Reklama

Reklama

Karel

  • Slovensko Karel
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (312)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Většinou na tebe choděj starý báby." "No jo. Jenže ty jejich úsměvy, to je k nezaplacení. Největší radost jim dělá, když mi ty, co na mě chodí opakovaně, říkají, jestli si na ně pamatuju z minulých koncertů. A já jim odpovídám 'Samozřejmě, že ano!" "Leda hovno si pamatuješ." ________ Když božský Kája 1. října 2019 zemřel, byl to šok, který zacloumal prakticky s každým, nehledě na to, jestli jeho šlágry měl rád, anebo ne. Muziku tohoto několikanásobného Zlatého Slavíka jsem sice vyloženě nemusel, osobně jsem od něj preferoval vždy starší evergreeny z jeho ranný tvorby, ale jeho kulturní impakt je prostě nepopiratelný. Ať už jde o estrády, vánoční koledy, hitový singly, či obyčejná televizní vystoupení, Karel Gott byl, je, a s největší pravděpodobností nadále bude bezesporu národní fenomén, který nemá sebemenší obdoby...... Nadaná dokumentaristka Olga Malířová Špátová, která s mapováním Gottovy kariéry má již zkušenosti díky snímku 'Fenomén Gott', se rozhodla natočit biografický portrét k jeho jubilejním 80. narozeninám - dokument získal i jednoduchý a přesto zapamatovatelný název, 'KAREL'. Pořizování materiálu se však výrazně protáhlo, a na Karlovo přání se dokument natáčel až do jeho posledních dnů. A je nutno si uvědomit, že dokument je to velmi osobní. Navíc vzhledem k tomu, že původní střih měl neuvěřitelných 7 hodin, bylo obtížný okleštit všechen materiál na stravitelných 133 minut. Špátová ovšem vynaložila veškerý svý úsilí, a natočila intimní sondu do sklonku Karlova života, kdy nevěřícně zíráte, že stěží popadá dech, a i přes svůj vážný zdravotní stav si neustále udržuje úsměv, šarm, nadhled a specifický entuziasmus při koncentrování napříč republikou. 'KAREL' samozřejmě nezapomíná na věrné fanoušky, takže velmi polopaticky rámuje jak autentické archivní záběry, jež rekapitulují Gottovu hektickou kariéru, tak zároveň obsahuje dosud nezveřejněné záběry z jeho každodenního rodinného života, z nichž má divák při sledování téměř na krajíčku. Dokument je to přesto prostý, neklade si vysoký nároky a ambice, takže zamrzí, že je v mnoha okamžicích příliš idylický, kýčovitý, a nikterak konfrontační. To ale vůbec nemění nic na tom, že jde o důstojnou rozlučku s Goťákem. Mějte na něj jakýkoliv názor, ale jedno je jasný: Karlovy kultovní šlágry budou znít v rádiích navždy. Doufejme tedy, že jeho dcery snad půjdou v jeho šlépějích – ten umělecký potenciál a talent tam prostě je. ________ "Áh, nese se večeře. Prášky. S brejlema vypadá, že jich je ještě víc." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Měl jsem Karla Gotta rád, mám rád všechny Čechy, kteří nás proslavili v zahraničí. Mám rád lidi co něco skutečně dokázali. Stejného respektu jako Karel Gott se u mě může pyšnit snad jen Jarda Jágr a pak už bych musel hodně přemýšlet. Či-li Karel byl velikán, takový velikán v jehož přítomnosti se museli cítit všichni více než dobře. Pokládám ho za člověka, který vědomě nikomu neubližoval, což ovšem neznamená že ve svém životě neměl nepřátele, ale vzhledem k tomu jak veliký byl, jich mnoho neměl. Karel nikomu nevadil, lidé jej mají stále rádi, je oblíbený.... dokument? Co k němu dodat, mohlo to být určitě lepší. S blížícím se nevyhnutelným závěrem začíná chytat za srdíčko, i mě se na konci vehnaly do očí trošku slzy, když jsem si uvědomil, že někdo takhle veliký odešel. Že už nebude. Už ho nemáme. Naše Republika najednou ztratila osobnost, kterou jsme se mohli chlubit. Gott byl náš! Nevím jestli si tohle lidé u nás uvědomují, ale tyhle skutečné osobnosti je velmi těžké nahradit. Karle odpočívej tedy v pokoji. 65% ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Film Karel je rozpolarizovaným dokumentem o legendárním a celosvětově uznávaném zpěvákovi Karlu Gottovi. Zhruba měsíc po zahájení snímku se režisérka Olga Malířová Špátová byla nucena vyrovnat s náhlým oznámením, že pan Gott trpí vážným onemocněním a zbývá mu zhruba půlrok života. To bohužel negativně ovlivnilo samotný film, který tak působí značně nejednotvárně. Zatímco první část snímku mapuje velmi povrchně interpretovu kariéru, druhá se věnuje jeho zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a nahlédnutí do jeho rodinného a pracovního soukromí. Tímto rozdělením dokument trpí tím, že ani v jedné z těchto dvou částí nám není schopen poskytnout komplexní přehled ať již o zpěvákově kariéře či osobním životě. Filmu tak z kariéry chybí například zřejmě zcela bezvýznamní „Zlatí slavíci“ a z osobního života jakákoli zmínka o jeho partnerce Antonii Zacpalové, se kterou měl dceru Dominiku a partnerce Ivetě Kolářové, s níž měl dceru Lucii. Dokument navíc působí velmi depresivním dojmem a pozbývá životního optimismu a radosti, což z něj bohužel dělá film na jedno zhlédnutí, na rozdíl od obsahově obdobné Jednotky intenzivního života. Dvě hvězdy dávám snímku za přirozenost Karla Gotta na sklonku života a za výbornou práci kamery. Zbytek byl hodně jemně odvyprávěný příběh podaný takovou formou, aby nebyl hlavní protagonista pokud možno vykreslen v negativním světle. Velká škoda, že režisérka nevytvořila filmy o Karlovi dva, jeden zaměřený na jeho kariéru a druhý na poslední dny jeho života, takto dokument působí jako náhodný sestřih domácích videí Karla Gotta. 😕 (10.10.2021) ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanynka, ale dokument mne zajímal. Užila jsem si písničky ze 60. a 70. let a rozhovory se známými lidmi. Některé scény byly dost nahrané. Přepálená stopáž. Nudilo mne příliš mnoho rodinných záležitostí a časté záběry z koncertů nemocného pana Gotta, kde už to nebyl on. Škoda že se nenechal ženou přesvědčit, aby už toho nechal. Umění je v pravý čas odejít z výsluní. Za to si vážím např. paní Rottrové a Kubišové. ()

