Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (493)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak na bonusech DVD Stephen King sám říká - "Jedna z nejlepších adaptací mojí knížky". S tím se vážně dá souhlasit :) ... Krásný film o klukovském kamarádství a složitostech dospívání. Už v takovém mládí (15 let) se projevilo jaký byl River Phoenix herecký talent a jak moc lze litovat jeho hloupé předčasné smrti. ... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ze všech nehororových adaptací Kinga, které jsem doposud viděl (Shawshank, Nadaný žák, Zelená míle), je tato svou myšlenkou nejskromnější. Ač putování čtyř kluků nese odysseovské rysy, vypráví o „zboží“ tak prostém a přitom čím dál víc nedostatkovém jako přátelství. V tom filmu se nepřihodí nic moc a přesto úplně všechno. Na pár situacích jsou nádherně vykreslené povahy jednotlivých hrdinů, které toto poslední společné letní dobrodružství poznamená zcela nepředvídatelným způsobem. Nejde o typické klišé „z chlapců se stávají muži“ a „již nic nebude jako dřív“. King (své?) dětské dobrodružství konfrontuje s pohledem dospělého muže a jsou to právě věty typu „bavili jsme se dlouho; o věcech, které klukům připadají důležité, dokud nezjistí, že na světě jsou i holky“, které činí příběh unikátním a nadčasovým. Rob Reiner dobrodružný příběh, kterému nechybí úžasný spád, protkal nenápadnými symboly, jemným humorem i emotivními scénami, v nichž excelují dospěle hrající nedospělí herci. Stůj při mně ve mně zanechalo zvláštní pocity. Smutek? Radost? Štěstí? Něco mezi tím. Ty pocity nadále přetrvávají a jsem za ně rád. 90% Zajímavé komentáře: kiddo, choze, anderson ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Největší chybou tohoto snímku je, že se jedná o v podstatě otrocké převedení Knigovy novely na filmové plátno. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Padesátky naplno, kingovské propriety taky, ale ústřední čtyřka bez chemie a Reinerovo vyprávění vlastně taky. Tohle klučičí dobrodružství táhne jednoduchým dějem, ale odrazuje povídkářskou unylostí, která stopáž subjektivně natahuje na dvojnásobek, protože těch problémů, které kluci řeší ještě před tím, než se jim začnou líbit holky, by se našlo tucet navíc, ale namísto puberťáckého prozření se koná nekonečná kamerová potulka bez vášně a dramatu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Banda mladejch výrostků, ze kterých se pár let na to stali regulérní herci, se tu sešli v poměrně solidní kondici a zažili při tom jedno neobyčejně obyčejné dobrodružství, na které asi nikdy nezapomenou. Skvělý filmový dobrodrůžo po Americku, které mi připomnělo moje dětství, což je jenom k plusu. Takové obyčejné dětské dobrodružství dneska už nikdo netočí…škoda. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $52,287,414Tržby Celosvetovo $59,600,000║ Človek sa týmto snímkom môže vrátiť do detských čias a zaspomínať na to, keď dobrodružstvá sa rodili z jednoduchých vecí. Pre mňa nečakane zručne natočené, bez toho aby z toho bola nejaká umelá zlátanina ako hromada podobných námetov a tým pádom moc potešilo, len škoda že takéto počiny dávajú tak neskoro v TV potom mám problém udržať sa v bdelosti. /75%/ ...určite sa k tomuto počinu ešte rád vrátim ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mladí herci předvádějí, jak se má hrát ve velmi příjemném tempu snímku z pera Stephena Kinga. Na jakýkoliv horor zapomeňte, zde jde o víc. Přátelství, které je věčné a cesta, která čeká v různých variantách každého. O tom je život a pokud u vás někdo stojí a drží vás za ruku nebo jen víte, že tu pro vás je, všechny útrapy jsou mnohem lehčí. Herci jsou úžasní a dodávají celému snímku na kvalitě a nezapomenutelnosti. