Reklama

Reklama

Jeskyně

  • Thajsko Nang Non (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v Thajsku v létě roku 2018. Dvanáctičlenný chlapecký fotbalový tým v čele s trenérem se tehdy vydal na procházku do jeskynního komplexu Tham Luang v oblasti Chiang Rai na severu země. Náhlý prudký déšť zvedl hladinu vody, která zaplavila přístupovou cestu a uvěznila všech 13 chlapců ve svých útrobách. Vysvobození se jim dostalo až po více jak dvou týdnech za pomoci početného týmu zkušených potápěčů a záchranářů z různých koutů světa. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (13)

angel74 

všechny recenze uživatele

Jde spíše o dokument než o dobrodružné akční drama, jak je zde nepřesně uvedeno. Snímek postrádá emoce, chybí dokonce i napětí, z čehož pak plyne, že je celá událost podána dost nezáživnou formou. O záchranné akci, kterou má většina z nás ještě v živé paměti, toho bohužel Tom Waller mnoho nového neprozrazuje. (50%) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Waller sa asi zhliadol v rekonštrukčnom doku štýle Paula Greengrassa, avšak aj tak je jeho film skôr nepodareným scenáristickým experimentom. Dôvodom prečo nie je Jaskyňa dobrý film, je ten, že sa absolútne nevenuje postavám, o ktoré ide v prvom rade. Nespoznávame ani jedného futbalistu, ani ich rodiny. Film sa tak zameriava špeciálne iba na akciu a konkrétne jedného írskeho potápača, prečo tak ale činí, je mi záhadou. Navyše je ťažké sa orientovať, kde sa nachádzame a kam potápači idú, číslovanie "chamber 1, 2 atď. si myslím vec príliš nesprehľadňuje. Jaskyňu nakoniec aspoň na priemer vytiahne posledných 20 minút. ()

Reklama

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Sry, ale toto bola jedna veľká bieda, ktorú som od polky filmu musel začať miestami pomaly pretáčať. Chápem, že vo filme bolo zrejme kvôli autentickosti nasadených kopa skutočných postáv, ale aspoň nejaké dialógy im mohli byť napísané, lebo takto to celé pôsobilo, že hovoria, čo ich v danom momente pred kamerou napadne a ako strémovaných nehercov potom aj tak tie dialógy holých viet vyzerali. Hudba žiadna, kamera sterilná.....ako film to stálo za hovno a ako dokument to bola tiež pekná bieda. Tempo tu prakticky nebolo žiadne. Prišlo mi to, že niekto zobral kameru a povedal si, teraz natočím toto, teraz toto a potom hento a nakoniec sa to nejako pozliepalo a zostrihalo a dojebalo a ozaj serem na to, nejdem sa už ani rozpisovať ďalej lebo sa len naserem. Takáto udalosť si zaslúžila buď poriadny film alebo dokument a nie takúto kokotinu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Film síce realisticky poňatý, avšak bez akýchkoľvek emócií a až príliš strojene až dokumentaristicky. Ten štýl mi vôbec nesedel a čakal by som, že Waller sa do toho trošku oprie a ponúkne nám výživné survival drama, ktoré chytí za srdce a v ktorom sa divák aspoň trochu vžije do kože tých úbohých mladých ľudí uviaznutých v jaskyni. Preto pre mňa len zbytočne premrhaný potenciál a ťažko priemerný snímok. 55 % ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události , kterou si pamatuju! ✌️ film pracuje s napětím a nenudí ani po hodině. Jak říká Libor, hranej dokument. Za mě jednoznačné doporučení a nutnost pro všechny, kteří si událost z před 2 let pamatují. Nechápu, proč v BK v kině byli s náma jen 4 lidi. A proč "náboženství" a byrokracie někde ve světě ještě stojí v cestě záchraně životů, kdy každá vteřina je drahá. Nechápu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Chlapci i jejich trenér dostali před transportem xanax a ketaminové injekce, aby byli po celé čtyřhodinové trvání akce v bezvědomí a neohrozili na cestě dlouhé 2,6 km ani sebe, ani potápěče, pro které byla situace zcela nestandardní a bezprecedentní. (MatyM)
  • K adaptaci skutečné události režiséra vedlo přesvědčení, že námět snímku má potenciál spojovat diváky napříč kontinenty. Film používá takřka reportážní filmařské postupy, Jeskyně má tak charakter dokumentu, ale se svižným tempem – navzdory tomu, že zachycuje událost, kterou si diváci stále živě pamatují a kde chybí prostor pro nečekané zvraty. (MatyM)
  • „Záleželo mi na tom, abych divákům to, co se stalo, předložil jako svědectví z první ruky. Jako režisér totiž vůči nim máte zodpovědnost. Musíte pečlivě vybrat, jaké informace jim nabídnete, protože si pak podle nich budou celý příběh pamatovat. Proto jsem se rozhodl do filmu obsadit skutečné jeskyní potápěče, kteří v Tcham Luangu zasahovali, do rolí sebe samotných,“ řekl režisér a scenárista filmu Tom Waller. (SONY_)

Reklama

Reklama