Univerzální voják: Zpět v akci
Akční / Sci-Fi
USA, 1999, 79 min
Mic RodgersHudba:
Don DavisPlakáty
Bývalý univerzální voják Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) je nyní především ovdovělým otcem milované dcerky Hilary. Svou profesionální kariéru ovšem nezanedbává a jako technický expert se podílí na přísně tajném vládním projektu, který rozvíjí ideu vraždících strojů k dokonalosti tím, že k řízení bojové jednotky používá supercomputer S.E.T.H. Nečekané problémy se zdánlivě dokonalou technologií nastanou ve chvíli, kdy se kontrolní počítač postaví proti svým lidským tvůrcům a jako osobní stráž použije neporazitelné univerzální vojáky. Zrádný S.E.T.H. tuší, že největší problémy bude mít s ostříleným veteránem Deverauxem a aby ho předem zpacifikoval, organizuje únos jeho dcery. Tím se ale dopouští sebevražedné chyby, protože Luc udělá všechno pro to, aby nemyslícím vrahounům natrhl triko i slezinu, zpacifikoval vzpurný počítač a zachránil Hilary. Akce může začít... (oficiální text distributora) -
Luc Devereaux (Jean-Claude Van Damme) pracuje jako technický poradce pro vládu společně se svojí přítelkyní Maggie, která vylepšuje a zdokonaluje počitačový program, který má vytvořit nový a silnější druh Univerzálních vojáků. Všichni Univerzální vojáci, kteří jsou rychlejší a silnější než jejich předchůdci, se stávají členy inteligentního počitačového systému, který se nazývá SETH. Když SETH zjistí, že program Univerzálních vojáků má být kvůli snižování rozpočtu ukončen, převezme kontrolu do svých rukou. Zabije všechny, kdo se ho pokusí zničit a společně se svojí četou supervojáků vyrazí do boje proti svým stvořitelům. SETH musí najít Deverauxe, protože pouze on zná tajný kód potřebný k deaktivaci spouštěcího programu, který může SETHA ukončit. S pomocí hackera Squida, vezme na sebe SETH lidskou podobu (Michael Jai White). Poté unese Lucovu dceru Hillary. Luc je jediný, kdo ji může zachránit, protože jedině on ví, jak ostatní Univerzální vojáci přemýšlí (videofil)
Gemini
odpad!Tak tenhle pokus vůbec nevyšel. Za prvé je příšerně nelogický způsob navázání na jedničku (která byla dobrá, ne že ne), za druhé i ten zbytek je příšerný až příšerně příšerný.(12.2.2003)
gouryella
odpad!Uz jednicka se vyznacovala znacne chatrnym scenarem a v pripade tohoto pokracovani se o nem snad ani neda mluvit.(31.7.2002)
Djkoma
odpad!Nejhorší na tomhle "pokladu" není, že totálně zabíjí velmi dobrou jedničku nebo snad akční potenciál v slušných hercích, kteří se až příliš obyčejně mlátí. Ale fakt, že jsem byl nucen za tento "průšvih" vyhodit 30 Kč ve videopůjčovně... Nikdy si to neodpustím a děti v Africe mi brzy pošlou kus svého ucha, že jsem to nedal jim...(3.6.2004)
Pohrobek
odpad!Tohle bych hodně nerad viděl v kině, ale i tak to bylo solidní utrpení.(20.9.2004)
AngelAngie
Byla jsem na tom kdysi v kině a líbilo se mi to.(27.5.2008)
odpad!║Rozpočet $45miliónov║Tržby USA $10,667,893║Tržby Celosvetovo $33,007,861║ Strach a hrôza! /5%/(24.2.2006)
Lateef
