Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry a Sally se seznámili při cestě autem do New Yorku, když ukončili svá studia na univerzitě. Oba od počátku spojuje cosi nevyřčeného, přesto mezi nimi v tuto chvíli nevzniká žádný vztah. Po nějaké době se znovu a znovu potkávají a mají pocit, že se stále více znají. Poněkud ztřeštěnému Harrymu se prostořeká a temperamentní Sally stále více líbí, zatímco ona k podobnému názoru přichází postupně. Jejich osudy mezi tím „na čas“ překříží důležitější setkání… S lehkostí namíchaný divácký příběh, s vtipem, nadsázkou, lehkým nádechem hořkosti a dobře odpozorovaných životních situaci natočil v roce 1989 režisér Rob Reiner. Postavu Harryho s neobyčejnou přirozeností a šarmem hraje Billy Crystal, představitelkou Sally se stala Meg Ryanová. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (357)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. A jedna z mála komedií, u kterých jsem se opravdu řezal smíchy. Myslím, že film geniálně popisuje názory mužů na ženy a naopak - a o tom přátelství muže Harryho a ženy Sally to platí taky. :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=V8DgDmUHVto ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ač moc nejsem na romantické filmy a dívám se na ně hlavně v nutné sebeobraně, aby doma nebylo peklo (většinou u nich stejně chrápu), tak tento kousek jsem měl svého času docela rád. Viděl jsem ho už několikrát, většinou v mládí, protože jsem se při něm platonicky „zamiloval“ do Meg Ryan, který byla za mlada sakra kus pěkné ženské. Billy Crystal je taky v pohodě herec a tato romantická podívaná se jim z jejich strany (hlavně co se hereckých výkonů týká) docela povedla. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to lepší z žánru romantických komedií. Zápletka, kdy se znají přes 10 let jako přátelé a nedokážou si jednoduše přiznat, že k sobě patří, je originální. Velmi dobře napsané dialogy. Příjemní herci, nevtíravý příběh. Režisér Reiner prostě věděl, co dělá. Pro Meg Rayenovou začátek hvězdné kariéry v tomto žánru. Párkrát se pokusila z této růžové škatulky dostat (Odvaha pod palbou), ale skončilo to neslavně. Někteří herci se holt narodili jen pro jeden typ rolí. Ale není to na škodu. "Dala bych si to, co ona......" :-) 75% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ano, možná nejlepší a nejvzorovější z nepříliš urozeného rodu romantických komedií. Hodně ohrožený druh mezi filmy vůbec, jelikož funguje jako perfektně namazaný stroj od úplného začátku do úplného konce. Zdánlivě nepříliš atraktivního, ale zatraceně vtipného a charizmatického Billa Crystala ještě o něco překonává půvabná, milá a vůbec neuvěřitelně příjemně vystupující Meg Ryan, které byl tenhle film (a žánr vůbec) prostě souzen - a přebírá tak v mých očích pomyslné žánrové žezlo z ručky princezny Anny, Audrey Hepburnové. Nenucená atmosféra se opírá taky o jazzově laděný soundtrack. Co chcete víc? Nezapomenutelné dialogy (zj. ten o tom, že muži a ženy nemohou být přátelé) a neuvěřitelné scény (zj. ta s hraným orgasmem v restauraci), které budete moc popisovat a citovat přátelům? Máte je mít... Jen ty intermezza s příběhy dlouholetých lásek mě tam trochu rušili a malinko vždycky spoilerují konec... ale to je zanedbatelná maličkost. 90% ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Romantický film s mladou Meg Ryan, který je kvalitou srovnatelný i s takovou Láskou přes internet nebo třeba Samotářem v Seattlu, ale přesto je v něčem dost jiný a neotřelý. Vtipným ale zároveň docela realistickým způsobem totiž zachycuje rozdíly mezi muži a ženami a problémy vzniklé na základě jejich odlišného vnímání vztahů. Zároveň je to takový průřez vývoje dospělého člověka, který v životě hledá trvalý partnerský vztah a lásku. Na filmu je zajímavé, jakým způsobem vznikal - údajně to vzniklo na základě dialogu mezi režisérem a scénáristkou, přičemž každý z nich do toho dal něco ze svých životních zkušeností a názorů z pohledu muže/ženy. Pak k tomu tvůrčímu procesu samozřejmě přispěli i sami herci. A výsledek je takový, že to skutečně hýří nápady, vhledy a (dů)vtipnými situacemi. Už od pohledu je to trochu jiný film, místy živelný a syrově upřímný, ale zároveň lehce a nenuceně podaný. Nakonec to musím shrnout jako moc příjemný romantický zážitek s přidanou hodnotou, který stojí za vidění. ~(4,3)~ ()

Galerie (64)

Zajímavosti (42)

  • Scéna v muzeu, kdy si Harry (Billy Crystal) a Sally (Meg Ryan) povídají jiným typem řeči, byla čistá improvizace Billyho Crystala. Při natáčení této scény se samotná Meg Ryan podívala na režiséra Roba Reinera poté, co řekla: „Hh, no,“ a zasmála se. Scéna a celý dialog ve filmu samozřejmě zůstaly. (orionn12)
  • Segmenty manželských párů vyprávějících své životní příběhy nasbíral Rob Reiner. (HellFire)
  • Scéna, ve které Jess (Bruno Kirby) a Marie (Carrie Fisher) leží vedle sebe v posteli, ale každý zároveň ze svého telefonu volá svému příteli z titulního páru (Jess Harrymu, Marie Sally), se musela točit jednašedesátkrát a zabírala se tři různá místa najednou. „Telefony jsou na sebe napojené, možná jste si všimli, že v té scéně nejsou žádné střihy. Když někdo udělá chybu, celá čtyřstránková scéna se jede znovu. Na konci maji postupně jeden po druhém položit telefony, v jednom rytmu. Na asi 54. pokus jsme si říkali: ‚To je perfektní, teď dokonale zavěsili telefony. A pak Bruno zkazil svou poslední repliku,‘“ vzpomněl na dlouhý proces režisér Rob Reiner. (DavePave)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (více)

Reklama

Reklama