Reklama

Reklama

Poslední Stalinovy dny

(TV film)
  • Rusko Stalin: The Last Days
všechny plakáty

Obsahy(1)

Píše se rok 1953, což je poslední rok Stalinova života. Muž stojící na vrcholu sovětské mocenské pyramidy je nemocný a uzavírá se před světem. Žije v prázdném, pochmurném domě. Nedůvěřuje už ani té hrstce nejbližších, která ho obklopuje. Má strach, že přijde o svou moc. Navzdory těmto okolnostem chystá plán, na jehož základě má být rozpoutána vlna nových čistek. Má totiž v úmyslu srazit na kolena generaci, která je spojována s vítězstvím Rudé armády ve druhé světové válce. Stalinův plán je stejně prostý jako rafinovaný: Kampaní založenou na vykonstruovaných obviněních hodlá posílit antisemitismus a současně v celostátním měřítku rozdmychat nacionalistickou nenávist a protestní bouře, které by mu poskytly záminku k zavedení teroru na jejich potlačení. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (2)

Jenda 

všechny recenze uživatele

O plánované čistce mezi sovětskými doktory v roce 1953 jsem již něco věděl, ale zde je toto téma hezky rozpracované a propojené s židovskou otázkou v Sovětském svazu, což mi dodalo mnoho nových informací. Takže tento dokument hodnotím veskrze kladně. Jsem poměrně překvapený, že se v ruském dokumentu odvážili kritizovat svého miláčka. Dokonce zazní věta, že smrt jednoho člověka zachránila životy milionů dalších (pokud nebyla věta dodána v dabingové místnosti). ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sa len okrajovo vracia k 2. svetovej vojne a len malou spomienkou na proces s leteckými a námornými veteránmi ale aj s populárnymi veliteľmi z Vlasteneckej vojny. Dôležitou oblasťou je práve vzťah Stalina, Sovietskeho zväzu k novovzniknutému židovskému štátu Izrael. Zámienka atentátu na Sovietske veľvyslanectvo v Tel Avivu bola odrazová doska k riešeniu židovskej otázky. Nie podľa Hitlera ako „konečné riešenie“, ale Stalin im vyčlenil oblasť Birobidžanu na Ďalekom východe v blízkosti čínskych hraníc, kde vznikla Židovská autonómna oblasť. Ale Židom sa tam nepáčilo, oni chceli Krym. To bola živná pôda na vyriešenie jeho vzťahu k židovským lekárom. Nakoniec tento jeho hon mu bol osudný. Zomrel preto, že nedostal včas lekársku pomoc a tak prvýkrát sa stalo, že Stalinov plán nebol dotiahnutý do konca. Za čo mu vďačia milióny sovietskych Židov svojim životom. Ďalší z dokumentov, ktorý nám už nič nové neukázal. ()

Reklama

Reklama