně zapálená dodržovatelka zvláštních metod. A hned první výstup Annie v podobě kritiky k právě dopsané knize dává tušit, že s touhle dámou nebude něco tak úplně v pořádku. Labilní fanynka Kathy Bates je naprosto skvělá, jednou dokonale klidná, podruhé s děsivými záchvaty vzteku, Oscar v jejích „laskavých“ rukou je absolutně zasloužený. Navíc, kdo nemá šanci dostat se k originálu, je tahle slepice ještě trefně umocněná dabingem výborné Nadi Konvalinkové. Rozhodně bych ale nerad zapomněl na rovněž úžasný výkon Jamese Caana. Reiner představuje dva dokonalé protiklady: on světák, úspěšný a zhýčkaný intelektuál, ona křupanská samotářka, která na svých nemocničních štacích jen nenaklepávala pacientům peřiny. Právě na kontrastu těchhle dvou odlišných charakterů Stephen King a pak filmaři budují neuvěřitelné napětí. Jejich vzájemné konfrontace, když se do rukou rovnou nebere injekční stříkačka, kladivo zabořující se do nohy těsně nad kotníkem nebo psací stroj coby vražedný nástroj, jsou plné suchého sarkasmu a několika skvělých nápadů. V rámci žánru jeden z vrcholů 90. let. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Tak do takové situace bych se nikdy dostat nechtěl. Velmi kvalitně natočený film podle adaptace Stepneha Kinga, kde si Kathy Bates zaslouženě ve svém životním výkonu odnesla sošku Oskara. Kdyby se v některých částech drželi knihy (hlavně závěrečný masakr) tak by se jednalo ještě o mnohem syrovější pecku. Ale i tak je to nezapomenutelný film, hlavně díky Annie a tak toto psycho hodnotím 5 hvězdičky... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Horor to nie je ani omylom, skôr taký výborný, napínavý thriller. Ide o slušnú adaptáciu podľa Kingovej predlohy, takže scenár neriešim, tam kde je zamontovaný King, je zbytočné o niečom polemizovať. Riešim iba celkové filmové spracovanie a pravdou je, že keď si to porovnám napr. so snímkom Dolores Claiborneová tak Misery ťahá za kratší koniec. A to aj napriek tomu, že v oboch prípadoch hrala vynikajúca Kathy Bates, ktorá oba snímky výraznou mierou potiahla. Vidím to na slabšiu réžiu, nedokázala navodiť takú atmosféru beznádejnosti, akú by som si na základe knihy predstavoval, ani také pocity, aké sa dostavili pri Dolores. Stále však ide o pohodlný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (42)

  • Autor knižní předlohy Stephen King byl z hereckého výkonu Kathy Bates tak nadšen, že se rozhodl pro ni stvořit další postavu - titulní hrdinku knihy "Dolores Clairborne" jí napsal "na tělo". (kenny.h)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. listopadu 1990 ve Westwoodu v Los Angeles v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Reklama

Reklama