Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německo ve dvacátých letech minulého století. V malé vísce začnou dva bratři vyrábět sportovní boty, které dosáhnou mezinárodního ohlasu. Ale Adi a Rudi Dasslerovi, z nichž jeden je introvertní inovátor, řemeslník a sportovec a druhý vizionářský obchodní génius a impulsivní sukničkář, se začnou ve svých představách stále významněji rozcházet. S nástupem nacistického režimu přerostou jejich dlouhodobé rozdíly v hlubokou nedůvěru, která nakonec vede k vytvoření dvou budoucích nadnárodních společností ADIDAS a PUMA. Jejich legendární rivalita je natolik neústupná, že je přenesena i na další generaci a provází Adiho a Rudiho až do konce jejich životů. (HBO Europe)

(více)

Recenze (33)

Olík 

všechny recenze uživatele

„Čím víc proužků, tím víc Adidas“. Jo děti, i tohle, stejně jako dinosauři, Hanibal, Velká říjnová revoluce nebo rodina Štikova, patří k historii našeho bytí a hádám, že není lepší formy jak jí přiblížit konzumentovy, než formou pohyblivých obrázků. A z tohoto důvodu beru story bratrů Dasslerových prioritně jako veskrze dokumentární počin znázorňující fakta, ke kterým by si řadový divák jen těžko hledal cestu. A že tyto historická fakta jsou podávána atraktivním způsobem filmového příběhu, je už jenom dalším proužkem navíc na Adidasové tretře :D ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Adidas versus Puma mě bavilo krapet víc, přesto je ale nemohu říct, že by mě Rivalové navždy nudili. První díl je vyloženě nuda. Předpokládám, že co do historických skutečností, je film přesný, první díl je ale jedna velká příprava pro filmově mnohem záživnější dvojku, ve kterém je už válka, američané a naplno se rozjede boj mezi těmito firmami. Pokud bych měl hodnotit filmy jednotlivě, jednička by dostala 2 a dvojka 4, ale celkový dojem tohoto tříhodinového kolosu druhý díl natolik napravuje, že se přikloním ke slabším 4. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh bratrů Dasslerových je hodně zajímavý a Němci ho v tomto dvoudílném televizním filmu ztvárnili hodně věrně. Především po historické stránce. Horší už to bylo s prvním dílem, který se ze začátku docela dost táhnul a i když se snažil vytvořit dostatečně přesnou podobu obou bratrů, kde jeden není lepší, jak druhý, tak s příchodem Nácků naběhly solidní filmařské grády. Ty se následně projevily hlavně ve druhém díle, na který si stojí za to počkat. Nechybí v něm zvraty, napětí a parádní historická atmosféra. A také Vás překvapí pár českých herců s českým pozadím. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem na toto téma viděl zajímavý dokument, který mám od té doby v "ČSFD budíčku", ale už ho roky nedávali. Shodou okolností se téměř současně pustily dva německé štáby do filmového zpracování a další shodou okolností běžely oba filmy téměř současně na dvou českých televizních kanálech. Tento dvoudílný film jsem viděl jako první a moc mě bavil. Začnu od detailu - ostatně o detailech jsou i boty. Maskéři jsou profesí, kterou hodnotím málokdy, jestli vůbec někdy. Nicméně tady odvedli skvělou práci a stárnutí všech hlavních hrdinů bylo dokonalé. Pokud jde o pojetí děje, oceňuji, že jeden bratr nebyl vylíčený jako hodný a druhý jako ten špatný. Divák našel pochopení pro oba a oběma svým způsobem tak trochu fandil. Jak moc se film držel historických faktů, nemůžu posoudit, protože už je to opravdu dlouho, co jsem dokument o Adidasu a Pumě viděl, ale ono to není zas až tak důležité (, pokud nejste součástí rodiny Dasslerů). Protože ať už fabuloval více či méně, tak jako film fungoval na jedničku. Nemůžu říct, že bych tam za těch 180 minut našel nějakou delší slabší pasáž a nastavovanou kaši. Jinak mě hned zaujala Dasslerovic továrna, která jakoby z oka vypadla barrandovské hale ze seriálu Bohéma. A vzhledem k tomu, že se točilo hlavně u nás, tak to asi byla ona. Jediné, na co jsem za ty tři hodiny nepřišel, bylo, proč jsem už od útlého dětství měl averzi ke značce Adidas. S přibývajícími roky sice trochu opadla, ale boty jsem si od nich - na rozdíl od Pumy - nikdy nekoupil. Takže gratulace Rudimu. Možná to bylo ale mojí averzí vúči Německu a tím, že jsem Adidas vnímal jako vlajkovou loď německé výroby, dával přednost Nike nebo Reeboku, zatímco Pumy pro mě byla značka typu "jednou za čas dobrý", takže gratulace Adimu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na necelé tři hodiny toho chtěli tvůrci obsáhnout strašně moc. To sice filmu přidává na informační hodnotě, ale na druhou stranu vyprávění působí příliš zkratkovitě. Zejména první díl je nezáživný a nepodařilo se tu naplno využít reálie II.SV či mnichovskou olympiádu. Druhá část, zabývající se rozdělením firmy a stupňující rivalitou, už byla mnohem zábavnější a vedle všudypřítomné řevnivosti a z ní pramenících podrazů, se divák dozví i něco o počínajícím sponzoringu samotných sportovců. Ale i tady je škoda, že některá témata nebyla víc rozpracovaná a vůbec by neškodilo, kdyby se Dasslerů v budoucnu chopilo třeba HBO nebo Netflix. Herecky solidní, ale pokud umíte německy, nebo si dáte práci s nalezením anglických titulků, uděláte dobře. Český dabing je opět příšerný. 65%. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

  • Většina filmu byla natáčena v Praze a blízkém okolí. Několik scén též bylo realizováno v Kutné hoře. (Nach)

Reklama

Reklama