Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Fifth Element, The

Akční / Sci-Fi / Komedie / Romantický
Francie / USA, 1997, 126 min

Režie: Luc Besson
Hrají: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich, Chris Tucker, Luke Perry, Brion James, Marie Guillard, Tommy 'Tiny' Lister, Lee Evans, Charlie Creed - Miles, John Neville, John Bluthal, Mathieu Kassovitz, John Sharian, Maïwenn Le Besco, Mac McDonald, Martin McDougall, Lenny McLean, Frank Senger

komentáře
v bazaru
V kinech ČR:11.09.1997
Na DVD od:01.12.2009Vapet

Obsah:

Vizuální žranice Luca Bessona není neprůstřelnou vizí budoucnosti, zato zahrnuje žánry komedie, sci-fi, romantického filmu a pohádky pro dospělé - protože děj se točí okolo zla, které každých pět tisíc let hrozí zničit Zemi. Ve vzdálené budoucnosti (patřičně barevné) se tomu lidstvo snaží zabránit pomocí kamenů, reprezentujících čtyři elementy: vodu, vzduch, zemi a oheň. Pátým elementem je dívka Leelou, která spadne do taxíku Corbena Dallase. K jejich týmu, zachraňujícímu svět, se brzy připojuje roztržitý kněz a výstřední černošský moderátor. Zlu ovšem také přibývá spojenec: padoušský magnát Zorg.   (Jinny)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista *****

Pokud v nějakém filmu hraje Gary Oldman "záporáka", tak mu můžete opravdu věřit, že to myslí vážně. Vždycky tam ještě šoupne špetku šarmu a humoru a proto je asi nejlepší padouch současného Hollywoodu. Ale pátý element není jen o záporácích, je také o vtipu, nadsázce a originalitě. Prostě se mi takhle pojatá sci-fi o záchraně světa líbila.

profil / všechny komentáře uživatele POMO ***

Prekrásny design - Besson má obdivuhodnú fantáziu. Ale obsahovo ma to nechalo absolútne chladným. Aj ako nezáväzná zábava.

profil / všechny komentáře uživatele Houdini *****

Oscar 1 nominace: Střih zvukových efektů

profil / všechny komentáře uživatele Cival ****

Krásně natočené, podmanivě barevné, zábavné, ale přeci jenom trochu přeplácané. A zkrátit stopáž by taky nebylo na škodu.

profil / všechny komentáře uživatele don corleone ****

Zajímavosti: Luc Besson napsal původní scénář k filmu ještě když byl na střední škole. [--] Ve filmu se nikdy nestřetnou hlavní hrdina a hlavní padouch. Ani spolu nijak nekomunikují. [--] Jazyk, kterým mluvila Milla Jovovich byl vymyšlený Lucem Bessonem a herečkou v hlavní roli ještě vylepšena. Na konci natáčení filmu byli schopni se v ní mezi sebou dorozumívat. [--] Exploze, která se odehrála v hlavní místnosti Fhlostonu byla největší exploze, jaká se kdy natočila uvnitř místnosti. Při jejím natáčení se dostal oheň na chvíli mimo kontrolu. [--] Původně se jmenovala postava Chrise Tuckera Loc Rhod, ne Ruby. [--] Když se Korben Dallas probudí, můžeme na zdi zahlédnout datum 18. března 2263. Ten den slaví narozeniny Luc Besson. Bruce Willis má narozeniny o den později. [--] V budoucnosti se nachází Central Park v New Yorku na stejném místě, má i stejnou velikost. Jenom je asi 200 metrů ve vzduchu. [--] Když dá pokyn prezident otci Vito Coneliusovi, že má 20 vteřin na promluvu, mluví Vito následně přesně 20 sekund. [--] Celé jméno postavy, kterou hraje Milla Jovovich zní: Leeloo Minai Lekatariba Laminatcha Ekbat De Sabat. [--] Nejdražší film své doby studia Gaumont a nejdražší film, který se natočil mimo Hollywood. Náklady na film se pohybovaly okolo 80 mil dolarů. [--] Film zahajoval filmový festival v Cannes v roce 1997. [--] Pro postavu modrátora Rubyho Rhoda se tvůrci inspirovali u zpěváků Prince a Lennyho Kravitze. [--] Věta "Whoa dámo, já mluvím jenom dvěma jazyky. Anglicky a špatně anglicky" byla údajně improvizací Bruce Willise. [--] Milla Jovovich měla původně vlasy obarvené, ale časem si je dokonale zničila, takže pro polovinu natáčení nosila paruku. [--] Jméno zpěvačky Plavalaguna znamená "modrá laguna". Milla Jovovich hrála ve filmu Návrat do modré laguny.

