Halloween 2

Halloween II

Horor / Thriller

USA, 1981, 92 min (Director's cut: 90 min)

Rick Rosenthal

Oživená genialita prvního dílu, tentokrát v "kouzelném" nemocničním prostředí. Splňuje všechna pravidla druhých pokračování :)(14.4.2003)

V jedenaosmdesátém měl Carpenter plné ruce práce s Útěkem z New Yorku, takže štafetu rozjeté série společně se svým scénářem předal Ricku Rosenthalovi. Ten si sice jako debutant občas musí pomoci inspirací u svého učitele (hra světel a stínů, použití hudby, 1st person view), ale co do napínavosti se s ním může směle měřit. Co na tom, že se zde vtírají nepříjemné myšlenky ohledně příliš prázdné nemocnice či Michaelově výdrži. Koho při postávání u novorozenců či horké koupeli nemrazí, ten je těžkým sucharem. 4 a ½.(29.7.2007)

Klasika! Druhý díl stejně tak dobrý jako první...(27.5.2008)

Teraz keď už mám niečo odpozerané v tomto žánry, nemá to až taký efekt ako pri prvom dosť dávnom pozretí, keď som mal z tej atmosféry miernu triašku teda vtedy náležitý prirodzený strach s postavy Michaela Meyersa, tmavých miest a zákutí. Nuž je tam z môjho pohľadu vidieť jednoduchosť a to príbehová, dialógová plochosť a ten efekt strachu tam dohromady skoro nie je, vraždy spravené klasicky bez náznaku toho aby obeť mala možnosť akokoľvek zareagovať... takže dohromady nič nové ale ako taký priemer na roky 80. sa to dá zniesť. ║Rozpočet $2,5miliónovTržby USA $25,533,818Tržby Celosvetovo $25,893,767(30.6.2005)

V poradí druhý HALLOWEEN. To mi bola náhoda: toho dňa som si pozrel čierno-bielu Romerovu NOC ŽIVÝCH MŔTVYCH a večer Rosentahlov HALLOWEEN 2 a jedna postava v ňom práve v televízii pozerala, hádajte čo. Tým podobnosť oboch filmov bohužiaľ končí. Kým to prvé je klasika, druhé nie. Plusy: séria krvavých nezmyslených mordov (Michael vraždí haj-buj, všetko jedno), odohráva sa v takmer reálnom čase, vyľudnené nemocničné chodby, Jamie Lee Curtisová strávi drvivú väčšinu minutáže na lôžku a až teraz sa dozvieme, prečo po nej Michael ide. Nevidím to tragicky, atmosféra tu je, ale ostro sa bije s prízemnými ľakačkami, ktoré nemajú veľa spoločného s kultovým originálom Johna Carpentera. Výsledok to horko-ťažko dokopal u mňa aspoň na 60%. Napriek tomu sa pripájam k názoru, že keby boli na svete iba prvé dve časti a potom až HALLOWEEN: H20, jednalo by sa o špičkovú slasher trilógiu.(30.10.2004)

NAROZDÍL OD JEDNIČKY JE TOTO UŽ OPRAVDU HUSTÉ BÉČKO.(16.7.2002)

Překvapivě silné pokračování se stylu jedničky přes změnu režiséra drží zuby nehty a vtipně pokračuje přesně tam, kde originál skončil. Zatraceně působivá atmosféra právě vypuklého pekla na zemi vám (snad) zabrání šťourání se v logice, resp. pravděpodobnosti.(21.10.2007)

Poctivý nástupce legendárního prvního Halloweenu, největší plus celého snímku po M.Myersovi je určitě bezchybná hudba! Kvalitní atmosféra, ale jinak průměrnější horor. 6/10*(30.7.2008)

(historie série)(15.11.2005)

Dvojka jako by okamžitě navazovala na první díl a díky kvalitě ve všech ohledech tak tvoří alespoň pro mne první dva filmy ucelený "dvojfilm" ... Dvojka je již tradiční slasher, Michael si od začátku nebere servítky, bodycount je proti prvnímu dílu značně vyšší. Ovšem i atmosféra a napětí se stále drží na velmi vysoké úrovni. Díky tomu se jedná o perfektní, mrazivý, ovšem již typicky americký slasher otvírající "umírněná" 80. horrorová léta ...(10.12.2007)

Pejorace se tentokrát nekoná, druhý Halloween překonává první díl ve všech ohledech. Co první zarazí je mnohem lepší práce s hudbou. Samotný slavný motiv tu nezní tak často jako v případě původního snímku, ale pouze v momentech, kdy působí opravdu skvostně a skvěle zapadá do dané situace. Rick Rosenthal se také ukazuje jako mnohem lepší v budování atmosféry. Nevystačí si s tím, co jsme již viděli a mnohem častěji experimentuje. Vrah tak odkládá klasický nůž a do ruky bere takové zbraně jako je třeba skalpel či dokonce injekční stříkačka. Vraždy jsou mnohem krvavější a brutalita je cítit z každého kouta. Ovšem, je trochu smutné, že některé postavy umírají i po obyčjeném 'škrábnutí'. První část se nese v duchu tísnivosti. Napětí a stach jsou budovány pomocí absolutní tichosti. Když jde hlídač zjistit důvod nefunkčnosti telefonů a narazí na vypáčený zámek do skladu, divákovi je již jasné, kdo se tam vloupal. Absolutní tichost narušená občasním pádem plechových předmětů a tušení potencionálního nebezpečí, to jsou jediné dvě věci, se kterými si Rosenthal bohatě vystačí. Druhou polovinu již podbarvuje klasický hudební doprovod a rozjíždí se nervy drásající drama. Zajímavostí je též ještě větší démonizace Micheale Meyerse, který zde už opravdu ztrácí status mentálně labilního jedince, a přestává být člověkem. Sice mi nejde do hlavy jeho motivace (ztráta emocí = vražda vs. Equilibrium, kde se ztráta emocí stává záchranou lidsva), ale to vem čert. Zatímco první díl dnes nejspíše nikoho nevyděsí, druhý to zvládá levou zadní. Ačkoli trpí klasickými neduhy starších snímků (předvídatelnost a některé hloupé scény - někoho sice vraždí za mnou, ale já se zrovna nedívám), dal by se bez problému zařadit do sorty nadčasových hororů, které ani po letech neztrácejí nic ze své působivosti. [TOP 19/7 77%](5.6.2007)

Kvalita šla mírně dolů, ale pořád je to nadprůměr.(24.8.2004)

Rosenthal jako prodloužená Carpenterova ruka rozšiřuje vše, co jeho předchůdce předestřel, a z nemocničního prostředí a Michaelova potenciálu těží absolutní maximum. Atmosférická pecka par excellence.(10.6.2006)

Druhý díl nejlepšího horroru všech dob.A se svým předchůdcem si v ničem nezadá,Myers je opět oním nezničitelným strojem na zabíjení a nutno přiznat,že mordy v jeho podání nemají chybu.Ryzí napětí.(28.1.2003)

Je to mierne nadpriemerný horor, ktorý je priamym pokračovaním kultovej jednotky. Má dosť dobrý príbeh, ktorý pokračuje presne tam, kde skončila jednotka, Michaelova sestra, ktorá prežila krvavú noc je prevezená do nemocnice, zatiaľ, čo polícia prehľadáva celé mesto, ale Michyel Myers už prenikol do nemocnice, kde ho pred hľadaním sestry nič nezastaví. Spracovanie je ale len úplne obyčajné, oceňujem, že dej sa väčšinou týka centru diania, takže nejaké zbytočné scény, ktoré by mohli nudiť tu nie sú, ale filmu úplne chýba dynamika a tak sa to tiahne viac, ako by bolo vhodné, hlavne v strede filmu sa toho moc zaujímavého neudeje. Zabíjania je tu celkom dosť a pozerá sa na to dobre. Vraždy sú krvavé len minimálne, ale poteší ich rozmanitosť, no hlavne situácie, ktoré im predchádzajú sú pomerne zaujímavé. Najviac sa mi páči celé finále, alebo zaujímavá zrážka s autom. O hereckom obsadení platí to isté, čo aj v jednotke, potešia Jamie Lee Curtis a Donald Pleasence, ale zvyšok už moc nezaujme. Réžia je len obyčajná, na nej sa toho dalo ešte dosť vylepšovať, ale aspoň technická stránka nesklame. A Michyel Myers je na tom rovnako dobre, ako vždy. Toto pokračovanie mi sadlo o niečo viac ako jednotka, ale aj tak je tu toho stále moc na vylepšenie. Objektívna kvalita filmu- 66%, film sa páči mne na 58%.(22.10.2011)

Příjemnější atmosféra oproti jedničce, dobrá hudba. ( Hodnocení: 7/10 )(13.3.2012)

Nevyvážené pokračování s několika okatými logickými lapsy (chápu, o jaký žánr tu běží) a překvapivě špatným vedením herců. Dialogy mnohdy nepříjemně skřípou a i „nadčlověk“ Michael dvakrát nepotěší – dokonce to zavání i uchichtáváním!! Mordy jsou víceméně nijaké, Rosenthal pokračuje v tom, co Carpenter načal a do idylické maloměstské atmosféry vnese další porci strachu. Pro mě ale málo..(19.2.2008)

Všeobecne sa považujem za priaznivca horrorovej tvorby. Či už literárnej alebo filmovej. Preto si viem meno Michael Meyrs ihneď zaradiť do kategórie chladnokrvných slasher hrdinov. Kult osobnosti tohto tichého, mentálne narušeného zabijaka sa zrodil v roku 1978, kedy natočil americký režisér John Carpenter úvodný film. O tri roky neskôr sa vydal Michael na ďaľšiu vražednú púť v pokračovaní, pod ktorým je podpísaný Rick Rosenthal. Oproti prvému dielu je to o poznanie slabšie, ale aj tak sa jedná o pomerne kvalitný vyvražďovací horror. V ďaľších pokračovaniach to išlo zo sériou "Halloween“ už prudko z kopca. ***(6.11.2010)

Super pokračovanie, má to švih, dozvedáme sa niečo viac o zabijákovi, prečo vlastne Michael chce zabiť Laurie. Naviac netušil som, že Cameron sa pri Terminátorovi (1984) celkom slušne inšpiroval Halloweenom 2 v scénke kde Michael Myers vychádza horiaci z plameňov, záber na Laurie, Michael padá na kolená, záber na horiacu roztápajúcu sa masku...(9.12.2006)

• FateKEEPER

Dialogy rázně zdementněly a poněkud narušena byla i iracionální podstata Michaela Myerse - tady už je to opravdu jen nesmrtelné hovado, nikoliv nepopsatelné zlo. Hororová tuctovka.(5.11.2011)

<< předchozí 1 2 3 4 5 7 9