Reklama

Reklama

Kapitán Kloss

(seriál)
  • Česko S nasazením života (více)
Polsko, (1968–1969), 16 h 59 min (Minutáž: 53–71 min)

Hrají:

Stanisław Mikulski, Emil Karewicz, Barbara Drapińska, Lucyna Winnicka, Henryk Bąk, Edmund Fetting, Barbara Brylska, Janusz Bylczyński, Mieczyslaw Voit (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Jmenuje se Stanislav Kolicki, je mu něco přes dvacet let, je Polák a právě se mu podařilo utéct do SSSR. Jeho největším přáním je bojovat proti nacistickým okupantům a pomoci tak osvobodit svou zemi. Sovětská rozvědka právě vyslýchá zajatého německého důstojníka Hanse Klosse, jeho nápadná podoba se Stanislavem Kolickým je základem odvážného a především rafinovaného plánu: Kolický se pod jménem Kloss vrací k Abwehru a jako špión J-23 spolupracuje na jeho porážce ve druhé světové válce.

Podobně jako řada jiných filmů a seriálů své doby, i tento seriál se již dnes stal legendou a kultovní záležitostí, ovšem vnímanou už docela jinak než jak jeho tvůrci původně zamýšleli. (Historik)

(více)

Recenze (42)

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je ako húsenková dráha. Začiatok je až skoro debilný a trápne akčný. Do polovičky seriálu nemá väčšina dielov ani hlavy ani päty. Potom, keď to konečne začne byť zaujímavé sa to tvorcovia rozhodnú okoreniť akciou, ktorá je nevýslovne trápna a AK-47 v rukách "osloboditeľov" ma donútilo skoro búchať si hlavu o stenu. 1 hviezda naviac je za úvodnú hudbu. Tá je perfektná, ako napríklad v 30 prípadoch. Bohužiaľ to je na oboch seriáloch asi to najlepšie. ()

Winster 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kapitán Kloss je trosku zavadejici termin, do hodnosti kapitána je povýšen až ve 14 epizodě...Celkove to špatné není, i když k realitě to má opravdu daleko. Je to takové s všudypřítomnou podezrivavosti vsech! Dalsi coz si myslim, ze je to proc to neni uplne v topu je, ze Kloss je 90% casu v uniforme nemeckeho dustojnika, coz vlastne divak muze brat jako to ze to neni kladna postava - ikdyz je. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

My sme mali Zemana ( 30 pripadov majora Zemana ), rusi Stierlitza ( 17 zastavení jari ), východní Nemci Detjena ( Neviditeľný priezor ) a poliaci Klossa. Socialistické krajiny si proste potrebovali urobiť propagandu svojim bezpečnostným zložkám. Tento seriál bol vysielaný v Československej televízii v roku 1970 a tradične žal úspechy. Odohrával sa počas vojny a sledovali sme infiltrovaného špióna v nemeckom tyle. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Kapitán Kloss : na svou dobu hezká válečná pohádka. Někdy nám vyloudil úsměv na tvář,když armáda ostřelovačů se vůbec netrefila. Říkali jsme mu "Neprůstřelný Janek", ale každý týden jsme netrpělivě čekali na další pokračování. Stanislav MIKULSKI, vysoký arijský blonďák, přesně splňoval typ německého důstojníka. Hrál ho výborně a přesvědčivě (jako špiona v něm.uniformě). Některé scény i rozhovory byly naivní,(zas tak blbí Němci nebyli), ale to se dalo odpustit, vždyť tady v době po r.1968 nebylo nic lepšího. Dávám 4* bez uzardění. ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Asi trochu nostalgie, že jsem po bezmála pěti dekádách zařadil do watchlistu toto dílko, ale má to své dobré důvody. Seriál jsem nikdy neviděl (docela by mě zajímalo, proč to v době mého mládí už nedávali, přitom věci jako pes v tanku apod. jsem v televizi zachytil, minimálně jejich existenci, zas tolik kanálů nebylo, abych to minul, ale i to se mohlo stát), nedivil bych se, kdyby za to mohlo, že ve finále jsou jako osvoboditelé američané a nikoli statečná rudá armáda. Hlavním důvodem je ale knižní podoba, která mě v mládí docela provázela, vedle Verneovek a Boříků to bylo něco jiného, prostě ten správný nezničitelný hrdina, který si ty skopčáky pěkně dává. Inu, k bondovi nebo komixům by se tehdy člověk na maloměstě dostával těžko, takže i po letech je Kloss tak trochu můj hrdina. Takže zjednodušeně. Kapitán Kloss z německé kontrarozvědky ve skutečnosti není němec ale hrdinný polák, který je pravému Klossovi k nerozeznání podobný. Jako tajný agent tak efektivně rozkládá říši ze vnitř, všechno se mu daří, prostě borec, který všechno vyřeší, zachrání hromady životů a je nejlepší. Filmová podoba mě vpodstatě pozitivně překvapila, čekal jsem vyloženou prastarou hrůzu a musím uznat, že se to dá sledovat i s odstupem toho půl století. Když se odečte dobová naivita, klossova neprůstřelnost, tak není vlastně co vytknout, no casting semtam asi jo, "akční" scény určitě. A čistě subjektivně mě knížka víc táhla, buď je to věkem nebo to prostě bylo napínavější. Z čiré nostalgie hodnotím asi výš, než si to reálně zaslouží a vůbec v tom nehraje roli, že se můj dědeček jmenoval Kloss (fakt). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (9)

  • V roce 2009 bylo v Katovicích otevřeno muzeum Hanse Klossa. Na konci téhož roku však bylo muzeum zavřeno. Na podzim roku 2010 vydalo nakladatelství G + J Gruner + Jahr Polska knihu Dariusze Rekosze s názvem „Atentát na muzeum Hanse Klossa“. (sator)
  • V letech 1971–1973 byla vydána série 20 komiksových knih ze série „Kapitan Kloss“, kterou nakreslil Mieczysław Wiśniewski, s novými vydáními v pozdějších letech. Ačkoli se akce jednotlivých epizod volně shoduje se seriálem, autoři docela věrně reprodukují vzhled hlavních postav ve kresbách. (sator)
  • Hans Kloss (Stanislaw Mikulski) nosí na své uniformě distinkce nadporučíka Wehrmachtu, ale v seriálu je vždy oslovován hodností poručíka. (Pimburger)

Reklama

Reklama