Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

V seriálu Devs vyšetřuje mladá softwarová inženýrka Lily Chanová uzavřenou divizi rozvoje svého zaměstnavatele, společnosti špičkových technologií se sídlem v Silicon Valley, která je podle ní zodpovědná za vraždu jejího přítele. (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

HAL 

všechny recenze uživatele

Srovnání s vynikající Annihilation ukazuje jedny z hlavních problémů Devs - doslovnost Garlandovi fakt nejde, obzvlášť když se o ni pokouší ve spojitosti s jeho fabulováním v exaktní vědě. Annihilation dokonale funguje jako alegorický trip, Devs žádné interpretace nad plán nenabízí. On prostě jen až do konce vymýšlí svůj zjevně alternativní kvazideterministický vesmír a dělá tím tak trochu debily z diváků, aby pak haha trololo obrátil a naopak udělal naprosté debily ze svých postav. Takto to zní asi jako velký hejt, ale to je asi přehnané, mě to navzdory tomuto zklamání bavilo, mám rád když se sci-fi dotýká méně primitivního námětu než je obvyklé a vybízí k přemýšlení, i když není úplně originální (vidím tu třeba velkou inspiraci ve Svit vzdálených dní od A.C.Clarka), a tak oceňuju i ty které nejsou úplně promyšlené. Ex Machina na tom vlastně byla co si matně pamatuji podobně, a vizuál i atmosféru zvládá i s minimem prostředí na výbornou. I ten kvantový počítač co tu má vypadá fakt moc pěkně. No ale pak je tu ta trochu zásadní chyba, že seriál má sedm hodin, když to přitom měl být dvouhodinový film - protože místo zajímavého a lehce intelektuálního sci-fi (byť nic mindblowing, ale budiž, holt ne každý je Terry Gilliam, který snad jako jediný v tomhle žánru dokázal všechno dotáhnout smysluplně) musím po velmi fajn úvodní půlhodině zdlouhavě sledovat úplně zbytečnou detektivní linku nějaké pipky. Kdyby v prvním díle umřela a zbytek děje byl opravdu jen o Devs, jejich vynálezu, a hlubším zkoumání jeho důsledků, z technického i etického hlediska, mohla to být fantastická věc. Takhle jsem měl ale pocit jako by se po úvodní vesmírné bitvě v Star Wars: IV přistálo na Tattoine... a dalších pět hodin se místo poletování po předaleké galaxii strávilo na farmě Lukovy tetky a strýčka. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

SPOILERy! Od Garlanda môžem všetko a vždy, či už točí, alebo píše, ale tu mi prvýkrát príde, že má rezervy v jednom aj druhom. Po štyroch častiach mám pocit, že Garland má problém uzatvárať jednotlivé epizódy. Konkrétne tretia a štvrtá mali našlapnuté na plný počet a v závere proste vyšumeli. To čo predchádzalo koncu bolo skrátka omnoho pôsobivejšie, ako koniec samotný. A hlavne je to nedomyslené. Sedíte na najprevratnejšom vynáleze v dejinách a nedojde vám, že špión si zálohuje dáta na cloud. Rekrutujete na medzinárodnú špionáž a necháte sa sledovať týpkom, ktorý stojí vedľa vás. Ututlávate vraždu a necháte si zamestnankyňu samú u seba v kancli, pri nezaheslovanom počítači a ani tam nemáte kameru. A to ste šéf bezpečnosti najvyspelejšej vývojárskej firmy na svete! ... Ok, výčitky ohľadom logiky neskôr asi padajú. Tá hra, tak jak je vymyslená, dokáže ospravedlniť všetko. To nie je alibizmus, to je pointa. Výčitka k réžii padá vlastne tiež. Isté sklamanie sa asi v závere dostaví, a to je tá druhá strana mince, keď sa hráte s touto témou; že vám možno prejde takmer všetko, ale tiež je od vás očakávané niečo skoro nadpozemské. Strašne som chcel dať aspoň jednej časti plné hodnotenie, tak nech je to E07. 80% Ad Sonoya Mizuno: Mne tam sadla, aj keď obsadiť, alebo lepšie: napísať takúto postavu - hlavnú postavu je minimálne netradičné. Je skoro až androgýnna a pritom veľmi krehká a ženská, s výnimkou jednej scény (búračka, ale aj odtiaľ utekala rovno k frajerovi) odkázaná na záchranu okolitými mužmi. Bez šance byť kultovou postavou, proste normálna, obyčajná baba. Sympatické. Herecky má ale medzery. Emocionálne vypäté scény zvláda, občas z tých zvukov mal o ňu človek až strach (má veľmi príjemný hlas, btw), problém nastáva sem-tam pri dialógovkách a keď má hrať čisto očami dvojnásobne. Celkovo som ale rozhodne rád, že sa rozhodli pre jej obsadenie. Už len preto, jak je to vďaka nej celé “iné.” Ad Alison Pill: Tá zahrala toho robota úplne bez chyby. Ešte teraz mám husinu. ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Měl jsem vizi budoucnosti. Viděl jsem, jak tomuto seriálu dávám 4 hvězdy. Jelikož jsem se ale nedokázal smířit s jednáním postav v posledních dílech, které bylo zcela tendenčně v souladu s předpovědmi Devs, rozhodl jsem se potrestat Garlanda hodnocením nižším. Ovšem nedokážu to! Chci tomuhle dát míň, vzepřít se determinismu, chci hřešit jako Lily. Ale jak?! Nejde mi to, až je to divné. Taková blbost! Jsem přece svobodná bytost ! ! ! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Alex Garland si napísal a nakrútil výsostne autorský projekt, až sa človek diví, že mu niekto dal na to peniaze. Čo myslím ako kompliment. Devs nepatrí síce medzi najoriginálnejšie scifíčka, avšak určite patrí medzi najoriginálnejšie nakrútené scifi seriály. Nájdeme tu "omrvinky" po Flashforward, Arrival, Minority Report, Matrixe a bohviečom ešte všetkom. Samozrejme, v novom kontexte už raz povedané vôbec neprekáža. Filozovofať môžete po skončení seriálu donekonečna. Problém som mal najmä s divným castingom. Okrem Lily v podaní Sonoji Mizuno a snáď ešte jej bývalého priateľa tu sú všetci husto nesympatickí a pri detailnejších záberoch ich tvárí som mal problém občas nechať zrak na obrazovke. Ultra nesympatický bol predovšetkým ten obtlstlý zabijak. No a ešte jedna menšia výčitka, týchto osem nie vždy dejovo najhutnejších dielov mi nedokázalo vyriešiť dilemu, či by nebol Devs minimálne rovnako dobrý ako dvojhodinový film, respektíve lepší. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak si Garland stihl během pár filmů vybudovat svůj specifický styl. DEVS je úkaz v současné seriálové tvorbě. Svojí mimózností, atmosférou, pomalostí, jinakostí zaujme od prvního dílu. Mysteriózní krimi thriller zvládneme v podstatě bez akčních scén, ale nestačí vůbec nudit. Tajemství a napětí vydrží udržet takřka do konce. Parádička. ()

Galerie (51)

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

Reklama

Reklama