Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Paula Newmana od pro mne úplně neznámého režiséra, který ukazju tuto hereckou legendu v mnoha polohách. Vzteklého, veselého, zpívajícího i zlomeného. Pokud chcete někoho přesvědčit, že Newman byl velký herec, pusťte mu tento film. Díky perfektnímu scénáři a i výtečným výkonům ostatních sekundatů patří tato záležitost mezi ty, které nestárnou. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Bylo zajímavé sledovat, jak se z nováčka, Luka, kterého Newman zahrál opravdu moc dobře, postupně stává oblíbenec matadorů mezi vězni, jak se stává ikonou, jak je zatracován a nakonec téměř zidealizován. Frajer Luke byl hezký film, takový zvláštním způsobem pozitivní. Hlubší stopu, něco, za co by si zasloužil ten pátý zářez, ve mně však nezanechal... ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Mami, co je to ajnclík?", "Tam pošupajdíš, když budeš zlobit". Ale vážně: touha po svobodě, chování lidí v extrémním prostředí , vinný-nevinný a je to v těchhle podmínkách ještě vůbec důležité? To je gro tohoto krásného lidského filmu s nezapomenutelnými scénami - jak blondýnka myla auto, jak Luke hltal vejce na čas (a to fandění!) a vůbec jak dovedl vyhecovat apatické a rezignované spoluvězně k nějaké akci a tím aspoň na chvilku vnést do ponurých stěn "baráku" závan svobody. Paul Newman zřejmě ve své nejlepší roli. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajnový "chlapácký" prison-film s velkou klikou v obsazení hrdiny. Ale hlavně, sympatický sdělení o vnitřní svobodě. Že ne každý je určen vést život dle společenských konvencí, všechen řád chce i svoji dávku chaosu a rebelský duše: sr*t na autority, pravidla a nařízení. Extra bod za rozvernou scénu s "Lucille" a kouzlo vyprahlých kalifornských lokací. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Útěk z vězení- to je v Hollywoodu určitě jedno z nejhojněji využívaných námětů, které by se dalo nazvat skoro sázkou na jistotu. Ovšem Frajer Luke si s touto velkou konkurencí poradil raz dva a svůj status nehynoucí legendy si jednoznačně zaslouží. Samozřejmě hlavní zásluhu má fenomenální Paul Newman, který to ani nemusí hrát, a stejně je to frajer jako blázen. Ostatní herci by klidně mohli běhat po place úplně nahatí a tančit přitom kozáčka, ale přes ten lišácký úsměv a jasně modré oči by si toho stejně nikdo ani nevšiml. Navíc režisér Rosenberg za kamerou diriguje své životní dílo plné touhy po svobodě, přátelství, vytrvalosti a krutosti s takovou jistotou, že už začínám tušit, koho měl Frank Darabont za svůj filmařský vzor. Na Shawshank redemption to sice opravdu nemá, ale i tak je to FAKT SÍLA. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Píseň, kterou si Luke (Paul Newman) zpívá poté, co se dozví, že mu zemřela matka, se jmenuje "Plastic Jesus" a napsal ji Ed Rush společně s Georgem Cromartym roku 1957. (Hepp)
  • Lukeovo (Paul Newman) vězeňské číslo je 37. Jde o odkaz na Bibli – Lukáš 1:37. (Kulmon)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama