Reklama

Reklama

Karel

  • Slovensko Karel
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.
Film Karel není a nemá být přehlídkou nesporné slávy Karla Gotta a jeho pěveckého talentu a úspěchů. Režisérka Olga Malířová Špátová vstoupila se svou kamerou tam, kde sláva končí a kde se z fenomenálního Zlatého slavíka Karla Gotta stává pouze Karel, nadšený malíř, milující manžel a táta svých dcer. Tvůrci totiž zachytili Karla Gotta nejen při jeho vystoupeních nebo při setkáních s fanoušky u nás i v Hamburgu, ale především v jeho domácím prostředí. Ať už v Praze, na chalupě, nebo na vsi, kde trávil dětství. Zpěvák se ve filmu vydává po stopách svého života na místa, která sehrála v jeho životě důležitou roli. Odhaluje neznámé zákulisí koncertů, i svůj život s rodinou a soukromí, které si jinak snaží s pokorou a láskou chránit. Díky upřímné otevřenosti Karla Gotta mohou diváci vidět autentický a jedinečný filmový portrét, plný nečekaných vzpomínek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (313)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Filmy Olgy Špátové mě dlouhodobě baví, takže když se na Netflixu objevil Karel, neváhal jsem. A ač jsem byl dopředu upozorněn, že to asi bude hodně dojemné, stejně jsem na to nebyl připravený, a skutečně mě to hodně zasáhlo (a žasnul jsem, kam všude Gott a jeho žena kameru pustili). A to se přitom za nějakého jeho velkého fandu rozhodně nepovažuji, líbí se mi od něj jen pár písní - rozhodně už jsem ale dalek toho ho nějak soudit, jak jsem míval ve zvyku dřív, podobně jako mi je ale z druhé strany protivné i to nekritické adorování ze strany jeho fanoušků, kteří mi upřímně přijdou dost směšní (ten fanclub v dokumentu je neskutečný bizar). Každopádně jsem se tam dozvěděl pár nových věcí, které jsem nevěděl, a taky jsem u toho měl prostor přemýšlet, jaký mám vlastně ke Gottovi vztah, a to mi přijde přínosné - a taky to ve mně samozřejmě vyvolalo velkou chuť si od něj něco poslechnout, takže celý den teď jedu jeho věci na YouTube a hodně mě to baví. Jsem vděčný, že tento dokument vzniknul. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tento pán žil aj dožil s gráciou. V ústrety smrti mu stále nechýbal elán a filozofickejší duch. Naozajstný gentleman, nech si už o jeho skladbách myslí ktokoľvek čokoľvek. Dĺžka dokumentu je naozaj bohatá, ale vôbec mi neprišlo, že by toho bolo priveľa. Utieklo to veľmi rýchlo. Viac než len dôstojná rozlúčka, toto spracovanie zanechalo emočnú stopu. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Největší Čech (hned po Cimrmanovi) z jehož odchodu jsem cítila beznaděj, že odešel člověk, který náš národ spojoval. I když jsem neměla všechny jeho nahrávky srovnané podle abecedy na osobním, přísně střeženém oltáři umění, na svém ošacení jsem nenosila jeho podobiznu s nápisem I♥Karel a neměla autogram z každičkého koncertu, přesto jsem k němu cítila bezmeznou úctu a jeho hlas z rádií a z pohádky o psychicky týraném děvčátku, jež ke královskému štěstí přišla, mi vždy zněl jako balzám na duši. Jeho smrt jsem skutečně obrečela a i závěr tohoto vydařeného dokumentu mi znovu vehnal slzy do očí. Karel Gott měl neskutečně bohatý život, spoustu toho zažil a je nemožné vše dostat do "normální" stopáže celovečerního dokumentu. Takže děkuji alespoň za ty důležité střípky z jeho kariéry i z nahlédnutí do jeho soukromí. Moc pěkně natočené a dojemné. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Minulost Karla Gotta nalakována narůžovo. Nečekal jsem, že tohle bude nějaká důsledná analýza jeho života, čekal jsem spíš takové příjemné ohlédnutí za působivou hudební kariérou tohoto zpěváka, které pak bude s jeho blížící se smrtí dojemné. To bych bral. Ale tohle... tohle je něco mnohem horšího. Dokument (možná bych to měl psát do uvozovek) se snaží ukázat, jak je Karel prostě báječný a jak ho všichni zbožňují. Co se týče jakýchkoliv možných chyb v minulosti, tak mu zde na kameru různí jeho slavní kamarádi (především Jiří Suchý a Marta Kubišová) říkají, jak udělal dobře a jak byl vlastně hrdina. Je tu velký důraz na jeho rodinný život. Cpe se nám tu, jak má téměř ideální rodinku, což samozřejmě není pravda, protože do filmu prosakují i věci, které se těžko dají změnit. Třeba to, že má malé dcery, jejichž tatínek v dědečkovském věku brzy zemře. Taky je dost smutná návštěva u dospělé dcery, která vyrůstala v podstatě bez otce, takže se cizího Gotta jako malá nejdřív bála, ale pak (po střihu) říká na kameru, že se vůbec na tatínka za to nezlobí, že ani není co