Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Potrhlý a ušlápnutý bankovní úředníček Stanley Ipkiss jednou v noci uvidí z mostu něco ve vodě. Myslí si, že se někdo topí, a chce mu pomoct, ale zjistí, že tam plave nějaké smetí a v něm se chytila podivná zelená maska. Když si ji doma zkusí nasadit, začnou se s ním dít úžasné věci. Vládne nadpřirozenými schopnostmi. Hned toho využije a vyřídí si účty s lidmi z nejbližšího okolí, kteří mu něco provedli nebo ho nemají rádi. Stanley netuší, že na banku, ve které pracuje, se chystá parta mafiánů v čele s Dorianem Tyllerem, který chce ovládnout celou mafiánskou scénu ve městě. Půdu mu připravuje krásná zpěvačka Tina, která Stanleyho okouzlí. Stanley v masce banku vykrade sám. Potom v baru, v němž Tina zpívá, předvede úžasné věci a Tina se do něj zamiluje. Po muži se zelenou maskou jde policie i investigativní novinářka Peggy, která předstírá ke Stanleymu lásku, ale zradí ho Dorianovi. Ten se zmocní masky a s její pomocí si chce vyřídit účty s kmotrem mafie. Stanley se Tině přizná, že muž v zelené masce, který ji okouzlil, je on sám, ale Tina ho miluje i tak a masku nakonec hodí zpátky do řeky. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (728)

castor 

všechny recenze uživatele

Zdařilé propojení hrané a animované složky, za kterým stojí šikovné ruce hošanů z počítačové továrny ILM. Vzhledem k rozpočtu tu docela platí „za málo peněz hodně muziky“, tržby jsou totiž velmi pohádkové, zelený superhrdina Jim Carrey svou agresivní komikou jen potvrzuje, že rok 1994 na komediální scéně patřil jednoznačně jemu (vznikl i první Ace Ventura a taškařice Blbý a blbější). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s Ace Venturom je Maska najlepsou Jimovou komedialnou ulohou. Je tu dokonale vyvazeny priestor pre Jima jak v serioznejsej tak v absolutne sialenej polohe. A aj napriek tomu, ze ma na xichte casto velku zelenu masku alebo mu xicht prekryvaju dokonca triky, tak stale pod tym zretelne citit Jimov neskutocne zabavny gumovy xicht. Ked je na scene Maska, tak mi to najviac asi pripomina Keatonovho Beetlejuica. Je to podobne absurdne a zaroven zabavne. Okrem Jima zaujme hlavne neskutocne zabavny a dokonale vycviceny pes Milo, ktory predvadza famozne kusky. Oci chlapa potesi debutujuca mladucky Cameron Diaz. CGI podla mna vôbec nezostarli. Stale vyzeraju pôsobivo. Dodnes som nepochopil preco Jim nechcel natocit dvojku. Kludne by si ju mohol strihnut aj teraz, kedze su komixy v mode. Pochvalu si zasluzi aj pôvodny dabing s Bohdanom. Snad len to Jimove oblubene napodobovanie Presleyho alebo Eastwooda v dabingu tak dobre nevyznie. Takze aj po rokoch je Maska stale skvela komedia, ktora funguje na jednotku. 8/10. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film vznikol v čase, keď som si len pomaly zvykal na postavy stvárnené americkým hercom Jimom Carrey. Jeho plytký humor založený na mimike sa mi videl dosť detinský. Avšak vo fantasy komédii "Maska", to zafungovalo parádne. Tiež tomu hodne pomohla aj neodolateľná Cameron Diaz. Jim Carrey má už dnes na konte viacero lepších titulov ako je "The Mask" z roku 1994, ale stále to patrí k jeho podarenejším filmovým úlohám. *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Carrey zvolna stoupal nahoru a vzal roli v průměrném snímku, který vlastně stojí za zhlédnutí jen díky jeho neutuchajícímu elánu, a pak tu zde ve své první roli zazářila Cameron Diaz s pěknýma nohama a Peter Greene je solidní záporák. Tak tedy herci ok a příběh horší, místy o ničem. Asi takhle. Chlápek si nasadí masku a dělá se sebe vola. Moc dlouho se to vydržet nedá. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za dvě vteřiny ti zakroutím nosem a přetáhnu slipy přes hlavu." To se mu to kroutí nosem a přetahují slipy přes hlavu, když má masku, samopal, spouštěcí čelist a vytahovací rozkrok. Já nic z uvedeného nemám, takže by mi to trvalo o něco déle a možná bych nakonec měl ty slipy na hlavě já. Přesto nezávidím, protože Maska je zábavná, trhlá a skvěle machrující, ale trochu ji táhne dolů uťápnutý Stanley, který mě prostě nebaví. Jenže pak je tu Tina Carlyle a tady zelenému mužíkovi trošku závidím, takže přidávám jednu nezaslouženou hvězdu a pokouším se Tinu svést vykulením očí půl metru před obličej. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (48)

  • Postava Stanleyho Ipkissa (Jim Carrey) bola v pôvodnej sérii komiksov veľmi pomstychtivá a vražedná, vo filme bola vykreslená ako milá a rozkošná. Osobnosť poručíka Kellawaya (Peter Riegert) je vo filme skôr hrubá a nepríjemná, v komikse je viac úctivá a súcitná. (WalterIK7)
  • Hlas Cameron Diaz (Tina Carlyle) počas spievania bol dabovaný Susan Boyd. (rador)
  • Tri týždne po premiére filmu zomrel Jimovi Carreymu (Stanley Ipkiss) jeho otec. Celý život sa snažil podporovať jeho hereckú kariéru, ale začiatky jeho slávy si už neuvedomoval, nakoľko dlhšie trpel Alzheimerovou chorobou, ktorej nakoniec aj podľahol. (Raccoon.city)

Související novinky

Vrátí se Carreyho Maska?

Vrátí se Carreyho Maska?

28.01.2020

Snímek Maska z roku 1994 nastartoval kariéru herečky Cameron Diaz a patří mezi nejikoničtější role Jima Carreyho, celosvětově pak vydělal 351 milionů dolarů na 23milionovém rozpočtu, o to větší… (více)

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

Další dobrodružství s režisérem Pirátů

01.07.2010

Gore Verbinski pořád hledá projekt, kterým by navázal na veleúspěšnou karibskou trilogii. Příští rok uvidíme jeho digitálně animovaného Ranga, ale co dál? S adaptací videohry BioShock to kvůli… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Reklama

Reklama