Reklama

Reklama

František, prosťáček boží

  • Itálie Francesco, giullare di Dio (více)

Obsahy(1)

Na filmové plátno přenesené krátké epizody ze života sv. Františka z Assisi a četné skupiny jeho následovníků, počínaje jejich návratem z Říma od papeže Inocence III. Setkat se zde můžeme např. s Františkovou následovnicí sv. Klárou, nebo Nikolajem, tyranem viterbským. Na scénáři k filmu se podílel mj. i Federico Fellini. (ČSFD)

(více)

Recenze (14)

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem četl knižku s názvem (asi) Kvítka sv. Františka a jeho bratří, kterou někdy za války vydal knihtiskař Fr. Obzina ve Vyškově. Ty příběhy měly občas až zenový nádech, zvláště ty, kde vystupoval bratr Ginepro. Tento film zřejmě vznikl na motivy této knihy. Ale asi není náhoda, že si přední tvůrce neorealismu, tedy směru, který se prudce zajímal o sociální otázky, vybral zrovna tohoto světce. Tento film vypadá hodně "autenticky", nádherná kamera pojí se opravdu až se středověkým duchem bláznů pro Krista. Snad jen ten tyran Mikuláš, který tak trápí bratra Ginepra, vypadá trochu moc expresivně, až jako karikatura (připomněl mi i mimikou Sašu Rašilova, což moc tyranský typ nebyl). Jen nevím, zda duch tohoto filmu ještě může zapůsobit dnes. Zasnoubit se s Chudobou v současnosti asi není populární ani v církvi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Františkov príbeh je fascinujúcim námetom na film, ale toto prevedenie nebolo dostatočné. Vôbec sa nevenuje jeho mladosti, ako opustil bohatú rodinu, vzdal sa všetkého a opomína plno zásluh, ktoré sa mu pripisujú. Celý film je len o mníchoch, ktorí dosť často spievajú, asi aby tá stopáž bola nad hodinu. Film je rozdelený do ôsmich obrazov, ktoré majú byť odrobinkami z Františkovho života, ktoré ho majú charakterizovať. Ale ani zďaleka nejde o tie najdôležitejšie udalosti a už vôbec nie o životopis. ()

Reklama

Tipko 

všechny recenze uživatele

Pekný film. Na živote Františka a jeho bratov je možno obdivovať, že oni dosvedčovali evanjelium nielen slovami, ale aj konkrétnymi skutkami. Film je zároveň aj výzvou pre tých súčasných služobníkov cirkvi, ktorým už chudoba, čistota, poslušnosť, alebo kázanie spásy jedine v mene Ježiša Krista už nič nehovorí. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Kvítky ze života svatého Františka z Assisi a jeho bratří jsou fascinující sbírkou legendaristických miniatur plných pokory a zázračnosti. Roberto Rossellini z ní vyňal jedenáct a svázal z nich podobně čistou kytičku. Z neupovídaných, ale sdělných legend dokázal vytěžit neuvěřitelně imaginativní a dramatická vyprávění. Původní tóny zintenzívnil pronikavou obrazností (především úžasnou konfrontací člověka a krajiny) a příběhy odlehčil jemným humorem. Nepatetické nahlížení života prvních menších bratří plně odpovídá jejich prvotní spiritualitě, dodnes povzbuzující. Nezbývá než litovat, že Rossellini zůstal jen u těchto jedenácti. Natočeno s láskou a „ke chvále Ježíše Krista a chudičkého Františka.“ ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem si říkal, že to bude asi něco hodně naivního, ale postupně jak dál film epizodně běžel, mě stále více a více přitahoval a vtahoval do doby svatého Františka. Špičková scéna, kdy františkánským mnich přišel mezi hordu divokých vojáků, a to co se tam odehrává, to mě absolutně dostalo. Na svoji dobu geniálně natočené a i dnes uhrančivé. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Filmaři chtěli františkánským mnichům za výkon v tomto filmu něco věnovat (protože ti přirozeně odmítli honorář). Podle Rosselliniho dcery se očekávalo, že si mniši řeknou o něco charitativního, jako rozdávání polévky nebo podobně. Mniši všechny překvapili tím, že poprosili o ohňostroj. Režisér osobně dohlédl na to, aby ve městě proběhl veliký, propracovaný ohňostroj, o kterém se v tom kraji vykládalo ještě v následujících letech. (Morien)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Je zařazen v kategorii filmů, které jsou významné svými náboženskými myšlenkami. (gjjm)
  • Svatého Františka i ostatní mnichy hráli skuteční františkáni. (Kulmon)

Reklama

Reklama