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Raynold Gideon, Bruce A. Evans .. To lepší, co lze po zfilmování knihy Kinga vidět. Výprava čtyř dětí za mrtvolou chlapce vypadá na letmý pohled minimálně divně, ale během cesty se dějí zajímavé věci a průběžné rozhovory mezi chlapci mají svou hloubku. Samy postavy mají nejen něco do sebe (který kluk se v nich nepozná?), ale především výborné dětské představitele. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi nenapadny, ale neuveritelne silny, autenticky a vtipny film. Knihu som necitala, ale bohate mi staci aj tato adaptacia, ktora je nielen o chlapcoch a nielen pre chlapcov... Vyborni mladi herci, vyborna stopaz, vyborna kamera. Naozaj skvely maly-velky snimok. Ako mam uvedene vo svojom profile, River je naozaj jeden z najvacsich zmarenych talentov. Skoda ho. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Kingových adaptací je vcelku nenápadný film. Rob Reiner (za čtyři roky fenomenálně zadaptuje Kingovu Misery) věrně zachytil atmosféru klukovských dobrodružství. Nejlepší práci odvedl ovšem již při výběru ústřední čtveřice. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TOHLE JE OPRAVDU SKVĚLEJ VEJLET“..... VERN NEMĚL NA MYSLI JENOM TO, ŽE JSME VLEZLI NA SKLÁDKU, LHALI RODIČŮM, A KLOPÝTALI PO KOLEJÍCH K HARLOWU. MYSLEL TOHLE VŠECHNO....... /// Američtí ,,Páni kluci“ a dobrodružství, od kterýho dostali víc než možná čekali. Zapomeňte na horory, tenhle film (kterýmu ani po letech nemám co vytknout) potěší každý klukovský srdce a jestli máte podobný zážitky, tak i duši. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt jim říkám, že figurka s kreslenýho filmu nemůže porazit člověka (i když rvačka by to byla parádní!). 2.) Chci vidět dokonalou a totální ,,blivárnu“. 3.) Už nikdy jsem nenašel takový přátele, jako když mi bylo dvanáct. 4.) Thx za titule ,,Kikina“, ,,Juppeek“ a ,,BasarMilesTeg“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::: Opravdu jeden z nejlepších "Kingových" filmů ! Kua, jak já bych se na něho zase kouknul !!! ::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když jsem se poprvé dostal ke Kingově novele Tělo, od prvních řádků jsem si říkal, jak by stálo za to ji přepsat do scénáře. A když jsem se dobral k pasáži se psem na skládce, vzpomněl jsem si, že už to za mě dávno udělal někdo jiný a že jsem film už dokonce viděl a scéna, kdy Chopper pronásleduje Gordieho, přestože není nijak fatální a důsledky z ní naštěstí pro hrdiny nevyplynou, mě v dětských snech často strašila. Z úžasné předlohy naštěstí vznikl povedený a v silných scénách i překvapivě fascinující snímek, který pochopí všichni ti, ve kterých alespoň v koutku duše zůstala ta napůl melancholická a napůl rozverně veselá nálada kluků, kteří pomalu končí základku. I na krátkých prostřizích je navíc možné ukázat osudové pouto ke staršímu bratrovi a hlavně z celého filmu doslova září ona Kingova posmutnělá nálada, která se mi při četbě předlohy zdála tím nejtvrdším oříškem. Všechno ale mohlo dopadnout špatně nebýt skvělých dětských herců. Moralizování malých kluků je vždy ošidná záležitost, tady všechno rozsekl k dobru patnáctiletý River Phoenix, který mě přesvědčil o tom, že nebýt jeho tragické smrti, mohli Američané mít v současnosti hereckého génia. Třešničkou je pak Kiefer Sutherland, který původně víceméně rutinního záporáka Esa obdařil takovou aurou, že vám při jeho pohledu bude běhat mráz po zádech. Ve výsledku sice zůstává předloha nepokořena, ale film od ní dokázal přebrat to nejcennější - náladu, kterou vzbuzuje a která v divákovi dlouho zůstane. