Reklama

Reklama

Režisér Marty DiBergi sa rozhodne nakrútiť dokument o "najhlasnejšej rockovej skupine sveta" Spinal Tap. Rozhovory s jednotlivými členmi kapely, pohľady do zákulisia, i záznamy so samotných koncertov postupne skladajú mozaiku komplikovaných vzťahov v kapele. Výsledkom je kultová mystifikačná komédia, parodujúca filmy o slávnych kapelách i samotnú éru hard rocku sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. (RTVS)

(více)

Recenze (107)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Spinal Tap jsou bozi! Všem těm Stounům, Beatlesákům, Floydům, Bowiem, a Zeppelinům pořádně nakopali prdel! Tvůrci si ze všech jmenovaných dělají takovou srandu, že pokud máte jen trochu nakoukané jejich nabubřelé megalomanské šou a ,,pravdivé" dokumenty ze zákulisí, dost možná při eskapádách Spinal Tapů spadnete smíchy ze židle. Stačí jen jmenovat: pumpa lásky, basák uvězněný ve škebli, miniaturní Stonehenge, zesilovač, co má 11 stupňů, epický nástup na pódium pokažený blouděním v zákulisí, filosofické hovory členů kapely... a hlavně nesmím zapomenout na dokonalé hity (Big Bottom, Gimme Some Money)! Skutečně milé překvapení. Takhle jsem se nepobavil (ale i nedojal) hodně, hodně dlouho! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

"Som veľmi ovlivnený Mozartom a Bachom. Som niečo medzi, taký Mach" " Ako sa volá skladba čo práve píšeš?! " Olízni moju pumpu lásky" Fantastický kultový rockument od debutujúceho režiséra budúcich ( teraz už súčatných) klasík ako Harry a Sally, Stand by me, Princess Bride...Smršť zábavných postavičiek, výbornej hudby, rockovej atmosféry a hlavne rozkošného a fakt vtipného humoru. Báječný film 11/11 :) ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Trefovanie sa do hudobného sveta vyšlo občas slušne. Hlasitosť, čierny obal, hľadanie pódia a podobne. Filmu, teda pardon rockumentu, však chýba vyššia kadencia vtipných momentov. Človek si ich musí vystáť ako frontu na vstupenky, ale potom stoja za to. Bohužiaľ skrz absenciu drog a sexu musím zraziť hodnotenie do suterénu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že najnebezpečnejšie povolanie na svete je rybár na aljaške. Ale kdeže, byť bubeníkom v kapele Spinal tap zaručuje 100% úmrtnosť. Ale aspoň si užijete zopár dobrých koncertov a nedožijete sa jej úpadku. Našťastie majú v Japonsku radi sex na farmách. Mám pocit, že sa po pozretí tohto mystifikačného dokumentu poučili Bon Jovi, Kiss, Europe, Poison, alebo Van Halen, akou cestou sa hudobne neuberať, ako trafiť včas na pódium, ako vychytať technické muchy na pódiu a ako sa vyhnúť ponorkovým problémom s ostatnými členmi kapely. Pokiaľ máte kapelu, na ktorú kedysi chodilo 150 ľudí a dnes je to už iba 15 v pondelok v Randali, neznamená to, že strácate popularitu, ale že je vaše publikum viac selektívne. Takže hlavu hore, určite to nie je váš koniec, pretože vesmír je nekonečný! ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

A já si pořád říkal, kdo jsou ti Spinal Tap (Nová míza!) ze Simpsonů! Zatraceně zábavné parodování heavy metalu jako hudby i životního stylu - texty, vzhled muzikantů, produkce (turné) a vše kolem ("11 !!!"). Doporučuji všem, kteří mají tenle styl hudby alespoň trochu rádi. Stajně tak všem pozérským posluchačům progresivního metalu (a dalších moderních odnoží, které občas zapomínají na své kořeny), ale těm neřikejte, že je to fikce.Tak z toho budou mít mokrý trenky ještě za týden. Skvělý úlet, skoro 5*. // Edit: ok, po druhé projekci dávám jedenáct z deseti. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (20)

  • Dôkazom, že ide o fikciu, je aj zmienka o džezovom festivale na Isle of Lucy, pretože žiadny takýto ostrov patriaci Veľkej Británii neexistuje. [Zdroj: Cinema] (gogo76)
  • Rob Reiner měl původně hrát jednoho z členů kapely, ale rozhodl se pro režii poté, co o něm Harry Shearer prohlásil, že vypadá příšerně v elastanu. (hot_spot)
  • Herci jsou samozřejmě regulérními muzikanty a soundtrack nahráli právě oni. (hot_spot)

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama