Stromboli

Stromboli, terra di Dio

(Itálie)

Itálie, 1950, 107 min

• Houdini

Zlatý Lev - výběr(28.12.2005)

V textu se asi nachází nějaké SPOILERY, tak pozor. Hrdinka si vezme italského vojáka, aby se dostala z válečného tábora. Možná v tu chvíli ještě doufá, že život s ním bude idylický. Život na vzdáleném ostrově kdesi ve Středozemním moři. Jenže krásný ostrov je ve skutečnosti sopka. V místech, kde se lávové vyvřeliny stýkají s mořem leží vesnice. Obyvatelstvo je ohrožováno nenadálými výbuchy stále aktivního vulkánu. Hrdinka proto přijíždí do světa, který už téměř všichni obyvatelé opustili. Do světa, jehož jedinou nadějí je důvěra v boží dohled a štěstí při rybolovu. Následuje klasické schéma, ve kterém se žena nedokáže sžít s manželovým světem, nikdo jí nerozumí. Nakonec je nucena tento svět opustit. Rossellini je chvílemi až dokumentární. Neprotlačuje hrdinku za každou cenu dopředu, a třeba ve chvílích, kdy dojde k výbuchu sopky, téměř marně ji hledáme mezi prchajícími davy (nebo jejího manžela ve scéně rybolovu). Tento přístup, dnes už asi vyhynulý, působí neuvěřitelně svěžím dojme (dnes je hvězdav davu vždy v první řadě, v ohnisku každého záběru). Dokumentární přístup se projevuje nejlépe v nádherné scéně rybolovu, kdy dlouze sledujeme pomalé vytahování sítě, potom vidíme nepatrné míhání pod hladinou, a nakonec se vše změní v chaotickou změť prohýbajících se těl. Ohromné ryby jsou háky vytahovány a vláčeny přes okraj paluby. Pocit z této scény je nepopsatelný. Ryby tu působí monumentálně, současně bezbranně. Snad proto hrdinku tolik trápí sledování jejich masakru, stejně jako usmrcení králíka fretkou. Jinak bystrý, mrštný organismus nemá šanci dostat se ze smrtícího sevření, je v pasti. Podvědomě v tom vidí samu sebe. Ingrid Bergmanová je skvělá. Jediné, kde film vskutku vázne a patos se stává až příliš přehnaným, je závěr. Hrdinka na dýmající sopce vzpíná ruce k obloze a prosí Boha o odvahu. Prosí ho tak vehementně, až to může působit směšně. Pokud jste však ochotni přistoupit na lehce zpátečnický styl italských neorealistů, kteří ve statických záběrech a strohosti obrazu viděli pravdivost, Stromboli za vidění stojí.(14.2.2006)

Je to můj první film s Ingrid Bergmanovou a musím říct, že je to zas něco nového, něco, co mi přineslo nové pohledy na život a na svět. Myslím si, že Stromboli mi na dlouhou dobu utkví v paměti.(9.3.2008)

Naprosto vynikající film, kde Bergmanová hraje zcela rozpolcenou ženu, která si vezme za manžela pohledného venkovana (i když ona z venkova není) - což je pro ní totálně nová situace - nejenom soužítí s vlastním manželem, ale i chování ostatních obyvatel jí nedává spát a situace se stále vyhrocuje a Ingrid trpí ....(2.11.2004)

Tak na tenhle film musí mít člověk náladu. Ale výkon Bergmanové je skvělý. Námět taky zajímavý, až by se dalo říci, že je psaný Ingrid na tělo, která se dokáže velmi dobře do hlavní hrdinky vcítit. Scéna kdy ji manžel porvé ukazuje nové "hnízdečko" je ohromující, jako by si v tu chvíli říkala - Panebože, to nemůže myslet vážně, to je zlý sen - a ona je to tvrdá realita. Myslím, že v tomhle filmu si kousek sebe sama najde opravdu každý.(12.9.2011)