Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Hudební videoklip

Recenze (193)

koza3 odpad!

všechny recenze uživatele

Včera jsem vypil asi osm jégrů, ale špatně se mi udělalo víc z téhle sra*ky. Hezké kulisy i kostýmy, ale bylo to roztahané jak punčocháče prostitutky, dabing mě neustále nadavoval a herecké výkony jsou srovnatelné s mým expresivním výrazem, když tlačím na hajzlu. Dívejte se na nové pohádky, tvrdí zlí jazykové, ale tohle je praktický nástroj pro začínající lobotomiky. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Jasně, origo pohádku asi nelze sepsat, ale takto bezostyšně a k tomu neuměle vykrást kde co, na to je nutný opravdový talent! Královský pár, velmi podivný nepochopitelně opěšalý faun, či co to bylo i s jeho trapnými, rádoby vtipnými hlody, čarodějnický pár stižený ponorkou, Hobití vrata, docela báječně namaskované bytosti, které se ovšem míhnou jen v titulcích (záběry patrně z jiného filmu jako v Trháku, když rozpočet filmu dosáhl dna), „kamínek“ velikosti pěstě? atp. ... Paní Bydžovská jako čarodějnice? Proč ne, ale lepší byla jako single, např. v pohádce Sedmero krkavců 2015. ---- Těžko hodnotit jinak, než totální sračkou! Ono ČR-SR koprodukce, jakož i export druhořadých herců do ČR se mi čím dál víc zajídá. ---- „Odpad“ nedávám jenom proto, že ho jednak považuji za exaltovaný výkřik, ale hlavně proto, že si nedovedu představit, kterak se projeví v bodovém hodnocení – nejspíš ho vůbec neovlivní. Tedy jedna hvězda film „poškodí“ víc, tj. lépe. Fujtajbl! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hrabě Henrich von Saruman a jeho přihřátý atašé si dělají zálusk na Fangornský les, prostý lid i lesní stvoření se bouří proti panské zlovůli a padouchův papá bez ohledu na uhlíkovou stopu startuje deus ex mašinu.. Exteriéry malebné a nic proti ekologickému poselství, ale co ta suchopárnost, absence smysluplné dějové linky, herecká trápení či uši trhající český dabing s předčasně mutujícím skřítkem? Být nezletilec na konferenci OSN o pohádkách, směrem k dvojici Herczegová, Jurkemik pohnutě pronesu: „Jak se opovažujete? Svými činy jste mě připravily o dětství..“ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní klání Česko versus Slovensko dopadlo jednoznačně pro eticky uzemněné Česko. Slováci to s touto pohádkou totiž mysleli dobře, ale skutek jaksi utek. Interiéry? Dobrý! Exteriéry? Dobrý! Ale ti herci? Ti si z celé té pohádky udělali dobrý den. Je totiž sakra znát, že se Slováci druhý rok po sobě drží fantasy motivů. Líbilo se mi, jak si decentně vyhráli s efekty. Pohádkové okolí především v lese vypadá dobře, horší je to už mezi lidmi. Nejhůř to je ale v momentě, kdy se projeví to princátko. A úplně nejhorší je, když si to všechno pustíte s českým dabingem. Vrcholem nevkusu je ten skřítek - klučík - který je nadabovaný snad třicetiletým junákem. Navíc ten ekoterorismus byl cítit snad až z měsíce...doufám, že při natáčení nedošlo k pokácení jakéhokoliv dubu, natož pak ke zlomení jakékoliv větývky. To by byl smysl tohoto filmu povýšen tam, kam ani královna radši nekouká. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nejhorší pohádka letošních Vánoc. Přišlo mi to strašně umělé, bez nápadu, bez vtipu, žádné napětí, žádné překvapení, prostě nic. Jen krásná příroda, kterou navíc já nemusím, jsem mořská, ale to je jen moje věc. Obraz a zvuk jsem vnímala nechutně odděleně, takže asi mizerný dabing to bude a ty závěrečné titulky... Omlouvám se tvůrcům, ale hodit bílé titulky na pozadí lesů a hor je drobet disgrafické a nešetrné k někomu, kdo nemá zrak jako rys. Já zatím mám, ale i tak to nebylo moc příjemné počtení. Si ráda přečtu titulky, čtu titulky a tento počin mi přišel poněkud nešťastný. Jako celá pohádka. Ale hlemýžď se mi moc líbil. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)

Reklama

Reklama