Místo nahoře
Miesto hore
Velká Británie, 1959, 115 min
Jack ClaytonHudba:
Mario NascimbeneObsah
Milostné drama stárnoucí ženy k mladému muži. Vzniklo podle literární předlohy Johna Braineho. Mladý Joe Lapmton (herec Laurence Harvey), ambiciózní muž, profesí úředník, má snahu se dostat do nejvyšších sfér bohaté společnosti, která si vytvořila svoje společenské bariéry, do níž se lze dostat jen stěží lidem z chudších poměrů. Seznámí se s dcerou milionáře, ve které spatřuje pro sebe osudovou příležitost a úspěšně se jí dvoří, její rodina tomuto vztahu nepřeje, a proto pošlou mladičkou Susan Brownovou do Francie. Jeho situaci zkomplikuje zcela náhodný vztah k vdané ženě (herečky Simone Signoret), která měla podobný osud, jako on a do které se poté vášnivě zamiluje... (tahit)
Houdini
Oscar 2 : Herečka HR - Simone Signoret, Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Laurence Harvey, Herečka VR - Hermione Baddeley . . . . . . . . Zlatá Palma - výběr(31.3.2004)
Kulmon
Nevím, herecké výkony mne neupoutaly, vše bylo až příliš strojené. Celkově nemasné neslané - průměrné. Zajímavosti: Simone Signoret se stala druhou Francouzkou, která získala Oscara. První byla Claudette Colbert v roce 1934. *** Vivien Leigh dostala nabídku na roli, kterou později získala Simone Signoret. *** První film Iana Hendryho. *** Vůbec poprvé v britském filmu se objevily otevřené narážky na sexuální akt. *** Hermione Baddeley se ve filmu mihla na 2 minuty a 32 vteřin. Je to vůbec nejkratší čas ve filmové historii, za který někdo dostal nominaci na Oscara. *** Jack Clayton nahradil původně zamýšleného Petera Glenvila.(12.1.2012)
tahit
Když se v roce 1958 rozhodl režisér Jack Clayton k realizaci tohoto románu, měl již předem vybranou famózní francouzskou herečku Simone Signoret, která do té role tak fantasticky zapadla, že dominovala maximálně celému filmu. Byť se její protihráč herec Laurence Harvey snažil, seč mohl, na ní prostě neměl.(2.1.2009)
Rosomak
Deprese. Film, u kterého víte od začátku jak dopadne což vám však nijak nebrání v tom se do toho vžít... Jednoduchý scénář je natočen s režijní jistotou a skvělými hereckými výkony, které jsou jedním z hlavních plusů tohoto filmu. Místo nahoře je adaptací románu Johna Braina a je jedním ze základních milníku anglického hnutí Free cinema. Ačkoli je to smutné, je to upřímně pravdivé a dobře natočené.(30.4.2008)
Rosana
Ach jo, takhle silný a dojemný příběh a celkově tolik romantiky spějící ke zkáze mě vážně zasáhlo!(30.10.2008)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 24.9.1968, réžia českého znenia = (ČST Praha) (18.2.2011)(18.2.2011)
danecek24
17. Zlatý Glóbus za rok 1959 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie + nominace (1) - Nejlepší herečka (drama) - Simone Signoret(16.1.2009)
Cushing
Klasika klasik z období kitchen-sink-dramas, tyhle romány jsem žral, když jsem byl teenager. K Místu nahoře se už asi nemá cenu vyjadřovat, vše bylo řečeno, i to, že Laurence Harvey byl ve skutečnosti Litevec a minul se se svou dobou o dobrých deset, možná dvacet let -- jeho typ žulově chladného a tvrdého, eruptivně naléhavého, ale poněkud žulově tuhého romanticboye už byl koncem 50. let na vymření, a tohle byl jeho majstrštyk a labutí píseň v jednom. Když Karel Reisz jen chvilku nato natočil své famózní veledílo Saturday Night, Sunday Morning, dostal tam všechnu tu anglickou sociální syrovost, která je tady sice jaksi taky přítomná, ale zároveň hollywoodsky přikašírovaná. A ovšemže Simone Signoretová je černým majákem celého temného snímku. A jestli je román lepší? You bet it is. Mimochodem -- neví někdo, jak se dostat k pokračování?(13.11.2009)
mortak
Proč slaboši a zbabělci (Alice nazývá Lamptona "timid soul") tak osudově přitahují lásku žen? A proč nakonec ti slaboši zjistí, že spíše než milenku potřebují maminku? Pokud budu film hodnotit objektivně, dostal by se na tři hvězdičky. Jenže v roce 1959 se o sexuální manipulaci nemohlo na plátně mluvit otevřeně, a tak se film jenom dotýká a naznačuje, a nechává na divákovi domýšlet si příčiny chování postav. To samé asi museli řešit herci a nejvíce se to povedlo Signoret, zatímco Harvey je vcelku mdlý a nepřesvědčivý.(23.12.2011)
Mr.Ocek
drkva
Klasika stříbrného plátka, kterou rámují skvělé herecké výkony. Simone Signoret je stoprocentě přesvědčivá a za roli stárnoucí, nešťastné a zamilované ženy získala zaslouženě Oscara.(6.6.2008)