Reklama

Reklama

Vzestup a pád kněze Jana

(TV film)

Obsahy(1)

Násilí a touha po moci provázely život Jana Želivského. Po stopách husitského radikála se v dokumentu k šestistému výročí první pražské defenestrace vydají herec Jiří Dvořák spolu s historikem Petrem Čornejem... Už současníci ho přezdívali „krvavý kněz“. Jan Želivský se jakoby odnikud vynořil v Praze v roce 1418. Z jeho života známe bezpečně jen poslední čtyři roky. Jsou naplněny násilím a touhou po moci. V červenci 1419 přivedl rozvášněný dav před Novoměstskou radnici. Událost, která skončila vyházením části konšelů a radničního personálu z oken, vstoupila do dějin jako první pražská defenestrace. Jan Želivský nastoupil cestu vůdce pražských radikálů, ale zároveň vykročil vstříc svému tragickému osudu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Poutavé historické vyprávění. Denně jezdím přes stanici metra Jana Želivského v Praze. V úvodu se dozvíte, že jsou zdokumentovány pouze poslední čtyři roky života Jana Želivského.   https://www.ceskatelevize.cz/porady/12089626753-vzestup-a-pad-kneze-jana/ ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Výborná analýza zjištěná ze záznamů v pouhých dvou knihách, co se zachovaly. Dokudrama prostřídáno se záběry z filmu JAN ŽIŽKA. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako majestátne znie slovo defenestrácia. A pritom ide o obyčajné vyšmarenie ľudí z okna. Hlavne v prvej polovici sa tu jedná o skvelý dokument, ktorý sype informácie z rukáva. Aj také, ktoré sa len tak v škole nenaučíte. Najmä ak ide o osobnosť, o ktorej mimo tých osudových husitských rokov mnoho toho nevieme. Ján Želivský bol ale skutočný bojovník za slobodu, ktorý jasne poukazoval na diskrimináciu v pití omšového vína. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama