Reklama

Reklama

Pohádky z mechu a kapradí

(seriál)
  • angličtina Fairy Tales from Moss and Fern (festivalový název) (více)
Animovaný / Pohádka
Československo, (1968–1972), 5 h 12 min (Minutáž: 8 min)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí. (Česká televize)

Recenze (131)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Pokud lze, trávívám přelom roku v kavárně Malá ryba. Jednou se nad ránem dostavila asi pětičlenná mezinárodní skupina mladých hudebníků. Šli ze štace a tady začali hrát jen tak, k nemalé radosti všech přítomných. Zlatým hřebem bylo, když dva z nich, Češi, houslista a pozounér, rozjeli znělku Křemílka a Vochomůrky. Byl jsem v nebi. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nevím jak se mi tento večerníček líbil v dětství. Nevzpomínám si. Můj názor je ale takový- je určen spíše pro dospělé, tak to alespoň vnímám dnes. Nevím jaké drogy to pan Čtvrtek bral, ale jeho Křemíle a Vochomůrka a zejména Rumcajs, to jsou multi dimenzionální příběhy plné skrytých významů a tajných vzkazů. Jeho pohádky, to je skutečně známka punku. 100% ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Rákosníka musím poznamenat, že vhodnost označení tohoto projektu jako ,,pro děti" je přinejmenším sporná. Faktem je, že na rozdíl od žlutozeleného velkopěstitele marihuany zde hlas koresponduje s předávanou hodnotou, tedy vyzdvižením poklidného soužití gejů. Ovšem když už tvůrci chtěli dosáhnout v očích pididiváků takového cíle, měli snad upozadit sexuální motiv! Křemel s Vošomurem sice po většinu epizod neinklinují k mimopartnerským stykům (patrně proto, že pařez je situován na dosti opuštěném místě), ovšem to, že po celý den neopustí svůj postelový úbor, dává dětem jasnou zprávu o jejich fixaci na noční aktivity. S přimhouřením mých křesťanských brejlidel mohu seriál doporučit, ovšem pouze pro starší osmnácti let, zároveň však před bohem sezdané jedince. Jedinou výjimku mohou býti řádně poučení chlapci, kteří poctivě a se zápalem ministrantují, jsou tedy pod bedlivým dohledem statného faráře. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když se zadaří, může si člověk udělat pyžvík (pyžamový víkend), Křemílek a Vochomůrka v pyžamu prožívali celý život. Pařezová chaloupka schovaná ve spadaném listí je přesně to místo, kde bych v noční košili být nechtěla, protože bych zmrzla. Dvěma lesním skřítkům ale stačila k zahřátí jedna z nejhezčích večerníčkových znělek. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Křemílek a Vochomůrka nikdy nepatřili k mým oblíbeným večerníčkům. Proto nepřidám ke svému hodnocení ani špetku sentimentu. Nelíbila se mi moc animace, ani hlas Jiřiny Bohdalové a vůbec celkově to na mě působilo spíše tísnivým dojmem. Jako u jednoho z mála našich „klasických“ večerníčků to ani nemám chuť pouštět svým dětem… slabší tři hvězdy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • Kolorování jednoho dílu trvalo tři měsíce. Prvních 13 dílů byl natočeno černobíle. (Zdroj: časopis televize) (M.B)
  • Na podzim roku 2021 byla první původně černobílá série z roku 1968 uvedena v kolorované verzi. (me116)
  • V říjnu 2021 odvysílala Česká televize digitálně restaurované Pohádky z mechu a kapradí. Součástí restaurování bylo převedení prvních 13 epizod z černobílé do barevné verze. Ještě za života výtvarníka a režiséra Zdeňka Smetany začal časově a umělecky náročný projekt digitální renovace večerníčku. (sator)

Reklama

Reklama