Reklama

Reklama

Zlatá sedmdesátá

(seriál)
  • USA That '70s Show (více)
USA, (1998–2006), 73 h 20 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Danny Masterson, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Debra Jo Rupp, Kurtwood Smith, Tanya Roberts, Don Stark (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(200)

Eric, Donna, Fez, Jackie, Michael a Steven, které spojují radosti a strasti dospívání, bydlí v Point Place ve Wisconsinu. Píše se rok 1976 a parta teenagerů tu společně prožívá celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.  Komediální seriál, jehož děj se vrací do 70. let minulého století, se odehrává od května 1976 do prosince 1979 v Point Place ve Wisconsinu, kde se svými rodiči žije partička teenagerů. Vede je sedmnáctiletý středoškolák Eric Forman (Topher Grace), dále k nim patří jeho přítelkyně ze sousedství Donna Pinciottiová (Laura Prepon), Fez (Wilmer Valderrama), který přijel do Ameriky ze zahraničí na studijní výměnu, Jackie Burkhartová (Mila Kunis) a Michael Kelso (Ashton Kutcher), kteří se spolu věčně rozcházejí a zase usmiřují, a také věčný teoretik Steven Hyde (Danny Masterson). Parta, kterou spojují obdobné radosti i smutky dospívání, se většinou schází u Erika, kde přemýšlejí o životě, o rodičích a o budoucnosti, ale spolu také zažívají celou řadu zábavných dobrodružství i malérů.

V druhé řadě seriálu se donedávná dětská přátelství hlavních hrdinů navíc začínají komplikovat probouzejícími se citovými vztahy.

Ve třetí řadě seriálu se vztah Erica a Donny zasekne, a zatímco on se snaží uniknout před rodičovskou autoritou, dívčini rodiče pokračují v souboji o její city. Kelso váhá mezi Jackie a Laurie, Hyde nechá jakési sušenky ve Formanově domě - s pozoruhodným výsledkem - a Fez si dá schůzku s Jackie.

Čtvrtá řada seriálu začíná tam, kde skončila třetí: Eric a Donna se rozešli. A ačkoliv to byl on, kdo se rozešel s ní, je z toho Eric úplně na dně. Jackie, když zjistí, že ti dva už spolu nejsou, dá Donnu dohromady s Caseym, což je bratr Michaela Kelsoa. Když otec Jackie zjistí, že jeho dcera chodí s Michaelem, dá jí na vybranou: buď bude mít Michaela, nebo peníze. Jenže ona si nečekaně zvolí Michaela, což znamená, že si musí najít nějakou práci. Brzy ji získá v místní prodejně sýrů, ale jeden z jejích kolegů Tod na ní může nechat oči. A když ji nakonec políbí, Michael zuří. Midge Pinciottiová definitivně opustí svého manžela Boba, který je z toho zničený, ale po čase se v supermarketu seznámí s Joanne a dají se dohromady, i když Donna z toho není zrovna nadšená. A Fez má konečně slečnu: Rhondu!

Pátá řada seriálu začíná tam, kde skončila čtvrtá. Poté, co Donna a Michael odjeli do Kalifornie, se Eric postaví svým rodičům a vydá se za svou láskou, s níž se ve čtvrté řadě rozešel, aby ji získal zpět. Jejich vztah dostává nový rozměr, ale když se neplánovaně zasnoubí, způsobí tím řadu problémů. Hyde všechny překvapí, když uspěje u Jackie poté, co se rozešla s Kelsem. Kelso se snaží najít jinou láskou, ale moc se mu to nedaří a rád by získal Jackii zpět. A Fez se konečně stává mužem!

V šesté řadě seriálu dostane Red Forman (Ericův otec) infarkt poté, co se dozví, že Fez, aby se vyhnul deportaci, se oženil s jeho dcerou Laurií. Jelikož Red nemůže pracovat, má to dost zásadní dopad na finanční situaci Formanových. Tak se Eric rozhodne, že zůstane doma a začne pracovat, místo aby šel studovat na vysokou. A Donna také zůstává doma, protože chce být nablízku Ericovi a chystat svatbu. Kelso konečně pochopí, že Hyde a Jackie se mají rádi a přestane se snažit získat dívku zpět. Namísto toho chce jít na policejní školu, ale jeho životem otřese zpráva, že jedna z jeho známostí na jednu noc je těhotná. Když už to vypadá, že se život Hydea a Jackie vrátil do normálu, objeví se její matka a hodlá si začít románek s Donniným otcem Bobem. Jackie je však rozhodnuta, že tomu zabrání stůj co stůj. A Fez ... sice dělá skvělou práci, ale Laurie tím neoslní, ta má ráda svoji nevázanost.

Sedmou řadu seriálu, jež se točila v letech 2004 - 2005, poznamenal odchod dvou největších hereckých hvězd, Tophera Gracea a Ashtona Kutchera, kteří se vydali za filmovou kariérou. Hyde se setkává se svým biologickým otcem a sestrou, Red Forman si přestane dělat starosti s penězi a otevře si obchod, a Fez se přistěhuje ke Kelsovi, aby mu pomohl pečovat o mimino. Na scéně se vynoří i Midge Pinciottiová, Kelsův bratr Casey a Leo, který nabídne Kelsovi, že se bude starat o jeho dcerušku. Parta se rozroste o nové členy a Donna se promění v blondýnku.

V osmé řadě amerického seriálu už nehrají Topher Grace a Ashton Kutcher, kteří se vydali za filmovou kariérou, i když druhý jmenovaný z něj zcela nevypadl a jako zvláštní host se objeví v prvních čtyřech epizodách, než se Michael Kelso, jehož v seriálu ztělesnil, přestěhuje do Chicaga. Zato Leo se vrací v mnohem podstatnější roli, Donna, která si získala popularitu v rozhlasové stanici, zjišťuje, že vztah na dálku s Erikem nefunguje a začne znovu chodit na rande s jinými. Vyprávění se soustřeďuje na Hydea a Jackie a jejich osobní i pracovní vztahy (Jackie s Fezem a Hydea se Samanthou) a objevují se i nové postavy - Randy Pearson (Josh Meyers), který zaujme Erikovo místo, a Samantha (Judy Tylorová), která v devíti epizodách hraje Hydeovu ženu. V závěrečné epizodě se Erik i Kelso vrátí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Už to nesleduju, abych zjistila, co se na tom muže komu líbit, ale naopak - co se na tom muže někomu nelíbit? Debru Jo Rupp nezřízeně zbožňuju od začátku. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Přátelé sedmdesátek natočili Přátele ze sedmdesátek. Dobová atmosféra je tu vším - až na to, že ji jaksi nepoznáte z ničeho krom oblečení a "spotřební techniky". I tak je to díky velmi sympatickému castingu záležitost, kterou můžete zabíjet svůj čas dle libosti - v zásadě se nic vážného neřeší, ani se to celkem vzato moc neposouvá vpřed, je to jen "nic proti ničemu" zábava. A kdo by se rád nepodíval na Milu Kunis a Lauru Prepon, kdykoliv je k tomu příležitost, že?;) BTW Laura má v českém dabingu opravdu HODNĚ tuctovější hlas než ve skutečnosti. Ashton Kutcher tu hraje retarda ála Joey, takže (mu) to funguje, ale herectví tomu prosím neříkejme;) Vítězi v tomhle ohledu jsou jednoznačně Kurtwood Smith a Debra Jo Rupp, jejich hlášky i výrazivo převyšují ostatní nejméně o třídu. Je mi záhadou jak tenhle seriál mohl ustát osm sezón, ale je to kvalitně odvedená, na nic si nehrající sitcomová práce, která si drží svoji úroveň. Takže ano, proč ne, 80%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sitkom, který svou průměrnost umně zakrývá slušivým sedmdesátkovým hávem. Ta atmosféra mne pokaždé přinutí být shovívavější k slabším hláškám i nenápaditě napsaným (ale sympaticky zahraným) postavám. Jak to Zlatá sedmdesátá mohla dotáhnout na 8 sérií zatím ale nechápu. Dodatek: Začínám chápat. Kdykoliv na Zlatá sedmdesátá narazím v televizi, neodolám a setrvám až do konce. Bezkonkurenčně nejvtipnější jsou představy hrdinů, co kdyby... 70-79% ()

