Reklama

Reklama

Zlatá sedmdesátá

(seriál)
  • USA That '70s Show (více)
USA, (1998–2006), 73 h 20 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Danny Masterson, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Debra Jo Rupp, Kurtwood Smith, Tanya Roberts, Don Stark (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(200)

Eric, Donna, Fez, Jackie, Michael a Steven, které spojují radosti a strasti dospívání, bydlí v Point Place ve Wisconsinu. Píše se rok 1976 a parta teenagerů tu společně prožívá celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.  Komediální seriál, jehož děj se vrací do 70. let minulého století, se odehrává od května 1976 do prosince 1979 v Point Place ve Wisconsinu, kde se svými rodiči žije partička teenagerů. Vede je sedmnáctiletý středoškolák Eric Forman (Topher Grace), dále k nim patří jeho přítelkyně ze sousedství Donna Pinciottiová (Laura Prepon), Fez (Wilmer Valderrama), který přijel do Ameriky ze zahraničí na studijní výměnu, Jackie Burkhartová (Mila Kunis) a Michael Kelso (Ashton Kutcher), kteří se spolu věčně rozcházejí a zase usmiřují, a také věčný teoretik Steven Hyde (Danny Masterson). Parta, kterou spojují obdobné radosti i smutky dospívání, se většinou schází u Erika, kde přemýšlejí o životě, o rodičích a o budoucnosti, ale spolu také zažívají celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.

V druhé řadě seriálu se donedávná dětská přátelství hlavních hrdinů navíc začínají komplikovat probouzejícími se citovými vztahy.

Ve třetí řadě seriálu se vztah Erica a Donny zasekne, a zatímco on se snaží uniknout před rodičovskou autoritou, dívčini rodiče pokračují v souboji o její city. Kelso váhá mezi Jackie a Laurie, Hyde nechá jakési sušenky ve Formanově domě - s pozoruhodným výsledkem - a Fez si dá schůzku s Jackie.

Čtvrtá řada seriálu začíná tam, kde skončila třetí: Eric a Donna se rozešli. A ačkoliv to byl on, kdo se rozešel s ní, je z toho Eric úplně na dně. Jackie, když zjistí, že ti dva už spolu nejsou, dá Donnu dohromady s Caseym, což je bratr Michaela Kelsoa. Když otec Jackie zjistí, že jeho dcera chodí s Michaelem, dá jí na vybranou: buď bude mít Michaela, nebo peníze. Jenže ona si nečekaně zvolí Michaela, což znamená, že si musí najít nějakou práci. Brzy ji získá v místní prodejně sýrů, ale jeden z jejích kolegů Tod na ní může nechat oči. A když ji nakonec políbí, Michael zuří. Midge Pinciottiová definitivně opustí svého manžela Boba, který je z toho zničený, ale po čase se v supermarketu seznámí s Joanne a dají se dohromady, i když Donna z toho není zrovna nadšená. A Fez má konečně slečnu: Rhondu!

Pátá řada seriálu začíná tam, kde skončila čtvrtá. Poté, co Donna a Michael odjeli do Kalifornie, se Eric postaví svým rodičům a vydá se za svou láskou, s níž se ve čtvrté řadě rozešel, aby ji získal zpět. Jejich vztah dostává nový rozměr, ale když se neplánovaně zasnoubí, způsobí tím řadu problémů. Hyde všechny překvapí, když uspěje u Jackie poté, co se rozešla s Kelsem. Kelso se snaží najít jinou láskou, ale moc se mu to nedaří a rád by získal Jackii zpět. A Fez se konečně stává mužem!

