Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

novoten 

všechny recenze uživatele

Když jsem se poprvé dostal ke Kingově novele Tělo, od prvních řádků jsem si říkal, jak by stálo za to ji přepsat do scénáře. A když jsem se dobral k pasáži se psem na skládce, vzpomněl jsem si, že už to za mě dávno udělal někdo jiný a že jsem film už dokonce viděl a scéna, kdy Chopper pronásleduje Gordieho, přestože není nijak fatální a důsledky z ní naštěstí pro hrdiny nevyplynou, mě v dětských snech často strašila. Z úžasné předlohy naštěstí vznikl povedený a v silných scénách i překvapivě fascinující snímek, který pochopí všichni ti, ve kterých alespoň v koutku duše zůstala ta napůl melancholická a napůl rozverně veselá nálada kluků, kteří pomalu končí základku. I na krátkých prostřizích je navíc možné ukázat osudové pouto ke staršímu bratrovi a hlavně z celého filmu doslova září ona Kingova posmutnělá nálada, která se mi při četbě předlohy zdála tím nejtvrdším oříškem. Všechno ale mohlo dopadnout špatně nebýt skvělých dětských herců. Moralizování malých kluků je vždy ošidná záležitost, tady všechno rozsekl k dobru patnáctiletý River Phoenix, který mě přesvědčil o tom, že nebýt jeho tragické smrti, mohli Američané mít v současnosti hereckého génia. Třešničkou je pak Kiefer Sutherland, který původně víceméně rutinního záporáka Esa obdařil takovou aurou, že vám při jeho pohledu bude běhat mráz po zádech. Ve výsledku sice zůstává předloha nepokořena, ale film od ní dokázal přebrat to nejcennější - náladu, kterou vzbuzuje a která v divákovi dlouho zůstane. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem mě přitahujou padesátá léta a kultura v tomto období v Americe. I tento příběh si jel takovou klidnou povídkovou formou, která uklidňuje. Partička kluků zažívá cestou za mrtvolou sice né příliš silné zážitky, ale když se vcítíte do toho období, tak ani nic bombastickýho nepotřebujete... ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších a nejvěrnějších filmových adaptací Stephena Kinga. Povídka "Tělo" patří v jeho tvorbě snad mezi jediný klenot, který nepatří mezi horor. King touto povídkou dokazuje, že jeho představivost je nedostižná. Ač patří mezi jednoho z nejlepších a nejplodnějších hororových spisovatelů vůbec, jeho talent není omezen pouze na hororový žánr. King má neuvěřitelný cit pro vytváření rozmanitých lidských charakterů a dokonale dokáže zpracovávat jejich myšlenkové a emocionální pochody, postoje a vývoj jejich povahy. Tento film obsáhl ve scénách, atmosféře a hercích to, co King dokázal vytvořit pomocí slov. Snímek mohl být klidně i trochu delší, ale kdo povídku četl, tak ví. Nádherný film o bezstarostném dětství, přátelství, svobodě a nezapomenutelných zážitcích jednoho horkého léta. Úžasný výběr všech čtyř dětských herců, z nichž každý je ve své roli zcela přirozený a skvělý. Všichni dokonale zapadli do postav, které King vytvořil a když si povídku občas pročítám, vybavím si vždycky jejich tváře. River Phoenix v roli Chrise Chamberse je jedinečný. Dokázal do této role vnést jistou vážnost, upřímnost, rozvahu i zranitelnost. A takový byl možná i on sám... Zvláště u něj je v průběhu filmu vidět, jak dospíval. Ze začátku vypadá jako malý kluk a postupem času jakoby zvážněl a vypadal více jako dospělý. Jakoby se propojila jeho postava s ním samým... Dále exceluje mladý Kiefer Sutherland v jedné ze svých četných rolí mladistvých vůdců gangu a drsňáků. I já jsem zažila, po návratu z mnoha událostí, že město, a vůbec všechno, co jsem v tu chvíli viděla, mi připadalo neskutečně malé, oproti tomu, co jsem prožila. Jako kdybych všechno získala, a najednou mi to někdo vzal a už nikdy mi to nevrátí tak, jak to bylo poprvé. Dokonalý hudební soundtrack, atmosféra bezstarostného mládí a doby, která byla tak vzdálená této. Doby, kdy přátelství, dobrodružství a zážitky byly nade vše. Žádní lidi čumící do telefonů a líná, digitálně zakrnělá mládež zhýčkaná technickými vymoženostmi a materialismem, která má všechno a přitom si myslí, že potřebuje ještě víc. Žádní lidi, kteří se tak snaží lišit, aby nakonec všichni skončili v jednom stádu. Bolestný kontrast. Tento film ukazuje mnoho, vyjadřuje ještě víc a zanechává nesmazatelné. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi nenapadny, ale neuveritelne silny, autenticky a vtipny film. Knihu som necitala, ale bohate mi staci aj tato adaptacia, ktora je nielen o chlapcoch a nielen pre chlapcov... Vyborni mladi herci, vyborna stopaz, vyborna kamera. Naozaj skvely maly-velky snimok. Ako mam uvedene vo svojom profile, River je naozaj jeden z najvacsich zmarenych talentov. Skoda ho. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Raynold Gideon, Bruce A. Evans .. To lepší, co lze po zfilmování knihy Kinga vidět. Výprava čtyř dětí za mrtvolou chlapce vypadá na letmý pohled minimálně divně, ale během cesty se dějí zajímavé věci a průběžné rozhovory mezi chlapci mají svou hloubku. Samy postavy mají nejen něco do sebe (který kluk se v nich nepozná?), ale především výborné dětské představitele. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (57)

  • Během scény u táboráku, kdy se Chris rozpláče, Reiner si byl jistý, že to River dokáže zahrát o mnoho lépe. Požádal ho, aby si představil svůj vlastní život, kdy ho jako dospělého někdo takhle zažene do kouta a stáhne ke dnu. A přesně to River udělal. Byl smutný a plakal, i sám režisér ho poté musel uklidnit. Tato scéna pak ale byla nakonec vystřižena a objevila se až v režisérském sestřihu. (Kacitr)
  • Pana Quidaciolua hraje Bruce Kirby, jehož skutečné příjmení je Quidacioluo. (HellFire)
  • Více než 100 občanů města Brownsville (skutečné místo natáčení snímku) se objevilo jako kompars ve filmu. (DruidKarel)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama