Reklama

Reklama

Misery nechce zemřít

  • USA Misery (více)
Trailer

Po autonehodě zachrání zraněnému spisovateli život jeho velká obdivovatelka. Z nadšené čtenářky a pečovatelky se však zakrátko stává brutální tyran a věznitel... (TV Prima)

Videa (1)

Trailer

Recenze (709)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již během čtení předlohy jsem si říkal jak by bylo bezva mít v baráku obrovskou ložnici (aka továrnu na psané slovo) s dvanáckou svých nejoblíbenějších spisovatelů, kteří by mi každý den servírovali své čerstvé výtvory. No dost snění a vstříc kruté filmové realitě. Předem upozorňuji, že ač budu převážně kritizovat, tak Misery doporučuji. Zvláště díky sluníčku Kathy Batesové v roli jedné dobré duše, která hledá v lidech jen to dobré. Jenže couvnutí předtím jít jako v knize až na kost "problému" se ukazuje být spíše kontraproduktivní. Ve výsledku je totiž díky tomu Reinerův snímek až příliš uhlazený. Že pohyblivá sestřička originálu není tak působivá, je z velké části dáno nepřítomností paralelního děje románu o zmrtvýchstání Misery Chastainové. Chápu, že by to ve filmu nefungovalo (i když s dobrým režisérem, kdo ví) a je jen logické, že tato linie byla vyškrtnuta jako první, ale bez ní prostě Misery nikdy nemůže být nic víc než pouhým kastrátem. Ač na Kingovu adaptaci až nebývale zdařilým. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je špičkový komorní psychologický thriller a jak už to tak bývá, nabízí mnohem intenzivnější zážitek, ale jinak není její filmové adaptaci co vytknout. Až na pár detailů je knize věrná a v lecčems ji i vylepšuje. Např. přidaná linie se starým policistou pátrajícím po spisovatelovi přidává napětí a ve slavné scéně s kladivem je mnohem mírnější než kniha, a paradoxně je působivější. A Kathy Bates je naprosto dokonalá a úžasná Annie Wilkesová. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Režisér Rob Reiner natočil jeden z mála najvydarenejších filmov podľa poviedky s pera Stephena Kinga. Príbeh je vystužení s prvkami mierneho horroru vďaka miestamy temnej Kathy Bates tá hra prvotriedne rolu Annie, obdivovateľky spisovateľa Paula Sheldona v nemenej dobrom podaní Jamesa Caana pre neho to bol asi najlepší životný počin z toho čo som mal možnosť vidieť. Takmer po celý čas sa dej odohráva v jedinej izbe kde je spisovateľ uväznení a vďaka vžitým výkonom hlavných predstaviteľov sa máme aj na čo pozerať, v celku to vyznie ako hra na mačku a myš, ktorá sa musí podriadiť nepekným hrátkam chorej mysle. ║Rozpočet $20miliónovTržby USA $61,276,872Tržby Celosvetovo $64,700,000 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Reiner v první řadě mistrovsky režíruje. Famózně vede herce, geniáně vykresluje depresivní a až sugestivní atmosféru strachu, nejistoty a obav. Navíc se prakticky celý film odehrává v jedné místnosti, potažmo v jednom domě a ani to neubralo na působivosti. Tempo a napětí mistrovsky graduje až do ďábelského finále. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Jelikož je Misery mou nejoblíbenější knihou od mého nejoblíbenějšího spisovatele, nemůžu dát víc než tři. Kathy Bates sice zuří co to de a James Cann je docela sympaťák, ale suchar Farnsworth to jenom zbytečně brzdí a film ani zdaleka nemá tu správně hutnou atmosféru, která se táhne celou knihou. Navíc tu chybí celá dějová linie, která je obsažena v té nové knížce o Misery, co tam Caan celou dobu tak smolí. A navíc chybí nejlepší scéna knihy, kdy Misery rozmašíruje policajta sekačkou na trávu. No řekněte, zaslouží si ten film víc než tři hvězdičky? ()

Galerie (51)

Zajímavosti (42)

  • Všimnite si, že existujú iba dve scény, v ktorých nemá Annie (Kathy Bates) na krku náhrdelník s krížom. Tá prvá je večera s Paulom (James Caan) a druhá večerný rozhovor v župane. (Cappuccino)
  • Scenárista filmu William Goldman měl za to, že většina slavných herců odmítla roli Paula Sheldona (James Caan), protože by ústřední ženská postava příliš zastínila tu jejich, takřka vedlejší mužskou. (kenny.h)
  • Autor knižní předlohy Stephen King byl z hereckého výkonu Kathy Bates tak nadšen, že se rozhodl pro ni stvořit další postavu - titulní hrdinku knihy "Dolores Clairborne" jí napsal "na tělo". (kenny.h)

Související novinky

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Reklama

Reklama