V šesté řadě seriálu dostane Red Forman (Ericův otec) infarkt poté, co se dozví, že Fez, aby se vyhnul deportaci, se oženil s jeho dcerou Laurií. Jelikož Red nemůže pracovat, má to dost zásadní dopad na finanční situaci Formanových. Tak se Eric rozhodne, že zůstane doma a začne pracovat, místo aby šel studovat na vysokou. A Donna také zůstává doma, protože chce být nablízku Ericovi a chystat svatbu. Kelso konečně pochopí, že Hyde a Jackie se mají rádi a přestane se snažit získat dívku zpět. Namísto toho chce jít na policejní školu, ale jeho životem otřese zpráva, že jedna z jeho známostí na jednu noc je těhotná. Když už to vypadá, že se život Hydea a Jackie vrátil do normálu, objeví se její matka a hodlá si začít románek s Donniným otcem Bobem. Jackie je však rozhodnuta, že tomu zabrání stůj co stůj. A Fez ... sice dělá skvělou práci, ale Laurie tím neoslní, ta má ráda svoji nevázanost.

Sedmou řadu seriálu, jež se točila v letech 2004 - 2005, poznamenal odchod dvou největších hereckých hvězd, Tophera Gracea a Ashtona Kutchera, kteří se vydali za filmovou kariérou. Hyde se setkává se svým biologickým otcem a sestrou, Red Forman si přestane dělat starosti s penězi a otevře si obchod, a Fez se přistěhuje ke Kelsovi, aby mu pomohl pečovat o mimino. Na scéně se vynoří i Midge Pinciottiová, Kelsův bratr Casey a Leo, který nabídne Kelsovi, že se bude starat o jeho dcerušku. Parta se rozroste o nové členy a Donna se promění v blondýnku.

V osmé řadě amerického seriálu už nehrají Topher Grace a Ashton Kutcher, kteří se vydali za filmovou kariérou, i když druhý jmenovaný z něj zcela nevypadl a jako zvláštní host se objeví v prvních čtyřech epizodách, než se Michael Kelso, jehož v seriálu ztělesnil, přestěhuje do Chicaga. Zato Leo se vrací v mnohem podstatnější roli, Donna, která si získala popularitu v rozhlasové stanici, zjišťuje, že vztah na dálku s Erikem nefunguje a začne znovu chodit na rande s jinými. Vyprávění se soustřeďuje na Hydea a Jackie a jejich osobní i pracovní vztahy (Jackie s Fezem a Hydea se Samanthou) a objevují se i nové postavy - Randy Pearson (Josh Meyers), který zaujme Erikovo místo, a Samantha (Judy Tylorová), která v devíti epizodách hraje Hydeovu ženu. V závěrečné epizodě se Erik i Kelso vrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (286)

MMR 

všechny recenze uživatele

Nojo, tak to je přesně ono. Tohle se mi moc líbí, jsem v začátcích, takže mě čeká ještě dlouhá doba s tímto seriálkem, což je perfektní. Jsem zvědav na další díly. Mila Kunis krásně mezi nimi září, ale i každá další postava má co do sebe. Update po dokoukání všech dílů: Seriál si držel svou kvalitu, občas se objevil nějaký slabší díl. Přesto musím říct, že se jedná o parádní seriál. Postavy mi budou chybět. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

sledováním tohohle seriálu jsem strávil po kousíčkách cca 5 měsíců. takže si to rozeberu postavičku po postavičce. Eric - u něj počáteční sympatie hrubě klesají dolů s jeho namyšleností a rádoby dojmem, že skutečně je Jedi, čím horší věc se mu pak stane, tím větší z toho máte radost. (sexy) obryně Donna někdy příliš afektovaně vyvádí, ale jinak je snad ze všech nejvíce příjemná (koho mi to tak připomíná?). Hyde je můj druhý největší oblíbenec, jeho věčné antiinstitucionální smýšlení a rebelie, stejně jako výhled do jeho potencionální budoucnosti jsou fajn. Fez je obětí svého temperamentu a jeden ze základních kamenů humoru tohohle seriálu. Jackie mi doopravdy vadila, protože jsem si uvědomil, jakoby sem do sitcomu vlastně ani nepatřila, mísila v sobě tu blbou americkou povýšenost, byla zvyklá dupat a lidi museli podle ní skákat. ale taky, a proto mi do takovéhohle seriálu nesedí - zlo. ta postava je ve skutečnosti čisté zlo. touží vždycky po moci, chlapská touha opíchat všechny ženský je metafora k Jackie. problém je, že to hraje až moc dobře - ano, vtipné, ale taky značně iritující a znepokojivé (-Jak mám vědět, že mě miluje, když se mi nepodvolí?). Kelzo je bez debaty životní rolí Ashtona Kutchera. ten zjev, ten charakter - dokonalý idiot (-V tom stromě je zaseklej králík a já ho chci vytáhnout a vrátit zpátky do přírody, aby mohl klást vejce.). nejradši mám ovšem Reda a jeho mrzuté kecy, které jsem si vždycky maximálně užíval (-Rede, co bys dělal, kdybys byl pták? -Kdybych byl pták... vletěl bych do větráku.). Kitty byla občas fajn, ale to přehrávání a vyvádění už někdy vážně hraničilo s trapností, zejména ta část, kdy Kitty byla v přechodu. opomenout ovšem někoho z téhle základní sestavy, už by to nebylo ono. a pak mě samozřejmě těšily marihuanový kruhy (později velmi značně vynechávané). ale příjemný seriál, nádech 70's je v něm zcela všudypřítomný. S1-S5=78%, S6-S7=70%. k S8 speciálně dodávám: dočkali jsme se nového intra a postavy Randyho, který měl zatmelit díru po Ericovi a Kelzovi, jenže tenhle bezcharakterní kluk, nacpaný tam tak agresivně a pozdě je zkrátka nahradit nemohl, je nudný, nezajímavý a očividně chce svým John Morrison stylem Donnu a její kalhotky - což mi přijde děsně strojené. nehledě na to, že se scénáristi plácali okolo horké kaše jak párek ryb na suchu. už prostě nevěděli, co k tomuhle seriálu dál říct, přišli o dvě zásadní postavy a tak Zlatá sedmdesátá skončila a ač je mi to za určité sympatie trochu líto, říkám: už bylo načase. svým způsobem je ale velmi fajn, že si to tvůrci uvědomili a ukončili příběh (valná většina seriálů zůstává s notně otevřeným koncem pro potencionální pokračování). narozdíl od spousty jiných seriálů má tenhle všeobecně sympatické postavy - na kterých vás málokdy máloco iritovalo. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bol to naozaj dlhý čas čo som sa dopracoval k poslednej epizóde tohto nenápadného seriálu, ktorý ma nadchol a bavil niekoľko mesiacov. Tie roky 70 predstavujú ešte mladých hercov s ktorých väčšina prerazila aj do Hollywoodu - Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher. Do toho musíme prirátať obrovskú plejádu vtipov a vedlajších postavičiek, ktoré sú nám rovnako vo väčšej alebo menšej miere známe z televíznej obrazovky. Všetky tieto postavičky sa stretli a vytvorili na naozaj malom priestore ktorý zahŕňa kuchyňu, pivnicu, vežu, obývačku a izby hrdinov, prostredie dávno minulé. Každý jeden diel považujem za nadpriemerný a hlavne plnohodnotný, lebo sleduje vývin hlavných hrdinov, ktorý striedajú partnerov, stoja pred závažnými rozhodnutiami a riešia to všetko po svojom a so svojim vlastným osobitým štýlom. Hlavne Kelso Ashtona Kutchera je asi najlepšia postava z celého seriálu. Naozaj skvelá vec, pri ktorej som rád trávil čas a ktorá ma vedela zaručene rozosmiať. A tie dokonalé odkazy na hviezdne vojny! ()