jezurka42 

všechny recenze uživatele

C'est la vie, c'est la vie, a to mě nebaví, nebaví... Z dokumentu čiší velká touha zaznamenat poslední dny velkého to člověka, nezapomenutelného umělce, představitele jedné úspěšné vlny československé populární hudby. Jenže jaksi ta tužba vyprodukovala u diváka především rozpačitost z ukázky nepatřičného a vysoce intimního. Zůstává tedy sladko v ústech za těmi vzpomínkami a obrázky minulosti, hořký ocásek, toho co následovalo, však dominuje a zahaluje to jedinečné. ...hrajte ještě dál, naposledy. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Televizní premiéru sledovalo téměř 1,6 milionu diváků (15+), jednalo se tak o nejsledovanější pořad sobotního večera a celého dne. (rublik05)
  • Olga má velký dar natáčet se svým úzkým týmem tak, že jsme se častokrát nechali unést spontánní atmosférou a přirozeně jsme ji vpustili do našeho soukromí, díky čemuž jsem se rozpovídal o tématech poměrně důvěrných. Se svým manželem, kameramanem Janem Malířem, se tak vlastně stali součástí naší rodiny,“ řekl sám Karel Gott. (SONY_)
  • Natáčení začalo 22. října 2018. (ČSFD)

Související novinky

Kina v Česku znovu zavírají

Kina v Česku znovu zavírají

08.10.2020

Očekáváné vyhlášení je tady. Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že počínaje pondělkem 12.10. dojde minimálně na 14 dní k omezení veškerých volnočasových aktivit, čehož se logicky dotýkají… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama