Reklama

Reklama

Pivní putování


Západní Čechy (E12)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary v Plzni a v Chodové Plané. V plzeňském pivovarském skanzenu si zopakujeme technologii výroby piva. Vzpomeneme Jana Sladkého Kozinu, který byl v Plzni popraven právě na tom místě, kde dnes stojí pivovary Prazdroj a Gambrinus. Při té příležitosti si zopakujeme pověst o králi Gambrinovi, který údajně první začal vařit pivo. Připomeneme si sládka Grolla, který uvařil první Prazdroj, i povozníka Salzmanna, který jako první přivezl Prazdroj do Prahy. V Chodové Plané se potěšíme pověstí o založení pivovaru, při němž se vyznamenal pes jménem Albi. Protože jsme tady nejblíže bavorské hranici, uvědomíme si význam pradávného bavorského zákona o čistotě piva, který se jmenuje Reinheitsgebot. Ovšem i nejčistší a nejlépe ošetřené pivo může škodit zdraví svým obsahem alkoholu. Připomeneme si, kterých lidí se to zvláště týká. Konečně se osvěžíme v chodovoplanské pivní koupeli a rozloučíme se pivovarským pozdravem „Dej Bůh štěstí“ a „Vejdi a neuškoď!“. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Matěj Rupert měl dobré dotazy. Plzeňské mi chutná nejvíce a také jsem myslel , že je to vodou. Takže menší kyselostí? Jako nepivař by mi to dávalo logiku. V celém seriálu se mi líbily vtipné citace z archivů a historické souvislosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takové až moc tradiční zakončení, opět táhnuté přes záběry z dronů - a někdy dokonce bez vysvětlení, na co koukáme. Na co se díváme v úvodním záběru s loukami a sem tam stromy? Na jaké město se díváme v povídání o bavorském pivu? Jinak taková agitka na plzeňská piva (docela by mě zajímalo, jestli se název Prazdroj vůbec ještě používá, všude už vidím jen Pilsner Urquell) včetně povídání o spektakulárním pojmenování pivovaru Gambrinus. Naštěstí je je ještě představen Chodovar, jinak bych dal žlutou kartu pro neobjektivnost. Jinak říct, že v západních Čechách další pivovary nejsou, je pěkná blbost - co Kynšperský Zajíc, co Krušnohor, Permon? A když už byla řeč o lázních, proč se zatajilo, že jak v Mariánských, tak Karlových jsou nové minipivovary? ()

Reklama

Galerie (12)

Reklama

Reklama