T2 

všechny recenze uživatele

That '70s Show: 6.sezóna ▐ Tržby za predaj DVD v USA $2,398,375 //počet predaných kusov 72,656║ Rok 2021 si dávam repete asi po nejakých 20rokoch čo to bežalo v TV a dá sa to. Partia mladých stredoškolských blbúnov prevažne slušne pobavia. /70%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ben Vaughn a Jeff Sudakin: 1. That '70s Song [#] ,2. I Want You to Want Me ,3. Black Betty ,4. Radar Love ,5. Funk #49 ,6. Saturday Night Special ,7. Let It Ride ,8. Hold Your Head Up ,9. Rock Candy ,10. Cities on Flame With Rock & Roll ,11. Hey Baby ,12. Under My Wheels ,13. Celluloid Heroes ,14. The Wall Street Shuffle ,15. September Gurls , ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Více než vděčná podívaná, která mi svou upřímností, přímočarostí a překvapivou neměnností náramně zpříjemnila léto roku 2010, kdy jsem si ji proti svým zvyklostem dávkoval po větších porcích jako potřebný životabudič. Je to ale právě ona neschopnost změnit ducha vyprávění, která mi po letech zabraňuje ponechat Sedmdesátkám nejvyšší hodnocení, i když budu na Hydeho sociální natvrdlost, Ericovu vztahovou natvrdlost a Kelsovu natvrdlost ohledně úplně všeho vzpomínat s hodně širokým úsměvem. Ona pozitivní atmosféra dalece převyšuje případnou kyselost ze změn v obsazení v poslední sérii i ze všeho s tím souvisejícího. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Taký nenápadný sitkom to zo začiatku bol a taká skvelá, zábavná a úspešná šou sa z neho postupne vykľula! Mňa to bavilo, vydarená partia, vydarený kasting a drsný fotrík Kurtwood Smith k tomu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátky v ČSSR byly o dost méně barevné než ty v USA, ale já jsem si je i tak užil. I za oceánem evidentně mají na co vzpomínat a já se při řešení dětinských problémů všech zúčastněných vždycky celkem slušně pobavil. Hlavně tedy s Kelsem, protože zábavných idiotů není nikdy dost. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle sitcom jsem si zamiloval rychle - humor dle mého gusto. Laura Prepon (Donna) je k sežrání. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátá léta byla opravdu zlatá. Nebyly mobily, počítače a ve sklepech čerstvě voněla tráva. Seriál z takové atmosféry těží, ale není ryze retrospektivním sitcomem. Pouze sitcomem zasazeným do neobvyklé doby, přesto současným. Aby ne, rodinné problémy a traumata z dospívání budou vždy aktuální. Pro sitcom určitě. Zde máme partičku vycválaných teenagerů, jejichž vztahy jsou propletené, ale přitom jednoduché jak obal od buráků. Středem pozornosti je především rodina Erica Formana a jeho dívky Donny. Ostatní více či méně přihrávají. Výrazný je především Michael Ashtona Kutchera. I když, mohu se mýlit. Role jsou rozhozeny docela spravedlivě. Vlastně se jedná o určitou skupinu chytřejších a skupinu hloupějších postav. Vtip vychází nejčastěji z konfrontace těchto skupin. Seriál si najde každého, zbytečně nepoučuje, nemoralizuje, snaží se jen bavit a nijak zvlášť se nevyvíjí, což je ideální k nepravidelné sledovačce. Mně osobně nejvíce sedí rodiče Erika Formana Red, kterého hraje vždy perfektní Kurtwood Smith a Kitty, legrační maminka v podání skvělé Debry Jo Rupp. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Naprostý opak HIMYM. Opravdu originální a sympatické postavy (u mě mezi všemi těmi puberťáky jednoznačně vítězí otec Erica, Red - tvrďák Kurtwood Smith, známý mj. jako krvavý zabiják Boddicker z RoboCopa), vtipné zápletky a nenásilný humor. První dvě, až tři řady jsou samozřejmě nejlepší, ale sledovat se v pohodě dá kompletní seriál. Parádní dobové narážky, ať už na tehdejší životní styl, hudbu, auta či Star Wars. Zbytečně upozaděná perla. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V priebehu rokov 1998 až 2005 bol natočený americký komediálny televízny seriál "Tie roky sedemdesiate..." (That ´70s Show). Bolo vyprodukovaných osem sérií, ktoré dohormady obsahujú dvesto samostatných častí. Výborné spracovanie, kvalitní herci, zábavné scenáre, štýlový soundtrack, úžasný retro námet. Eric Forman, Donna Pinciottiová, Jackie Burkhartová, Michael Kelso, Steven Hyde a Fez. To bola partia, s ktorou som sa veru nikdy nenudil. Zažil som s nimi mnoho zábavy. Tešil som sa na každú ďalšiu epizódu. Doteraz na to rád spomínam (a občas si to i teraz rád pripomeniem). Ááách "Tie roky sedemdesiate...". Bola to sranda, bol to úlet, bola to show. **** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Pro svůj kulatý 800. komentář jsem se záměrně rozhodl zvolit si trochu netypicky seriál. Ale ne jen tak ledajaký seriál. Zlatá sedmdesátá, to je pro mě seriál, který není jen obyčejným sitcomem, ale je to něco víc, něco jako neprožitá nostalgie, něco jako seriál Báječná léta, akorát o pubertě, sexu, chlastu a hulení. Zkrátka taková dospělejší Báječná léta. A to přirovnání je opravdu na místě, protože těch kvalit tento seriál skutečně v mých očích dosahuje. A přitom jsem ho až do letoška, do roku 2010 vůbec neznal. Ale zčistajasna se v lednu 2010 objevil na HBO Comedy a já tomu propadl. Respektive ne od začátku, protože první díl byl v mých očích naprosto propadák, ničemu jsem nezasmál, nic mi tam nepřišlo vtipné, ale nevzdal jsem to. Pak přišel díl s Erikovou oslavou narozenin a já tomuto seriálu propadl. Ale pořád jsem nechápal, jak se tento seriál mohl dočkat osmi sérií a 200 dílů. Pochopil jsem to až o něco později, kdy na mě příběhy partičky šesti lidí ze sklepa začaly působit jako droga a já chtěl další a další díly. Ale bohužel vše jednou končí, a tak HBO před třemi dny odvysílalo po nějakých 5 a půl měsících poslední díl seriálu a mě nezbylo, než se s tímto seriálem rozloučit. Ovšem rozhodně ne na pořád, nahrál jsem si ho na DVD a určitě to bude ještě mnoho strávených chvil s tímto skvostem. Ale teď mohu říci jen jedno. Viděl jsem úplně všechny díly a bylo to krásných 5 a půl měsíce s Ericem, Michaelem, Jackie, Donnou, Fezem a Stevenem, ale i s Redem, Kitty, Laurie, Bobem či Leem. Zamiloval jsem si je a rád na ně budu vzpomínat a jejich příběhy si oživovat v mém domácím kině. Tenhle seriál byl, je a navždy bude něčím naprosto vynikajícím a bezchybně dokonalým, co budu vždy milovat a hlavní hrdinové budou mít vždy v mém obýváku dveře otevřené. Nyní mi nezbývá než poděkovat HBO za uvedení tohoto seriálu na českých obrazovkách s vynikajícím českým dabingem a udělit zcela po právu jednomu z nejlepších sitcomů celé historie naprosto zasloužených pět hvězd. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Nojo, tak to je přesně ono. Tohle se mi moc líbí, jsem v začátcích, takže mě čeká ještě dlouhá doba s tímto seriálkem, což je perfektní. Jsem zvědav na další díly. Mila Kunis krásně mezi nimi září, ale i každá další postava má co do sebe. Update po dokoukání všech dílů: Seriál si držel svou kvalitu, občas se objevil nějaký slabší díl. Přesto musím říct, že se jedná o parádní seriál. Postavy mi budou chybět. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