drake31 

všechny recenze uživatele

That '70s Show už poznám zopár rokov, ale nikdy som sa k nemu nedostal takým spôsobom aby som ho aktívne sledoval časť za časťou. Toto sa však zmenilo. Pred asi dvoma dňami som rozbehol už tretiu sériu, a vôbec neľutujem ten strávený čas (to sa bude s určitosťou vzťahovať aj na budúcnosť). Neskutočná nálož hlášok (BUUUUUUUUURN !), príjemné dejové linky, sedemdesiatkový look, a samozrejme cast. Ashton Kutcher a Mila Kunis dnes patria k hollywoodskym superhviezdam, ostatný tak nejako zaostávajú, to však nemení nič na tom že tu je každý jeden člen dokonalý a keď sa zamýšľam nad tým koho zvoliť za number one herca alebo aj postavu absolútne sa neviem rozhodnúť. Ako hovorím, herci sú skvelý a dodávajú jednotlivým postavám to správnu grandióznosť, a keby že sa stane že niekdy v piatej sérii niekoho vymenia, asi budem poriadne vytočený. Čo sa týka postáv samotných, je treba pochváliť scenáristickú prácu a ako s nimi pracujú a ako ich postupne, po malinkých krôčikoch rozvíjajú. That '70s Show je seriál u ktorého strávim ešte nejaký ten týždeň a veľmi sa na to teším, pretože súčasné nové komediálne seriály kvalitatívne stagnujú, takže k nim sa mi moc hrnúť nechce, táto stagnácia samozrejme hrozí aj tu ... ale čert to vem je tam Mila ! Add-on: 30.05.2018. To čoho som sa obával keď som písal originálny komentár v roku 2013 sa nikdy nestalo. Seriál fungoval až do samotného záveru, i keď posledná séria nebola najsilnejšia. Nedávno som sa opäť vybral na púť s týmto seriálom, keďže všetky epizódy sú dostupné na Netflixe, a prežívam rovnakú radosť a návaly smiechu tak ako pred piatimi rokmi. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Někdy v druhé sérii jsem si uvědomil, že That '70s Show se nedokáží vymanit z okovů žánru situační komedie. A to mi při sledování první série originální rukopis vtipů a jejich ztvárnění přimělo uvažovat nad tím, že sleduju vyjímečný počin. Bohužel z opakování schématu: "hlavní postavy mají problém a musí si o něm na konci promluvit, aby se vše vrátilo ke statusu quo" mi začíná připadat otravné. A tak se pořád dokola protáčí téma "přísný otec - citlivý syn" a k tomu téma odkládaného prvního sexu. Na druhou stranu geniální postava matky a čtveřice kamarádů vytváří množství vtipných situací (i když hispánec Fez občas vypadá jakoby patřil do úplně jiného seriálu) a to sedmdesátky drží lehce nad průměrem.....Dobře, v třetí sérii ubylo konverzačních řešení problémů, Donna už spí s Erikem, a srandy je tu kopa...7/10. ()

Galerie (315)

Zajímavosti (49)

  • V pôvodnom znení tínedžeri oslovujú dospelých vždy krstnými menami a sami seba väčšinou priezviskami. (Da_reba)
  • Topher Grace, který ztvárnil Erica, nosil kvůli posílení autenticity své postavy a účesu ze 70. let paruku. (Olík)

Související novinky

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

11.10.2021

Sitcom Zlatá sedmdesátá patří v Americe mezi jedny z nejpopulárnějších seriálů vůbec. Velké oblibě se těší ale i ve zbytku světa, a tak nyní streamovací gigant Netflix rozhodl, že si objedná spin-off… (více)

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Krásky v hlavní roli

Krásky v hlavní roli

21.02.2011

Pro Raimiho fantasy, komedii o prezidentském upírobijci a televizní Wonder Woman. Takže: Hvězda Mily Kunis rychle stoupá, z rozmazlené fifleny v sitcomu That 70´s Show se rychle vypracovala na… (více)

Princ a Max – z monitorů na plátna

Princ a Max – z monitorů na plátna

13.03.2008

Drtiči počítačových her se už naučili nedoufat v opravdu kvalitní filmovou adaptaci některého ze svých oblíbených virtuálních potěšení. V této oblasti se opravdu nedá na nic spolehnout. Chvílemi… (více)

Reklama

Reklama