Reklama

Reklama

Kapitán Kloss

(seriál)
  • Česko S nasazením života (více)
Polsko, (1968–1969), 16 h 59 min (Minutáž: 53–71 min)

Hrají:

Stanisław Mikulski, Emil Karewicz, Barbara Drapińska, Lucyna Winnicka, Henryk Bąk, Edmund Fetting, Barbara Brylska, Janusz Bylczyński, Mieczyslaw Voit (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Jmenuje se Stanislav Kolicki, je mu něco přes dvacet let, je Polák a právě se mu podařilo utéct do SSSR. Jeho největším přáním je bojovat proti nacistickým okupantům a pomoci tak osvobodit svou zemi. Sovětská rozvědka právě vyslýchá zajatého německého důstojníka Hanse Klosse, jeho nápadná podoba se Stanislavem Kolickým je základem odvážného a především rafinovaného plánu: Kolický se pod jménem Kloss vrací k Abwehru a jako špión J-23 spolupracuje na jeho porážce ve druhé světové válce.

Podobně jako řada jiných filmů a seriálů své doby, i tento seriál se již dnes stal legendou a kultovní záležitostí, ovšem vnímanou už docela jinak než jak jeho tvůrci původně zamýšleli. (Historik)

(více)

Recenze (42)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kapitán Kloss : na svou dobu hezká válečná pohádka. Někdy nám vyloudil úsměv na tvář,když armáda ostřelovačů se vůbec netrefila. Říkali jsme mu "Neprůstřelný Janek", ale každý týden jsme netrpělivě čekali na další pokračování. Stanislav MIKULSKI, vysoký arijský blonďák, přesně splňoval typ německého důstojníka. Hrál ho výborně a přesvědčivě (jako špiona v něm.uniformě). Některé scény i rozhovory byly naivní,(zas tak blbí Němci nebyli), ale to se dalo odpustit, vždyť tady v době po r.1968 nebylo nic lepšího. Dávám 4* bez uzardění. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní tohto fakt zvláštneho, ale hrdinského seriálu musím žiaľ povedať, že som sa väčšinou nudil. Som nezaťažený nostalgiou, takže nedávam zvýšené hodnotenie z nostalgie, ale na rozdiel od Štyroch tankistov, ktorí boli fakt super, ma to až tak nebavilo. Keď si ešte pomyslím na doslova sprašené prevedenie DVD, na ktorom ho vydala jedna Ritná spoločnosť, tak mi tiež nie je príjemne. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

My sme mali Zemana ( 30 pripadov majora Zemana ), rusi Stierlitza ( 17 zastavení jari ), východní Nemci Detjena ( Neviditeľný priezor ) a poliaci Klossa. Socialistické krajiny si proste potrebovali urobiť propagandu svojim bezpečnostným zložkám. Tento seriál bol vysielaný v Československej televízii v roku 1970 a tradične žal úspechy. Odohrával sa počas vojny a sledovali sme infiltrovaného špióna v nemeckom tyle. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kapitán Kloss je můj druhý, špionážní, předsametový, východoevropský seriál. S tím prvním, Sedmnácti zastaveními jara, se může srovnávat jen stěží. Kloss staví své zápletky ledabyle, a to i pokud jde o vztahy postav mezi sebou i k různým režimům, na což, domnívám se, by se mělo dávat ve špionážních dílech dávat setsakra pozor. Kloss pozor nedává a ještě méně dávají pozor jeho nadřízení, kteří ho neustále vysílají do míst, v nichž zrovna může páchat svou činnost. Klossova svoboda pohybu sice může vést k libovolnému množství jeho případů, k větší akčnosti, ale zároveň bere seriálu tíseň a napětí. +++++ Kloss prakticky nikdy není dlouhodobě vystaven situaci, jež se jeví beznadějně. V jednu chvíli je v nebezpečí a zásah scénáře jeho problém hned řeší. Proplouvá nesnázemi nepoznamenán, s psychologií Olda Shatterhanda (a trochu i vizáží), vždy sebevědomý, usmívající se a tedy přehlédnutelný. I střih je v tomto směru ničivý - příklad: Kloss jde na tajnou schůzku, ze zálohy je zastřelen kontakt - střih - žena prohledává místnost, přichází Kloss. Stierlitz ze "sedmnáctky" má naopak často svázané ruce. "Paradoxně" právě to buduje k onomu hrdinovi jistý obdiv. Stierlitz též oplývá plnohodnotnou povahou. +++++ Kloss neumí pracovat s reáliemi Třetí říše, které se prakticky omezují na rekvizity a "Heil Hitler". Má doslova neuvěřitelně velké množství kontaktů, každou chvíli potkává dvojité agenty, pohybuje se v bárech, na bálech, honech, obklopují jej sexy ženštiny, všude jsou trezory a tajemná úmrtí, jednou si lacině pomůže i istanbulskou exotikou . Odfláknutou expozicí většiny dílů se okamžitě dostává do centra dění. Stierlitz by jej považoval za riskujícího hlupáka. Kloss se snaží zbondovatět, ale chybí mu k tomu lépe režírované akční scény. +++++ Jen na jeden díl si vzpomenu, v němž trochu více z Třetí říše vešlo do scénáře - to když dík malému Klossovu pošťouchnutí začnou nacisté likvidovat svojí věrnou elitu. To je ale vzácná výjimka a i ona je narušena deus ex machina. Jinak si nedovedu vysvětlit, že klíčového svědka si nacisti odvezou do nemocnice plné polských odbojářů a pak si jej nechají z té nemocnice vyfouknout. Kloss je prostě pouhá hra na špiónství - pardon, rozvědku. Slabé ***. ()

DanušeGr. 

všechny recenze uživatele

S nasazením života, Sedmnáct zastavení jara, Čtyři z tanku a pes a řada dalších, jsou seriály naší doby. Dnešní mladá generace má zase jiné seriály a další generace bude mít a už vlastně má, zase jiné. Musíte se na tyto seriály, jako je např. S nasazeném života, dívat ne z pohledu dnešní generace, ale naší a našich rodičů. Každá doba má své. Příští generace budou zase odsuzovat a posuzovat dle svého dnešní filmy a seriály. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • Britského důstojníka zde hraje Leszek Herdegen, jenž v předchozí epizodě Heslo (1968) ztvárnil poručíka von Vormanna. (Winster)
  • V roce 2009 bylo v Katovicích otevřeno muzeum Hanse Klossa. Na konci téhož roku však bylo muzeum zavřeno. Na podzim roku 2010 vydalo nakladatelství G + J Gruner + Jahr Polska knihu Dariusze Rekosze s názvem „Atentát na muzeum Hanse Klossa“. (sator)
  • V letech 1971–1973 byla vydána série 20 komiksových knih ze série „Kapitan Kloss“, kterou nakreslil Mieczysław Wiśniewski, s novými vydáními v pozdějších letech. Ačkoli se akce jednotlivých epizod volně shoduje se seriálem, autoři docela věrně reprodukují vzhled hlavních postav ve kresbách. (sator)

Reklama

Reklama