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Boli sme preč len dva dni. Ale mesto nám zrazu pripadalo menšie.“ Strhujúca adaptácia skvelej novely Stephena Kinga. Silný, krásny film o tom, čo so sebou prináša dospievanie. Disciplinované herecké detské a mládežnícke výkony (predovšetkým River Phoenix a Kiefer Sutherland), pôsobivý monológ dospelého rozprávača (Richard Dreyfuss z Čeľustí) a nádherná príroda zaspatého amerického vidieka z dôb, keď ešte niektoré domácnosti nemali ani pevnú linku a lesy boli tajomné. Nechýbajú atmosférické dobové songy („Lolipop“) a nezabudnuteľné scény (vlak, pes, nočný les, srna). Jeden z mojich najobľúbenejších filmov. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Fakt, že seriálový hit Stranger Things (2016), který recykluje a intenzifikuje styl a prvky osmdesátkových hororů pro děti, teenagery i dospělé, vzdává na mnoha úrovních hold Stephenu Kingovi, není pouhým projevem náklonnosti jeho tvůrců vůči tomuto spisovateli. King, coby tehdy hojně čtený a nejvíce adaptovaný autor, představoval do jisté míry emblém dobové hororové popkultury. V jeho příbězích často vystupují děti či teenageři, ale ne tolik v rolích obětí, jako spíše coby hrdinové nebo monstra, mnohdy vládnoucí nadpřirozenými schopnostmi. Fantaskní motivy ale King využíval k tomu, aby tematizoval dospívání s jeho úzkostmi a temnými stránkami, vázanými nikoli na iracionální strachy, nýbrž na šikanu či domácí násilí. To je případ jeho ikonických románů Carrie (1974), Osvícení (The Shining, 1977) a To (It, 1986), ale také nehororových, a o to mrazivějších příběhů Rage (Hněv, 1977) a Tělo (1982). Poslední jmenovaná povídka se stala předlohou filmu Stůj při mě, jenž bývá Kingovými příznivci, ale i jím řazen mezi nejzdařilejší adaptace. Vedle dokonalého hereckého obsazení měl na melancholicky jímavý výsledek vliv fakt, že režisér Rob Reiner – mimo jiné Kingův vrstevník – do filmu projektoval své zážitky a pocity z dospívání. Kvůli svému zasazení do 50. let bývá film řazen do početné skupiny osmdesátkových snímků, které se s nostalgií či retro přístupem vracejí k této dekádě. Nicméně svými ponurými tóny a vážnými motivy, ale i situováním většiny děje do exteriérů venkovské krajiny má Stůj při mě pramálo společného s campově rozvernými retro snímky jako Hairspray či Návrat do budoucnosti (Back to the Future, 1985). Pro Reinera, ale ostatně také Kinaga se jednalo o mnohem osobnější vyprávění, které nevzpomínalo toliko na konkrétní historickou dobu, jako spíše na určité období v dospívání, spojené s koncem dětské nevinnosti i ideály přátelství. [psáno pro LFŠ 2018] ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skoro mi pride, ze vetsina zfilmovanejch hororu podle Kinga neskonci nic moc a jakmile nakej trosku schopnejsi filmar sahne po dramatu, je to uspech a ani tenhle film neni vyjimkou. Pribeh ctyr malejch kamaradu, ktery se vydaj na dobrodruznej vylet, aby nasli mrtvyho kluka, je totiz naprosto perfektni. Ale neni se moc co divit, kdyz je film z doby, kdy jeste Reiner byl ve vrcholny forme. Jinak krome paradniho pribehu, kterej utece jako nic, stoji hlavne za zminku hlavni ctyrka. Tohle je totiz jedna z vyjimek, kdy dite v hlavni roli neni katastrofa, takze kdyz se prekousne fakt, ze tu mame klasickou sestavu drsnak, posera, magor a slusnak, zbydou tu ctyri paradni herecky vykony, ze nedovedu rict, kterej hral nejlip. Jeste stoji za zminku mladickej Cusack, kterej ma sice pidi roli, ale je taky super. V podstate nemam filmu co vytknout a pokud clovek nebude cekat nejaky drsny drama, ale pohodovej dobrodruznej snimek, urcite nebude zklamanej. ()

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama