Pohádky z mechu a kapradí (TV seriál)
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1968, 39x8 min
Zdeněk SmetanaHudba:
Jaroslav CelbaHrají:
Jiřina BohdalováPlakáty
Animovaná kreslená půvabná pohádka o dvou malých skřítcích Křemílkovi a Vochomůrkovi z pařezové chaloupky ukryté v mechu a kapradí.
Názvy jednotlivých epizod:
38. Jak Křemílek a Vochomůrka hledali pět peněz
39. Jak Křemílek a Vochomůrka udělali obrovi píšťalku
(oficiální text distributora)
golfista
Dokonalý "dabing" paní Bohdalové dělá z těchto večerníčků klasiku příjemnou i pro rodiče. Jinak jsem tady nalezl nejlepší komentář (Lima), který mě báječně pobavil a se kterým se naprosto ztotožňuju. A nedělám si legraci :)(6.2.2003)
Lima
Dát nižší hodnocení než je maximální? Děláte si legraci? Vždyť Křemílek a Vochmůrka byli idolové mých dětských let. Oni dva, Rákosníček a krteček :o))(2.3.2003)
Galadriel
Nezapomenutelná Jiřina Bohdalová a s jeden z mých oblíbenějších Večerníčků. Na ně měl ve své době snad jen Krteček a Mach se Šebestovou.(30.3.2003)
Gemini
Zaručeně nejjímavější znělka mezi všemi Večerníčky, mnohem poetičtější než náplň, která to ovšem bohatě vynahrazuje legrací. Když jsem o několik později slyšel o obraze Dáma S Hranostajem, přeběhl mi mráz po zádech:))(8.4.2003)
Djkoma
Rákosníček s hlasem Jiřinky Bohdalový.... :)) už si ani ty díly nepamatuju,a el vím, že to nebylo vůbec špatný... když jsem byl malý :)(4.2.2005)
Enšpígl
Pohádková pohádka, kdo by alespoň na chvíli nevyměnil bydlení v paneláku za bydlení v pařezové chaloupce v mechu a kapradí .(9.11.2006)
AngelAngie
Na Křemílka a Vochomůrku se prostě nezapomíná...(10.8.2008)
Jeanne
Nádhera! Svojí atmosférou to umělo moc zpříjemnit podzim všem dětem, co obyčejně prožívají hlavně prázdniny, pak mají černou díru a až Vánoce. Navíc to byla vážně legrace, hlavně tchoř Šuperka... a pak přišla aféra s vejcem... Teda alespoň v knížce, ta mi asi ještě víc uvízla v hlavě(21.10.2003)
berg.12
Pamatuju si, že tenhle večerníček byl na mě až příliš poetický a umělecký, něco, co jsem tehdá jako malý prostě ocenit nemohl a styl animace nebyl už vůbec moje kafe (teda limonáda). A protože u večerníčků dávám hodnocení zcela neobjektivně podle mých dětských zážitků a vzpomínek, nemůžu jinak, ale nechci tím srážet jeho kvalitu.(12.6.2005)
flanker.27
Zase to mám víc naposlouchané z kazety v nezaměnitelném podání Jiřiny Bohdalové. Brouk Prskavec, Kazbunďák, rak, co jde na Voděnku... Proč už nejsem malej.(15.4.2010)
sepp
Tenhle vecernicek jsem miloval...stokrat lepsi nez ty novy.(7.9.2003)
petaspur
"Teď už si klidně může Kazbunďák přijít!" - Dva skřehotaví skřítci obývající pařezovou chaloupku mi v dětství zdaleka nepřirostli k srdci jako Fík s králíky, ale stejně jsem se na tento pravidelně opakovaný večerníček vždy těšil.(21.1.2009)
FateKEEPER
No, nevím, jestli současná děcka posléze neinklinují spíše ke Křemílkovi a Lysohlávce. /// S obrázkama jsem to viděl jednou, ale gramofonovou desku s vyprávěním jsem chtěl pouštět denně...(30.1.2008)
Stegr
90% - Křemílka a Vochomůrku jsem měl nejradši ze všech Večerníčků od paní Bohdalové... :)(27.6.2007)
Sarkastic
Další ze série pěkných animovanách seriálových pohádek. Když jsem chodil ještě na základní školu, neustále jsem poslouchal vyprávění o dobrodružstvích Křemílka a Vochomůrky, o sledování večerníčků ani nemluvě.A samozřejmě si nedokážu představit ty 2 bez hlasu paní Bohdalové. 4*, patří mezi nejlepší ve svém žánru.(29.3.2008)
Bast
Křemílek a Vochomůrka jsou moje nejzamilovanější pohádkové postavy které budu určitě milovat celý život. Nejenom díky skvělému dabingu Jiřinky Bohdalové, který si zaslouží obdiv nás všech, ale i kvůli těm super příběhům, které se v mechu a kapradí skrývají...(28.10.2005)
triatlet
Křemílek s Vochomůrkou, a samozřejmě s Jiřinou Bohdalovou, to je jednoduše další česká animovaná klasika. Od úvodní melodie, kdy se začínají rýsovat kontury pařezové chaloupky, až po závěrečné titulky upoutají příběhy z mechu a kapradí nejen malé diváky.(31.1.2009)
bouncer
Klasický večerníček, který máme všichni tak rádi. Specifická animace a skvělý dabing Jiřiny Bohdalové způsobili, že se k němu vždy rád vracím...(19.9.2004)
Hrabka
Bohdalka dává tomuto Večerníčku šťávu, bez jejího dabingu by to nebylo ono. Ne, že bych tento Večerníček nějak zbožňoval, ale určitě patří mezi ty lepší.(11.1.2008)
Damiel
100 % - Tyhle české animované večerníčky měly kromě jiného jednu geniální složku - hlas vypravěče k nim pasoval tak přesně, že jsem měl pocit, že to ani nikdo jiný mluvit nemohl. Večerníčky jsou jasně vrcholem herecké kariéry Bohdalové, kterou mimo ně kvůli jisté afektovanosti nemusím.(28.1.2007)
Fanklub seriálu
| Na levném DVD od: | 28.12.2010 North video |