Neuplyne ani minuta a do záběru se na vodním skútru vřítí Jean Claude s boulí na čele tak velkou, že zbytek scény zahalí do stínu... a hned se nám představí v přímé konfrontaci s minihorou Billem Goldbergem... a pak to prostě pokračuje dál, počítače získávají lidskou podobu, všichni demolují všechno, všichni střílí slepými náboji a Vy se choulíte v křesle a zakrývaje si oči se natahujete k dálkovému ovladači a hledáte tlačítko STOP... Mic Rodgers zapomněl v úvodních titulcích připsat: Do 12-ti let... Vašemu ovladači však došly baterie a Vy musíte dál sledovat kulturistickou přehlídku Michael Jai Whitea a wrestlingáče Goldberga, kopy a otočky Van Dammeova dubléra, modrý přeliv úchyláka Squida a hezkou, ale neskutečně trapnou Heidi Schanz... tenhle film je jako napodobenina elektronického slovníku, který chrlí náhodně vybraná slova... scény mají příšernou návaznost, nejlíp hraje ta malá holčička, akce je prostě všude, o dramatičnosti nemůže být řeč, dialogy jsou k smíchu, stačí??... už jste úplně psychicky na sračku, blouzníte a křeslo se kýve, to jak Vám lítá hlava ze strany na stranu, už nechcete slyšet ani vidět nic, nechcete vidět finální bitku Luc vs S.E.T.H., která je sestříhaná borcem, co včera vychlemtal patnáct dvanáctek... a která je podmalovaná prapodivným filtrem, takže vidíte skoro prd... a když už jste na pokraji zhroucení, nějaká vesmírná síla Vás vyhodí z křesla na zem, plazíte se k přehrávači a třesoucí se rukou se snažíte nahmatat POWER... na obrazovce nad Vámi vrcholí střet dvou mocností, lidské a počítačové a Vaše srdce puká!... rozhodíte ruce, vyplivnete krev a jak s sebou v posledním záchvěvu škubnete, zlomíte si vaz... tenhle film Vás skutečně oddělal... přesto ale soundtrack rulezzzzz!!! 45 miliónů dolarů(rozpočet)/10,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)(7.9.2006)
B!shop
Ja si nemuzu pomoct, vsichni to tu brutalne kritizujou a popravde receno, chapu proc, ale ja mam tohle stupidni becko proste rad. Jednoduchej Skynetovskej pribeh, nulovy herecky vykony, spousta naprosto nelogickejch scen. Jenze zaroven taky hromada borcu, drsna hudba a skoro neustaly bitky a prestrelky, takze neni ani cas neco kritizovat a ze by se toho naslo a staci jen na 80 minut vypnout mozek.(14.1.2011)
Dever
Soundtrack Don Davis: 1. Crush 'Em - Megadeth [4:42] ,2. Remain Calm - One Minute Silence [3:28] ,3. Awake - The Clay People [3:29] ,4. Crazy Train - The Flys [3:15] ,5. Bled for Days - Static-X [3:46] ,6. Fueled - Anthrax [4:56] ,7. Magic #3 - Jact [3:48] ,8. Hatred - D Generation [3:20] ,9. Securitron (Police State 2000) - Fear Factory [5:47] ,10. Eureka Pile - Ministry [6:18] ,11. Chaos - Skold [4:16] ,12. Saddam a Go-Go - Gwar [2:32] ,13. Target Devereux - Don Davis [2:54],(11.5.2011)
sud
odpad!Blbina, která čerpá z jedničky.(13.2.2005)
Rex Mundi
1* za pár vtipných hlášok?(6.2.2011)
sepp
odpad!Zrejme nejhorsi film roku.(4.9.2003)
sniper18
Je to celkom dobrý akčný sci-fi film s Van Dammom, ktorý patrí medzi jeho priemerné filmy. Má zaujímavý príbeh o projekte Univerzálny vojak, ktorý sa americká vláda rozhodla zrušiť, čo sa ale nepáči umelej inteligencii Seth, ktorá tento program riadi, rozhodne sa brániť a tak preprogramuje všetkých univerzálnych vojakov na boj proti ľudom, proti čomu sa ale postaví bývalý univerzálny vojak Luc Deveraux. Samozrejme tento príbeh sa nesmie brať moc vážne, obsahuje viacero prvkov, ktoré do normálneho akčného filmu nepatria, ale kedže tento film ani nechce, aby sa bral vážne, tak s tým nemám žiadny problém. Hlavné je, že je dosť dynamický, prakticky stále sa niečo deje, je aj zábavný a počas krátkej dĺžky ani nemá čas začať nudiť. Akcie je tu dosť, nikdy sa tu nestane, že by dlhší čas nebol nejaký súboj, prestrelka alebo aspoń výbuch. Síce tu akcia nie je až tak kvalitná, ale určite je zábavná. Najviac sa mi páči celá časť v nemocnici, kde Van Damme dobre zneškodní dvoch univerzálnych vojakov a tiež jeho zbavenie sa Billa Goldberga vo výťahu je výborné, bitka v klube alebo rozsiahla deštrukcia vojenských pozícií štyrmi univerzálnymi vojakmi. Van Damme už viditeľne nie je vo svojej forme, v súbojoch si už musí pomáhať hlavne strihmi, ale film si evidentne užíva. Spokojný som aj s dostatkom vtipných dialógov a situácií. Pochváliť môžem aj technickú stránku, celkom dobrý rozpočet je tu vidieť. Pri tomto filme absolútne nechápem tak nízke hodnotenie. Samozrejme Van Damme natočil aj lepšie filmy a aj z tejto Van Dammovej trilógie o univerzálnych vojakoch je tento diel najslabší, ale to nič nemení na tom, že to je dostatočne zábavný film, pri ktorom nuda nemá šancu. Ale nesmie sa brať ani chvíľu vážne, ale to ani jeho tvorcovia nemali v pláne. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 72%.(4.4.2007)
lesumir
odpad!No jo, né každý umí udělat dobrý scénář. Ale tohle mi nevadilo při tomhle filmu, tam šlo hlavně o akční, skvělé, vynikající, obrovské umění toho nejlepšího, nejnadanějšího a ještě jednou nejlepšího herce pod slunce.(9.8.2006)
Hunt
odpad!HUDBA: Don Davis(2.5.2007)
Satan
Pokračování bez původního režiséra dopadá vždy špatně. A UV 2 není vyjímkou. Tak trochu jsem se těšil, Van Damme opět hraje, zamrzelo mě, že Lundgren tu není, ale k pohlédnutí k jedničce je to celkem pochopitelné, ale asi jsem přehlédl kolonku režisér. Těšil jsem se na dobré pokračování, jenže je z toho podprůměrná béčková akčňárna s Van Dammem v hlavní roli. Hrozně svižně to odsýpá, docela dobré jsou akční scény, ale jsou tak nemotorně udělané, až hrůza.(8.7.2005)
formelin
odpad!Děsná blbost..(2.5.2007)
cheyene
odpad!A tohle bylo co? Akční film? Sci-fi? Parodie na solidní první díl? Tragikomedie nebo snad něco jiného? Ano. Byl to horor. Horor sledovat až do konce. Promiň, Jeane, ale přesně takto se to nemá dělat - mstít se na divácích...(27.10.2010)
Ruut
odpad!Tohle pro mě bylo obrovské zklamání. věděl jsem že to má špatné recenze a hodnocení, ale takovou pitominu jsem opravdu nečekal. A ke všemu tak laciné všechno. Jedna z nejhorších dvojek co jsme kdy viděl.(13.8.2006)
Stegr
40%(10.5.2007)
| Na levném DVD od: | 29.11.2010 Bonton |
|---|---|
| Na levném DVD od: | 26.06.2011 Bonton |
| Na Blu-ray od: | 27.04.2009 Bonton |
Související
- Universal Soldier: A New Dimension (2012)
- Univerzální voják III: Znovuzrození (2009)
- Univerzální voják: Bratři ve zbrani (TV film) (1998)
- Univerzální voják 2: Nedokončený obchod (TV film) (1998)
- Univerzální voják (1992)