odpouštět. Jo, určitě to musí být báječný pocit vidět tátu, jak teď na starý kolena hýčká svoje dcery, zatímco na vás celej život kašlal. Chápu, že rodina je dost osobní věc a nejedná se o jednoduchou věc. Jenže jak říkám, dokument o tomhle chce mluvit, takže mi to nedá, abych si na to neutvořil názor, který je nejspíš v rozporu s tím, jaký se snaží produkční firma Ivany Gottové u diváků vyvolat. Rád bych zdůraznil, že si nemyslím, že je Ivanka Gottová nějaký zlý, vypočítavý člověk. Já totiž bulváru nevěřím a neznám ji. Každopádně ani z tohohle filmu si na ni názor pořádně utvořit nemůžu, protože ve všech scénách je tu zobrazována jako trpělivá starostlivá manželka. A to dost nedůvěryhodně. Může to být i studem před kamerou, ale její projev zní škrobeně a nepřirozeně. Oproti tomu její manžel Karel má za celý svůj život vypravování nacvičené na výbornou. Hezky se poslouchá, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak tam jenom pořád nostalgicky vzpomíná na mládí a na sebe. Pořád jenom já, já, já. Manželky či děti tato postava filmu, kde má být dokonalý rodinný člověk, nezmiňuje prakticky vůbec. Dokonce i když mluví přímo s dětmi, tak se konverzace obvykle točí kolem něho. Tento patetický snímek se snaží za Kájou zanechat odkaz o tom, jaký byl borec, protože nám to všichni, včetně jeho, neustále říkají. Hrůza. Pár bodů dávám za skvělé scény z Gottova muzicírování zamlada. Jinak odpad. (4/10) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Když Karel Gott zemřel, byla to do vypuknutí covidu snad nejprobíranější zpráva. Nepatřím k jeho skalním fanouškům, ale každý ho znal, každý se dozvěděl o jeho odchodu..... A dle tohoto dokumentu by ho každý mohl chtít i za příbuzného. Karel se nám představuje jako neustálý šprýmař a trousič nějakých glos a mouder, co si dokáže zachovat nadhled i s těžkými zdravotními komplikacemi, ani se pořád nevzdát vystupovaní. U Gottů doma panuje většinou naprostá idyla. Dcerunky jsou spořádané, a společně s manželkou Ivanou tatínkovi pomáhají v zákulisí, třeba s praktickými věcmi, které už mu dělají potíže. Jo, Karel byl bezpochyby v něčem sympaťák a nejen jako občan republiky, kde je jedním z nejčtěnějších plátků Blesk svým způsobem oceňuji ten nadhled do jeho domacího prostředí. To jsou totiž záběry, které jinde neuvidíte, a do takového osobního dokumentů záběry s protagonistou v osobním prostředím svým  způsobem patří a je zajímavé se na ně podívat. Přesto jsem se trochu nemohl ubránit dojmu (a opravdu to nechci myslet nikterak neúctivě ani cynicky), že některé situace působily trochu nastrojeně. Navíc jak přece jen někdo poznamenal v jedné recenzi,  přece jen se Karel na filmu podílel i jako svým způsobem nepřiznaný scénárista a mohl kaméře ukázat jen to, co chtěl. Ale vykašleme se na to. Ve Francii vznikl například oslavný dokument o Belmondovi, v Česku už i o Jiřím Suchém. Nevidím důvod proč by si podobný formát nezasloužil i Karel Gott, který je opravdu asi naše téměř nejznámější celebrita (ať si o něm každý myslím cokoli.) Notabene ještě s tím svým  šťavnatým osudem na konci života (rodinna v pozdní věku, do toho těžké zdravotní komplikace, ale furt sílá vystupovat.) měl na svůj oslavný dokument, kde by mohl neomezeně provádet právo. A že Karel uměl být zábavný průvodce, nemůže být po tomto dokumentu pochyb.  Fanoušci Karla dostanou, tak jak se jim opravdu bude líbit a ten závěrečný odkaz ke smrti je fakt celkem silný pro všechny. I mimo to je tam pár objektivně zajímavých informací i z historie, i jsem se něco nového zajímavého dozvěděl (píseň o Janu Palachovi), naopak bych zase k něčemu dodal podrobnosti (zpívání s Karlem Krylem, porevoluční restart.) Ale u těhle oslavných dokumentů zavisí na tom, jak moc jste velký fanoušek protagonisty. Pro fanclub to bude za pět, ale pro mě to zůstane na třech  , s tím, že stejně hodnocení u takového dokumentu není moc důležité- ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení začalo 22. října 2018. (ČSFD)
  • První střih měl přes 7 hodin. (SONY_)
  • První oficiální trailer k filmu byl zveřejněn 14. července 2020, v den, kdy by Gott slavil své 81. narozeniny. (Zdroj: Wikipedia.cz)

Související novinky

Kina v Česku znovu zavírají

Kina v Česku znovu zavírají

08.10.2020

Očekáváné vyhlášení je tady. Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil, že počínaje pondělkem 12.10. dojde minimálně na 14 dní k omezení veškerých volnočasových aktivit, čehož se logicky dotýkají… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama