Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

pamatuju si,že když u nás zněl soundtrack,kde hráli písničky typu pátá a mě se líbí bob....otevírala se mi kudla v kapse a ve svých 15letech jsem chtěl matce vzteky rozkopat rádio:-)no a ejhle,uplyne pár let a já se přistihnu,jak v televizi sleduju rebeli a při písníčce going to san francisko skoro pobrekávám:-DDlepší českej muzikál jsem nikdy neviděl.rozhodně jeden z nejlepších českejch filmů.tahle historie naší země mě zajímala vždycky,navíc zpracovná do podoby skvělého muzikálu.musim uznat,že rebelove jsou opravdu klasa.a že někdy dospěju k tomu,že se mi budou líbit písničky typu já budu chodit po špičkách....to mě dostalo asi nejvíc:-) ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

ojojoj... Dryáčnická estetika, přitrouble pubertální humor a pro mě velmi něšťastná stylizovaná taneční čísla. Ubohý scénář, prachbídná režie a žalostné herecké výkony. Tušil jsem, že se s tímhle filmem míjíme obloukem. Taky jsem se mu docela úspěšně dost dlouho vyhýbal. Nicméně profesně-pedagogický závazek zapříčinil, že jsem ho musel shlédnout. Ale bolelo to! A ta jedna hvězdička je za pár scén těsně před koncem filmu. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Malé město v českém pohraničí, tři maturantky a tři rebelové, kteří už nechtějí mít s "totáčem" nic společného. Film Filipa Renče je zasazený do horkého léta roku 1968. Spíše než muzikál v pravém slova smyslu, je to film se spoustou písniček, které hrají spolu se šesti mladými hrdiny jednu z hlavních rolí: dodávají filmu důležitou a nezaměnitelnou atmosféru konce šedesátých let. Atmosféru svobodného nadechnutí, která spolu s osudovým zauzlením soukromých a politických dějů tvoří tkanivo tohoto retro-muzikálu, který je také příběhem o lásce, jíž dějiny nebyly právě příznivě nakloněny. Renč si tímhle filmem u mě definitivně vybudoval pozici zajímavě tvořícího českého režiséra, který se nebojí zariskovat s žádným žánrem a umí odvést profesionálně vycizelovaný film, na který natáhne publikum. 100% ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Rebelie v představách autorů reklam nebo změšťáčtělých pamětníků, stvořená povrchně jako ohavnosti typu Retro a Vyprávěj. Koncem 60. let narůstaly skutečným nonkonformistům vlasy a poslouchali trošku jinou hudbu - folkové písničkáře (začínají hrát Jarda Hutka, Vláďa Merta) a tvrdší blues (ale drsněji zněli i tehdy hodně dřevní Greenhorns). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Závěrem, který nastiňuje atmosaféru srpna 68, Renč lovestory povýšil na film, který stojí za zamyšlení. Filmařsky precizní propojení klipů s příběhem, hudebně skvělé retro 60. let, herecky výborní Norisová, Hanák, Němec. Závěrečné Terezino zoufalé mávání na Oldu odrráží lidské osudy tehdejší doby. V následném muzikálu rozpracována zajímavě udavačská postava průvodčího. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • V jednej scéne je spomínaná a citovaná kniha "Kamasutra", ktorá vyšla v roku 1969. Dej filmu sa však odohráva o rok skôr. (BlueNeon81)
  • Ve scéně, kdy kluci naskakují do "projíždějícího" nákladního vlaku, je vidět, že jede z koleje obsazené nákladními vagony. Nádraží Zubrnice-Týniště, kde se scéna natáčela, bylo v době natáčení už koncové, takže jím vlak projíždět nemůže. (Neklan)
  • Filip Renč se nejvíce inspiroval klipem z archivu Československé televize Dáme si do bytu, kterou zpívají Josef Bek a Irena Kačírková. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)

Reklama

Reklama