Reklama

Reklama

Halloween patří mezi nejoblíbenější americké svátky, zejména mezi mládeží, pro které je jedinečnou příležitostí pořádně se vyřádit. Do noci září rozšklebené obličeje z vydlabaných dýní, ulice se hemží stovkami masek duchů, čertů, mrtvol a různých příšer. V zatemnělých místnostech se vyprávějí děsivé příhody. Atmosféra, v níž se mísí neklid a radost, jako by přímo vybízela k dalšímu děsivému příběhu. Opět je tu Halloween, předvečer svátku všech mrtvých, opět se chystá řada taškařic a mladí si chystají děsivé masky. Děsivou masku si chystá i Michael Myers. Psychopatický vrah, který uprchl z psychiatrické léčebny, aby rozpoutal o halloweenovské noci v městečku Haddonfield děsivou noční můru. Začíná další děsivá noc, a to zejména pro sympatickou Lauru, kterou se Michael pokouší zabít stejně jako v prvním díle. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (344)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvojku považuju díky bezprostřednímu navázaní na úvodní díl za jedno z nejlepších pokračování v hororových sériích vůbec a také za díl jdoucí s jedničkou ruku v ruce. Co měla jednička navrch po stránce příběhu a nevyzpytatelnosti, to má dvojka navrch ve slasherovitosti, tedy body countu a stylových mordech. I když se změnil režisér, Carpenter je z filmu pořád cítil, takže já nevidím moc kvalitatnivní rozdíl mezi jedničkou a dvojkou, jedno jsouc. Doporučuju jako 2.část klasiky. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jednotka ma bavila o čosi viac, no dvojka je trošku väčší masaker a zábava. Myersové vraždy už nemajú v dnešnej dobe taký šmrnc, čo je škoda. Taktiež je škoda, že väčšinu času je Laurie pripútaná k posteli a viac menej tu ani nie je. Na druhu stranu je tu skvelý doktor Loomis. Trošku ma sklamala naivnosť niektorých postav, ale čo čakať od slasheru s osemdesiatych. Najviac sa mi páčil úvod, ktorý nie len, že presne nadväzuje na prvý diel, ale doslova v ňom priamo pokračuje a celý druhý diel sa odohráva v jednu noc. Taktiež plus patrí odhaleniu, prečo chce Michael zabiť Laurie. No trošku príde divné, že sme sa to dozvedeli až teraz. Dvojka je podobné dobrá ako prvý diel a toto pokračovanie nie je výrazne horšie. 70% - 3* ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přesunutí děje do prostředí nemocnice se ukázalo býti skvělým tahem. V té době to ještě nebylo okoukané, což samozřejmě přineslo plusové body a jatka mohla začít. Ono celkově se v tomto filmu objevila celá řada originálních prvků a momentů, které už následně jen každý druhý okopíroval a díky tomu vzniklo ono mnou nepříliš neoblíbené leč často používané slovo „klišé“. Atmosféra neztratila nic ze své ponurosti a to samozřejmě i díky opět skvělému hudebnímu a zvukovému doprovodu. Navíc se zde výrazně přitvrdilo, což bylo jen a jen dobře. Michael Myers se začal ihned činit a počet nemocničního personálu se začal snižovat doslova raketovou rychlostí. Musím ocenit, že i tentokrát použil vše, co mu přišlo do ruky a nespokojil se jen s nožem či šnůrou od telefonu. I díky tomu se dočkáme několika vcelku povedených mordů (horoucí voda, injekční stříkačka, skalpel…). Dalším důležitým faktem k cestě za úspěchem bylo i to, že se v obsazení hlavních postav nedošlo k žádné rapidní změně. Jamie Lee Curtis a Donald Pleasence se ukázali býti už v prvním Halloweenu vynikající volbou a tak změna nebyla potřeba. K té došlo jen u představitele samotného zabijáka Michaela Myerse. Jediné co mi u dvojky trošku vadilo, bylo to, že ani zde se tvůrci nevyvarovali několika nesmyslům a protiřečením si (při příjezdu do nemocnice se doktor zeptá 17 leté dívky, kdy jste dostala naposledy tetanovku? I v událostech a datumech ohledně rodiny Myersových a adopci Laurie jsou tam jisté nesrovnalosti, ale tak nechci být hnidopich…Důležité je, že se těším na další díl. Dvojka je v mých očích stejně solidní podívaná jako jednička. Úplný TOP to není, ale nadprůměrná záležitost určitě. 80% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V jedenaosmdesátém měl Carpenter plné ruce práce s Útěkem z New Yorku, takže štafetu rozjeté série společně se svým scénářem předal Ricku Rosenthalovi. Ten si sice jako debutant občas musí pomoci inspirací u svého učitele (hra světel a stínů, použití hudby, 1st person view), ale co do napínavosti se s ním může směle měřit. Co na tom, že se zde vtírají nepříjemné myšlenky ohledně příliš prázdné nemocnice či Michaelově výdrži. Koho při postávání u novorozenců či horké koupeli nemrazí, ten je těžkým sucharem. 4 a ½. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že všetko je tu o minimálne triedu horšie. Hudba, scenár, kamera, maska... faktom však je, že každým pozeraním ságy viac a viac doceňujem dvojku. Predsa len kamera je tu fantastická a lepšia než hocičo do H20 a možno aj H2018. Vraždy sú síce častokrát zbytočne brutálne v snahe prispôsobiť sa divákovi v roku 1981, ale ešte stále si to zanecháva čo to z pôvodnej estetiky (Michael ako voyeur, fascinácia dekorovaním mŕtvol, viď. mláka). Scenár ale solídne varí z vody (debilní zamestnanci nemocnice) a ten flashback s odhalením vzťahu Laurie a Michaela je narozdiel od filmu ako celku každým opakovaným pozretím horší a horší (obzvlášť po roku 2018, kedy sa od neho sága odstrihla). PS: môj rebríček ságy: H1, H20, H2018, HE, H2, H4, HK, H6, H3, H5, H8 ()

Galerie (127)

Zajímavosti (37)

  • Film bol zakázaný vo Fínsku, Nemecku, Islande a Nórsku. (Paldiny)
  • Mluví se zde o vraždách, které se staly v ulici Orange Grove. Tak se skutečně jmenuje ulice, kde byl natáčen tento film i původní Halloween (1978). (Chatterer)
  • Postava, která uhoří při srážce s policejním autem, měl být Bennett Tramer (Jack Verbois) - kluk, se kterým měla jít Laurie (Jamie Lee Curtis) tancovat v prvním Halloweenu (1978). (HellFire)

Související novinky

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

Nový Halloween oslaví i Jamie Lee Curtis

16.09.2017

Možná jste slyšeli o tom, že nás v říjnu 2018 čeká další Halloween. Půjde o pokračování původní (osmidílné) ságy, nebo dvoudílného rebootu od Roba Zombieho? Nakonec ani jedno. Režisér a scenárista… (více)

Reklama

Reklama