Reklama

Reklama

V tomto postapokalyptickém dobrodružství je celá budoucí Země díky tání ledovců pod vodou. Kevin Costner jako osamělý poutník vezme pod svá pomyslná křídla matku s dcerou, aby je ochránil před partou kočovných tyranů. Díky staletí trvajícímu globálnímu oteplování, jež zapříčiňuje tání ledovců, je celá Země pod vodou. Poslední zbytky lidí přežívají na umělých plavidlech a v na vodě plovoucích městech neustále napadáni partou zlověstných pirátů v čele s Deaconem (Dennis Hopper). Jejich poslední šancí je Meriner (Kevin Costner), osamělý poutník, který se dokonale přizpůsobil novému prostředí. Společně s překrásnou ženou (Jeanne Trepplehornová) a její dcerou se vydávají navzdory Deaconovi a jeho kumpánům najít suchou zemi. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (35)

  • V Severní Americe svého času film utržil 88,2 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 264,2 mil. Vzhledem k nákladům, které - i s reklamní kampaní a distribucí - činily kolem 235 milionů, a k pověsti, která jej předcházela, byl tedy považován za mimořádný propadák. Ovšem díky velmi slušnému úspěchu na videotrhu a prodeji televizních práv se zanedlouho zaplatil. (NIRO)
  • Před premiérou dostal film kvůli bobtnajícímu rozpočtu a předpokládaným ztrátám přezdívky "Fishtar" a "Kevin's Gate" - po vzoru slavných propadáků Ishtar (1987) a Heaven's Gate/Nebeská brána (1990). (NIRO)
  • Když se Námořník (Kevin Costner) potápí s Helen (Jeanne Tripplehorn) ke troskám pod hladinou, nastala by ve skutečnosti u "obyčejné" ženy dekompresní nemoc a zemřela by. (Horryx)
  • Kevin Costner (Námořník) do filmu investoval vlastních 22 milionů amerických dolarů. (Cheeker)
  • Natáčení bylo třikrát přerušeno z důvodu hrozícího hurikánu. (Cheeker)
  • 6 scenáristů napsalo před začátkem produkce 36 různých verzí scénářů. (Cheeker)
  • Na japonskou premiéru filmu letěl Kevin Costner (Námořník) soukromým letadlem do Tokia, jenže nedostal povolení zůstat na letišti na dobu, kterou potřeboval. Proto se obrátil na námořnictvo, jestli může použít letiště na základně Atsugi. Souhlasili pod podmínkou, že se budou moct na film podívat. (Cheeker)
  • Kaskadér Norman Howell dostal po natáčení scény pod vodou dekompresní nemoc a byl odvezen helikoptérou do nemocnice v Honolulu na Havaji. Uzdravil se rychle a za pár dní se vrátil na natáčení. (Cheeker)
  • Město pod vodou je digitálně upravený Denver. (Cheeker)
  • Loď, kterou používá Námořník (Kevin Costner), byla prodána tureckému obchodníkovi jménem Hakan Uzan. Po jeho bankrotu byla loď zabavena a vydražena státem. (Cheeker)
  • Během produkce se film kvůli četným problémům, z nichž některé byly opravdové a některé tiskem zveličované - například se říkalo, že řídnoucí vlasy Kevina Costnera (Námořník) byly digitálně zahušťovány - prodražoval a nakonec se s náklady 175 milionů amerických dolarů stal nejdražším filmem, jaký byl do té doby natočen (nebereme-li v úvahu inflaci.). Jen za nekolik let jej ovšem "překonal" Titanic (1997). (Ded@M@tes)
  • Skutečný tanker Exxon Valdez, který v roce 1989 způsobil jednu z největších ekologických katastrof v historii, byl prodán do šrotu až v roce 2012. Téměř přesně 23 let po havárii. (Stejšn)
  • Fotka Svatého Joea, která visí v jedné z místnosti tankeru, zobrazuje Josepha Hazelwooda, kapitána skutečného tankeru Exxon Valdez. (Saccard)
  • Honorář Kevina Costnera (Námořník) byl 14 milionů amerických dolarů. (ČSFD)
  • Kevin Costner (Námořník) na filmu pracoval 157 dní - šest dní v týdnu. (ČSFD)

Související novinky

Vodní svět se dočká seriálového pokračování

Vodní svět se dočká seriálového pokračování

30.07.2021

Studio Universal a producenti John Davis a John Fox přišli s poměrně nečekanou zprávou. Vodní svět, sci-fi z rou 1995, které se proslavilo zejména produkčními potížemi, kvůli kterým rozpočet narostl… (více)

Kevin Costner chystá desetihodinový western

Kevin Costner chystá desetihodinový western

02.01.2017

Když Kevin Costner poprvé usedl za kameru, bylo z toho 7 Oscarů, včetně toho za režii. Ano, řeč je o legendárním Tanci s vlky, na který však Costner nikdy úspěšně nenavázal. Vodní svět byl obří… (více)

Reklama

Reklama