O téhle seriálové klasice jsem dlouho neměl ani tušení a až nyní vím, jaká to byla chyba. Originální a místy hodně trhlý humor funguje na jedničku, styl 70. let se taky povedl, ale nejlepší jsou stejně ty postavy a jejich obsazení. Topher Grace tady prokazuje, proč se dostal k filmům. Výborný Ashton Kutcher tady našel snad svojí jedinou hereckou polohu, která mu opravdu jde a Mila Kunis byla k sežrání asi vždycky. Nejlepší jsou ale stejně rodiče hlavního hrdiny, Debra Jo Rupp a Kurtwood Smith. Ti by bez problémů utáhli svůj vlastí sitcom, tady jsou ovšem jenom jako sladká třešnička na dortu. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Drsná 70ková sranda. Ashton Kutcher dokazuje, že komedie jsou jeho parketa, ale tahounem seriálu je stejně Danny Masterson jako Hyde. Škoda jen, že se tenhle seriál nedostal i k nám, ale pro naši TV Novu je holt asi přece jen moc "inteligentní" a není zaměřen na nejčastější cílovou diváckou skupinu ženy 35-55. "Přátelé" ze 70. let ()

juta 

všechny recenze uživatele

Další pěkný sitcom mám za sebou a zase to bylo smutné loučení. Výhodou je, že je tenhle seriál alespoň pěkně ukončený finálem. Tenhle seriál sice není úplně ten top, ale i přesto dokáže velmi dobře konkurovat ostatním sitcomům. Hlavní předností, kterou se odlišuje od ostatních byl "kroužek", ve kterém byla většinou parta zhulená a vymejšlela bejkárny. Největší škoda byla absence dvou hlavních aktérů v poslední sérii, bez nich už to prostě nebylo ono a tak bylo nejlepší to ukončit. :-) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V detstve som tento seriál miloval a určite sa k nemu ešte niekedy v živote vrátim. Odporúčam. Bláznivá komédia. ()

Související novinky

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

Netflix oznámil spin-off Zlatých sedmdesátých

11.10.2021

Sitcom Zlatá sedmdesátá patří v Americe mezi jedny z nejpopulárnějších seriálů vůbec. Velké oblibě se těší ale i ve zbytku světa, a tak nyní streamovací gigant Netflix rozhodl, že si objedná spin-off… (více)

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

Tanya Roberts zemřela den po chybném oznámení

05.01.2021

Aktualizace 5.1.2021 20:30: Život občas píše bizarnější zvraty, než kdejaký scénář k filmu. Tento je bohužel ale spíše velmi smutný. Po včerejším vyjádření hereččina zástupce Mika Pingela, jenž… (více)

Krásky v hlavní roli

Krásky v hlavní roli

21.02.2011

Pro Raimiho fantasy, komedii o prezidentském upírobijci a televizní Wonder Woman. Takže: Hvězda Mily Kunis rychle stoupá, z rozmazlené fifleny v sitcomu That 70´s Show se rychle vypracovala na… (více)

Princ a Max – z monitorů na plátna

Princ a Max – z monitorů na plátna

13.03.2008

Drtiči počítačových her se už naučili nedoufat v opravdu kvalitní filmovou adaptaci některého ze svých oblíbených virtuálních potěšení. V této oblasti se opravdu nedá na nic spolehnout. Chvílemi… (více)

Reklama

Reklama