profil / všechny komentáře uživatele Lima **

Kdyby se v tomto sci-fi nevyskytoval jedinec jménem CHRIS TUCKER, tak přísahám, že by mé hodnocení bylo větší. Ale já toho žvanila nenávidím. Škoda, že ho Bruce Willis nevystřelil třeba na Měsíc.

profil / všechny komentáře uživatele Galadriel *****

Skvělé, vtipem prosáklé sci-fi, které se jaksi vymyká Hollywoodským zásadám hrdinských filmů. Absurdní řešení některých situací, naprosto "cool" dialogy, výborně zahrané role (zejména Oldman), velmi zajímavá výprava a hudba. Pro mě je to jasné (hodnocení).

profil / všechny komentáře uživatele Tosim ****

Báječná sci-fi. Překvapil mě sympatický humor a masky, které vypadaly jako z padesátých let nebo tak. Milla byla opravdu "pomilováníhodná" a souhlasím - Chris Tucker to spíš kazil.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini ****

Hvězdné trio Besson - Arbogast - Serra to opět dokázalo. Vytvořili výbornou akční sci-fi s neotřelým (nemyslím záchranu světa, spíš tu formu jakou to proběhne...:)) příběhem. A ve spojení se skvělým obsazením, hereckými výkony, úchvatnou výpravou, bombózními fórečky a vůbec tou líbivou omáčkou okolo získáme perfektní film, který vás určitě hned tak neomrzí.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Jedna z nejlepších scifáren 90. let (a v Evropě určitě nejlepší). Bruce Willis je výborný a Milla Jovovich je úžasně tajuplná. Docela působivá je hlavně úvodní scénka z egyptské pyramidy, v níž se mihne i známý Luke Perry (Dylan z Beverly Hills 90210). Zaujala mě i mimozemská pěvecká diva. Nebýt přílišné extravagantnosti Chrise Tuckera, mohlo být i o jednu hvězdičku více.

profil / všechny komentáře uživatele gouryella ****

Besson timto filmem dokazal, ze je nejen vyborny reziser “malych” evropskych filmu, ale ze se umi prosadit i v Hollywoodu.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ***

Nehledě na to, co tvrdí film, tím skutečným "pátým elementem" jsou peníze, což bohužel záhy docvaklo také Bessonovi a toto nenakažlivě blbé, přepestře pestré sci-fi dobrodružství lze označit za jeho labutí píseň, za nevybledávající symbol zašlých časů. 70% Zajímavé komentáře: Lateef, Bebacek, Shaqualyck, hudryhudry

profil / všechny komentáře uživatele Tom Hardy *****

Styl francouzských komedií + vizuální žranice hollywoodských rozměrů + akční orgie + Bruce Willis + nádherná Jovovichová + skvělá režie = největší Evropský film historie... P.S. Kolik znáte filmů, které ustály operní vystoupení, aniž by to nenudilo, případně to nebylo směšné?

profil / všechny komentáře uživatele Renton *****

Scénář: Luc Besson, Robert Mark Kamen .. Tohle nemá chybu!! Drsňák Willis, slizoun Oldman a kráska Milla v Bessonově ujeté budoucnosti, která má být brzy zničena. Perfektní zábava, ale nic víc..

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma *****

Luc Besson patřil mezi moje velké oblíbence než si dal pauzu a rozprodal svůj talent. Jeho vize budoucnosti je prakticky bezchybná a vystihl ji s naprostým přehledem. Některé pasáže jsou bez akce, ale vynahrazeno je to humorem a hlavní postavou Corbenem Dallasem. Bruce Willis předvedl svojí extratřídu stejně jako budoucí manželka Luca Bessona Mila Jovovich, která i přes fakt, že bůh zapomněl na její prsa, když se narodila, je v tomto filmu bezchybná a bez ní by to jednoznačně nebylo ono. Celý future design ještě velké architektury a létajících aut dotváří oblečení, které navrhl sám velký Jean-Paul Gaultier. Každý kdo sleduje oblečení hrdinů musí žasnout, jak na tohle někdo mohl přijít. Nesmím zapomenout na výborného Garyho Oldmana a už vůbec ne na životní výkon Chrise Tuckera jehož Ruby Rhod je dokonalý poslední element nutný pro zábavnost druhé půlky filmu. Po několikátém shlédnutí nejde filmu nic vyčítat. Nesmrtelné hlášky a skoro až nadčasovost jednoduchého příběhu...

Hodnocení uživatelů:
golfista *****