Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Stephen King to v tom péru prostě má a Rob Reiner jeho knihy umí zpracovat. Velice příjemná pozvánka do dětských let, která mi oživila vzpomínky na to, co jsem všechno stihl prožít já, když ještě děti chodily ven. Příběh je velmi jednoduchý. Parta dětí se vydá podívat na mrtvolu, o které se dověděla. Po cestě prožívají celkem fajn věci a odemykají skříně svým kostlivcům. Velká výtka snad jen k tomu, že mi tam prostě chyběl nějaký zásadní zvrat či něco překvapivého. Moje uši potěšil velmi dobrý výběr písní. Byla to téměř srdcovka vedle srdcovky. Obsazení bylo kvalitní a všichni dětští herci si vedli více než dobře. Příjemná záležitost, u které člověk s chutí dokáže vypnout. Jen snímek prostě nenabízí žádnou nadstavbu. Něco, proč bych jej měl potřebu vidět znovu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mě přitahujou padesátá léta a kultura v tomto období v Americe. I tento příběh si jel takovou klidnou povídkovou formou, která uklidňuje. Partička kluků zažívá cestou za mrtvolou sice né příliš silné zážitky, ale když se vcítíte do toho období, tak ani nic bombastickýho nepotřebujete... ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Správné chlapecké dobrodružství, kde neni pro holky místo. Chvílemi dojemné, vtipné i napínavé, přesně jak to má být. Jedna z těch mála Kingovo nehororových adaptací a znovu dopadla na jedničku. Obrovským překvapením bylo pro mě množství dnes už profláklých hvězd jako Kiefer Sutherland, John Cusack nebo Jerry O´Connell, kterýho jsem jako tlouštíka fakt nepoznal. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem stále bohužel nečetl, ale přesto se nebojím prohlásit, že tenhle snímek je výbornou adaptací. Jsou v něm veškeré ingredience, které dělají tvorbu Stephena Kinga tak osobitou a význačnou - problematický vztah hrdinů s rodiči, ztráta někoho milovaného, Maine v padesátých letech minulého století, střet s fyzicky silnějším nepřítelem a dospívání dětských protagonistů během série symbolických událostí. Jednoduchý příběh je lemován putováním hrdinů za cílem, jehož naplnění postupně ustupuje dílčím situacím, rozhovorům a flashbackům, během nichž se z dětí stávají plnohodnotné charaktery a otázky ohledně smrti, náklonnosti a přátelství nabývají konkrétních významů. Tempo je sice občas hodně nijaké a záporné postavy přehnaně zlé (jako tradičně u Kinga), ale síla pohodového vyprávění a nesentimentálního sdělení vítězí, a když v závěru zazní nádherná píseň od Bena E. Kinga, má jeden chuť vzít spacák a vyrazit s kamarády na prosluněnou túru - jen místo mrtvoly bych hledal radši spící krásku nebo zatoulaný pivní soudek... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších a nejvěrnějších filmových adaptací Stephena Kinga. Povídka "Tělo" patří v jeho tvorbě snad mezi jediný klenot, který nepatří mezi horor. King touto povídkou dokazuje, že jeho představivost je nedostižná. Ač patří mezi jednoho z nejlepších a nejplodnějších hororových spisovatelů vůbec, jeho talent není omezen pouze na hororový žánr. King má neuvěřitelný cit pro vytváření rozmanitých lidských charakterů a dokonale dokáže zpracovávat jejich myšlenkové a emocionální pochody, postoje a vývoj jejich povahy. Tento film obsáhl ve scénách, atmosféře a hercích to, co King dokázal vytvořit pomocí slov. Snímek mohl být klidně i trochu delší, ale kdo povídku četl, tak ví. Nádherný film o bezstarostném dětství, přátelství, svobodě a nezapomenutelných zážitcích jednoho horkého léta. Úžasný výběr všech čtyř dětských herců, z nichž každý je ve své roli zcela přirozený a skvělý. Všichni dokonale zapadli do postav, které King vytvořil a když si povídku občas pročítám, vybavím si vždycky jejich tváře. River Phoenix v roli Chrise Chamberse je jedinečný. Dokázal do této role vnést jistou vážnost, upřímnost, rozvahu i zranitelnost. A takový byl možná i on sám... Zvláště u něj je v průběhu filmu vidět, jak dospíval. Ze začátku vypadá jako malý kluk a postupem času jakoby zvážněl a vypadal více jako dospělý. Jakoby se propojila jeho postava s ním samým... Dále exceluje mladý Kiefer Sutherland v jedné ze svých četných rolí mladistvých vůdců gangu a drsňáků. I já jsem zažila, po návratu z mnoha událostí, že město, a vůbec všechno, co jsem v tu chvíli viděla, mi připadalo neskutečně malé, oproti tomu, co jsem prožila. Jako kdybych všechno získala, a najednou mi to někdo vzal a už nikdy mi to nevrátí tak, jak to bylo poprvé. Dokonalý hudební soundtrack, atmosféra bezstarostného mládí a doby, která byla tak vzdálená této. Doby, kdy přátelství, dobrodružství a zážitky byly nade vše. Žádní lidi čumící do telefonů a líná, digitálně zakrnělá mládež zhýčkaná technickými vymoženostmi a materialismem, která má všechno a přitom si myslí, že potřebuje ještě víc. Žádní lidi, kteří se tak snaží lišit, aby nakonec všichni skončili v jednom stádu. Bolestný kontrast. Tento film ukazuje mnoho, vyjadřuje ještě víc a zanechává nesmazatelné. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (57)

  • Aby se v zájmu autentičnosti "udržel v roli", při natáčení si Kiefer Sutherland dobíral dětské herce i když se právě netočilo. (novoten)
  • Cigarety byly vyrobeny z listů hlávkového zelí. (HellFire)
  • Každý rok 23. července město slaví „Den Stand By Me“ s různými druhy akcí na různých filmových místech po celém městě. Například se vyrábí spousta cukrovinek PEZ v tehdejší dobové podobě, které se ve filmu objevují. (DruidKarel)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama