Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (63)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další psychologicko-společenský film s poměrně typickou "vyděděneckou" rolí Paula Newmana. Široká škála charakterů, dobré výkony. Konec mě trochu zklamal tím, že se vše v dobré obrátí, ale ještě je tu Orson Welles a jeho tatík, takže to na těch upocených čtyřech skončí. Taky bych chtěl jednat tak přímočaře jako postavy Paula Newmana. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené psychologické drama o vyrovnávání se s vlastní minulostí, očekáváním rodičů a okolí a o společenských rozdílech v konzervativní společnosti jižanských států USA. Výborně obsazené, takový Paul Newman ukazuje neskutečnou dávku charisma, hereckého umění a všech ingrediencí, které z něho udělaly jednu z největších hvězd americké kinematografie. Říkal jsem si, že je to na 5 přesvědčivých hvězdiček, ale posledních 15 minut od předčasného dramatického vyvrcholení v podobě konfliktu u zapálené stodoly, které končí křečovitým a v kontextu předchozího děje nedůvěryhodně smířlivým gestem odpuštění vede k typickému americkému happyendu, které znehodnocuje předchozí snažení. Celkový dojem: 80 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jižanské drama, no, i když drama začíná až zhruba dvacet minut před koncem. Ale co na tom, když se na to pěkně kouká, atmosféra prosluněných plantáží je působivá, Paul Newman by mohl charisma rozdávat, Joanne Woodward je půvabná a Orson Welles je skutečná hlava rodiny. 75%. P.S.: Tematicky podobná Kočka na rozpálené plechové střeše je ještě o něco působivější. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Podobne tipy filmov su uz v sucasnosti bohuzial degradovane telenovelami ako Dallas alebo lubovolna mexicka hovadina. Tam vsak nehraju Newman alebo Welles, hudbu do nich neskladal Alex North, nereziroval ich Martin Ritt a nemali ackovu produkciu. A je to vidiet. Krasne osudove, dramatticky vyborne vyhrotene a vynikajuco zahrane. Skoda toho nepresvedciveho a uponahlaneho konca. Mohla to byt uplna bomba. 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sympatický svéráz Ben Quick se špatnou pověstí (mistrovsky zahraný Paulem Newmanem), ještě svéráznější patriarcha farmářské rodiny Will Varner s pevnými názory, chováním a zásadami (v podání legendy Orsona Wellese), živá a obdivovaná dcera Eula Varner (ztvárněná Lee Remick), labilní a ve stínu svého otce žijící Jody Varner, půvabná, klidná a dosud neprovdaná dcera Clara Varner (v podání Joanne Woodward) a její dlouholetý přítel, avšak pouze na konverzaci, Alan Stewart. Tyto postavy tvoří jádro dramatu Martina Ritta, který mistrně přenesl atmosféru dlouhého horkého léta a střety různých charakterů na filmové plátno. Tento snímek je trochu podobný kultovní Kočce na rozpálené plechové střeše, ovšem prostor, v němž se odehrává je rozmanitější, je tu více postav a děj nabízí víc akce, čímž jej ale nechci upřednostnit, jelikož oba filmy představují vynikající podívanou. Pro mě další velký zážitek z filmografie modrookého pana herce - Paula Newmana. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Rodinné psychologické drama, jehož vůdčí myšlenkou je problém nástupnictví další generace poté, co ta přechozí dokázala něco, v čem by byla škoda nepokračovat. Paul Newman v pro něj poměrně typické roli floutka a psance, výtečný je Orson Welles coby přímočarý tatík. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná sociálno-psychologická dráma s veľmi pestrou paletou rôznych charakterov zasadená do prostredia typicky južanskej Ameriky konca 50-tych rokov. Je to vlastne taká dramaticky trošku nariedená Mačka na rozpálenej plechovej streche len vo väčšom spoločenskom merítku, ktorej hlavná pozornosť sa však uberá mierne iným smerom ako v spomenutom snímku. Je tu cítiť aj kus nostalgie za starými časmi, obavy novej generácie či dokáže dôstojne nahradiť tu starú, obavy rodičov aby ich odkaz svetu nevyšiel nazmar... a mnohé iné. Tiež pekne poukázal na skutočnosť, že meno je v živote jednou z tých najdôležitejších vecí, ktoré nám ostávajú po rodičoch, a keď oň človek príde, už len ťažko presvedčí ostatných o opaku. Nie je nič horšie ako prísť o povesť vďaka menu a ešte horšie je, keď za to dotyčný ani nemôže. Skvelá vec. 80/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, ktorý som videl ešte ako desaťročný. Aj teraz, po niekoľkých dekádach, som v ňom rozpoznal niektoré dialógy. Lenže stará láska niekedy hrdzavie. Dej nie je príliš dramatický, postavy prenášajú niekedy viac, niekedy menej uveriteľné dialógy, ktoré sú ale vždy osudové a skrýva sa v nich zakaždým nejaké dôležité životné múdro. Tak by to asi v skutočnosti nefungovalo. Zmeny nálad a názorov postavy Orsona Wellesa by jeho rodinu a spoluobčanov priviedli na kraj šialenstva. Celkovo ale film odporúčam, predovšetkým kinofilom zameraným na 50te roky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa už dlhšie tešil. Martin Ritt si ma získal dvoma H (Hombre, Hud), Paul Newman tróni na špici mojej hereckej topky, Orson Welles je herecko-režisérsky gigant, na Joanne Woodward som bol zvedavý a ani Lee Remick a Angela Landsbury nie sú pre mňa neznáme mená. Nebol som sklamaný. Dráma z južanského prostredia mi trochu pripomínala diela Tennessee Williamsa plné upotených ľudí, ktorými zmietajú temné, občas vybuchujúce vášne. Ale iba trochu, pretože mojou hlavnou výhradou voči filmu je jeho malá dramatičnosť zvýraznená aj štandardným koncom, typickým pre filmy z tej doby. Zážitkom bolo sledovať Orsona Wellsa a neprekvapujúco výborného Paula Newmana. Po bilancii kladov a nedostatkov si myslím, že silné tri hviezdičky sú spravodlivejšie, ako slabé štyri. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po úporném shánění tohoto filmu jsem byl sladce odměněn. Skvěle vykreslené charaktery postav, příjemná osobitost snímku a v neposlední řadě výteční herci. Film, ze kterého vyzařuje pohoda, inteligence, hudba se záměrem zahřát na srdci a také podmanivost. Filmy z těchto let a s touto tématikou, navíc s Paulem Newmanem, to je parketa, na které tančím strašně rád. 85% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jižanský filmy mám rád, ale tady je atmosféra sterilní. Žádný zpocený košile, málo hlasitý cikády, řeka jen na začátku a bažiny nikde. Asi mi vadilo, že hlavní hlasovou roli převzal Orson Welles, místo aby prim hrál Paul a nenávist jeho sousedů k němu. Čekal jsem zkrátka víc a s Kočkou na rozpálené plechové střeše bych opravdu nesrovnával. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Působivé a skvěle zahrané drama, o opravdu horkém létu v zapadlém americkém městečku, kde se objeví neznámý mladík a svou ctižádostí a štěstím, obrátí celé město naruby a ovlivní životy mnoha lidí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mal som dobrú náladu nad niektorými hereckými výkonmi,obzvlášť medzi Paulom a Joanne aj v skutočnosti spojoval manželský zväzok,o čo sa tu vehementne snaží,aj keď jej filmovým fotríkom je Orson Welles,pred ktorým nastáva automatický rešpekt,ale nalieha na ňu,aby nakoniec skončili spolu... Predtým to nemá zrovná ľahké,keď príde do nového mestečka,kde o Benovi Quickovi(Paul) už vedia svoje... Paul Newman je nasledovníkom už zomretého Jamesa Deana a Marlona Branda,ktorého kariéra upadala. Ešte má zopár snímkov z 50 rokov,ktoré znamenajú kvalitu,ale prichádzajúce 60 roky sú jeho najlepšími.Výnimočný herec svojej doby. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle jsem si nečekaně opravdu pochutnal. Klasická hollywoodská škola toho nejčistšího střihu v plné síle. Skvělá atmosféra horkého amerického jihu ( a žádné umělé napudrování herců, všichni se v tom vedru opravdu lesknou a potí, tak jak to má být) přímo vytéká z obrazovky prostřednictvím krásné cinemascopové kamery. Další složkou, která se v dnešních filmech už téměř neobjevuje, jsou fantasticky napsané a vybroušené dialogy. Téměř v každém rozhovoru je nějaká hláška, rýpnutí či jinotaj. No a nakonec nemůžu nezmínit geniální herecké party dvou velikánů, Orsona Wellese a Paula Newmana. Sledovat ty dva, každý jejich pohled, grimasu nebo lakonickou poznámku, je opravdu zážitek. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tento týždeň mám za sebou dva filmy s Lee Remick, lebo v Dňoch vína a ruží ma zaujala natoľko, že som ju chcel vidieť znovu. Dlhé, horúce leto je však značne rozdielne. Zatiaľ čo prvý menovaný je na svoju dobu dosť odvážny, v tom druhom, aj keď skôr natočenom, sa ocitáme uväznení v čase a priestore južanského konzervatívneho kapitalizmu. Jediný znak pokroku, je tu emancipácia postavy Joanne Woodward, ktorá sa snaží vzoprieť tlaku okolia. Inak sme väčšinou svedkami pokusov o veľké frázy a nestratenie dobrého mena, ak nejaké daná rodina má. V opačnom prípade o únik zo zatratenia. Vyššie uvedené motivácie podľa mňa posúvajú dej dopredu bizarne a nasilu. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Troufám si říci, že tento film patří již ke klasice svého žánru, především pak role vyděděnce Paula Newmana, kterého pronásleduje temný stín minulosti. I po letech neztratil nic ze své dramatičnosti a syrovosti. Opět jsem byl nadšený. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit pocitu, že si Paul Newman s Orsonem Wellesem ukradli celý film pro sebe (ne, že by mě to nějak štvalo). Interakce mezi oběma herci byly opravdovým zážitkem, bylo mi jen trochu líto, že se proto dostala Joanne Woodward příliš do pozadí. Tempo příběhu bylo sice hodně pomalé, nebylo to ale vůbec na škodu, šlo přece o americký Jih, tam je pomalá i rocková hudba:-) Kromě chybějících otroků na plantážích bylo znát, že se od Občanské války mnoho nezměnilo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá věcička v mnoha ohledech, divák se může zastavit i zamyslet, kdy se mu zlíbí, jméno i pověst jsou důležité, nakolik se liší od pravdy či skutečnosti, to zůstává otázkou.. Paul Newman je charismatická osobnost, pěkný mužský a výborný herec, bylo mi potěšením poznat ho v roli Bena Quicka.. ()

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama