Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna

  • USA A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (více)
Trailer

Freddy Krueger se vrací. Stačí jen, aby některá z jeho obětí zavřela oči a s přicházejícím spánkem vstoupila do prokletého domu v Elm Street. Mladá lékařka Nancy Thompsonová tuší, že její pacienty netrápí těžké sny, ale ohrožuje démonický vrah. Naopak doktorka Simmsová sny svých pacientů spojuje se sexuálními problémy. Aniž si to uvědomuje, dává díky svému způsobu léčby šanci Freddymu - a ten nikdy nezaváhá. (Warner Home Video CZ)

(více)

Recenze (328)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Pozdní osmdesátá léta v této sérii znamenají žánrový posun k fantasy, který v samém závěru snímku bohužel bolestivě selhává, což odnáší především atmosféra, respektive její zbytky. Tam kde vyniká zajímavé výtvarné řešení (feťácká ulička) a úchvatná práce s barvami (rudá zrcadlová komnata) je cítit osobitý režisérský dotyk, narozdíl od pohádkových koster a zaklínadel, které svou dětskostí a zejména trikovou stránkou, na které se silně podepsal čas, působí jako pěst na oko. Zájem diváka o přehrávající herce není nikterak velký, což ovšem plně vynahrazuje titulní záporná postava, které tentokráte cedí hlášky jako na běžícím pásu. Nebýt žánrově příliš neposedného závěru a přehršle zbytečných triků, jednalo by se zřejmě o vrchol celé řady. Ovšem jen co se týče dynamiky a akčnosti, horor je trochu někde jinde. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený díl, v porovnání s mizernou dvojkou naprosto skvělý. Příběh se zde vrátil k prvnímu dílu, tvůrci se vykašlali na pochybné zobrazení psychologie hlavní postavy (narozdíl od dvojky) a zaměřili se hlavně na děj ve snech. No a vyplatilo se, nebál bych se říct, že jsou Bojovníci v tomto směru minimálně srovnatelné s jedničkou. Na tu nemají po stránce atmosféry a vyvolávání strachu, hlavně proto nemůžu dát plný hodnocení. Pak se mi taky moc nezdál ten kostlivec v závěru, to už z tohobyla příliš cítit fantasy, kterou opravdu nemusim. Každopádně Freddy a jeho hlášky to na čtyři hvězdy vyhánějí bez problémů. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Where is the fucking bourbon? Jedna hvězda za Kruegera, který je opět skvělý a tentokrát, kdyby všechny ty teenagery zabil, tak by ještě udělal věc pro obecné blaho. Něco tak trapnýho snad ani nemůže existovat! Banda debilních harantů (neuvěřitelně sračkoidně zahranejch) získává pomocí terapie ve snech sílu a mohou vzdorovat Kruegerovi. Bože!!!!!!! Jeden brejlatej debil tam dokonce i kouzlil!!! Omg. A finální dialog dcery z prvního dílu s jejím právě zemřelým otcem, ten film poslal přímo do pekel. Nechápu, když byli tvůrci co se Freddyho způsobů zabíjení tak skvěle nápadití, tak proč tam pak cpou takovýhle trapárny? Nevím, neřeším. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Angelo Badalamenti: 1. Opening [1:53] ,2. Puppet Walk [3:21] ,3. Save the Children [1:24] ,4. Taryn's Deepest Fear [2:50] ,5. Deceptive Romance [2:48] ,6. Snake Attack [1:49] ,7. Magic Butterfly [1:24] ,8. The Embrace [0:43] ,9. Quiet Room/Wheelchair/Icy Bones [2:44] ,10. Rumbling Room [1:16] ,11. Dreamspace [0:48] ,12. The Dream House [2:02] ,13. Is Freddy Gone?/Trouble Starting/Prime Time TV/Icy Window [4:38] ,14. Grave Walk [1:16] ,15. Nursery Theme [2:01] ,16. Light's Out [0:59], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jo tak třetí díl Freddyho je to nejlepší, co v těchhle letech mohlo vzniknout. Freddy je nepřekonatelná postava ( Má děsivý vzhled, hláškuje, má perfektní vražednou zbraň, může se měnit do různých podob, ano z něj opravdu respekt jde), dokonce má film až neuvěřitelně kvalitní vizuál i efekty, které neurazí ani dnes a nechybí i slušné Gore, takže zasloužená 5* pro nejlepší hororový námět i postavu. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

"Sorry, kluku, nevěřim na pohádky." - tohle by měl vidět Harry Poter :) Díl, který se mi z celé série líbí nejvíc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý má zlé sny.“ Tri roky po kultovej jednotke a rozhodne nekultovej dvojke prišiel veľkolepý comeback. Aspoň teda v porovnaní s dvojkou, ktorá bola skutočná zlátanina. Ale hoci sa nájdu mnohí fanúšikovia, ktorí trojku stavajú dokonca nad jednotku, ja medzi nich určite nepatrím. Uznávam, že je to stokrát lepšie, ako jednotka (a ako decko ma na to prepašoval do kina starší brat, na čo bol následne upozornený riaditeľkou kina, aby niečo také nabudúce už radšej nerobil), ale už to proste nie je ono. Vrážd je viac a sú brutálnejšie (a už tie v jednotke boli pekne drsné), ale začína sa tu na môj vkus priveľmi miešať horor s humorom a hrdinovia mi boli pomerne ľahostajní (najlepšie dopadli navrátilci zminula Saxon a Langenkamp).Prehlbuje sa síce mytológia okolo Freddyho (tentokrát sa dozvieme čo-to o jeho matke a o jeho splodení), ale scenár je miestami prílišné wtf (supeschopnosti hrdinov). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po dementnim druhym dilu musel prijit Russel a zachranit situaci. Obklopil se v ty dobe zacinajicima hercema typu Arquette nebo Fishburne, prizval proverenou Langenkamp a prisel s paradnim dilem z psychyatricky lecebny, ktera ma atmosferu sama o sobe a takze je vcelku jasny, ze jakmile nastoupi Freddy a zacne si hrat, o paradni napinavy sceny, skvelou atmosferu nebo nejaky ty nechutnosti nebude nouze. Je sice fakt, ze ke konci uz filmu lehce dochazi dech, nektery sceny typu kostlivec jsou lehce smesny, ale i tak to tech slabsich 5* da. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Trojka je dobrá, záživná. A je v rámci série oním mezníkem mezi strašidelným hororem a temnou h. komedií. Děj se odehrává na springwoodské psychiatrii, kde stará známá Nancy, Kristen a spol. bojují se společnou noční můrou. Fred "The bastard son of a hundred maniacs" Krueger už se definitivně rozjíždí a bere na sebe mnoho různých podob; od hada, přes TV či loutku, až po kostěje. Děj je zajímavý a dvojku chytře ignoruje. Konec, kdy si to 'dream warriors' rozdávají s Freddym, je prostě parádní. 8/10. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě velmi povedený díl, který se ale již žánrem odvrací od horroru a spíše se z něj stává akční/fantasy mišmaš. Děk filmu velmi šikovně navazuje na první díl, objevuje se opět řada mladých herců, kteří později prorazili jako filmové hvězdy (Arquaette, Fishburne, ...). Vrací se postavy z prvního dílu (Nancy a její otec). Žádný z herců nepodává sice žádný výrazný výkon, ale dá se to v pohodě zkousnout. Opravdu výborné jsou však na svoji dobu triky a výtvarná stránka. Chvílemi opravdu pastva pro oči. Freddy dostává od poloviny konečně více prostoru a začíná hláškovat. Ovšem z dnešního pohledu se o žádný zázrak nejedná. Navíc konec se mi zdál až příliš protahovaný a tím i docela nudný. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl vládce pekel, chtěl bych, aby mi Freddy udržoval oheň pod tím největším kotlem... samozřejmě bych mu dovolil, aby si občas odskočil do světa snů ulovit si nějakýho 'elmstreeťáka'... V tomto díle jsou naprosto unikátní zabijákovy výstupy. Vodovodní Kruegerhoutek, alá 'loutkový Freddy' si brutálně pohraje s Phillipem, ze kterého si jednoduše vyrobí Hurvínka, o chvíli dříve si jeho obří hlava skoro pochutná na Kristen. Freddy se nezapře ani coby moderátor a umí nechat nahlédnout člověka přímo do vysílání (doslova). A když je potřeba, zahraje si na nadrženou vyvinutou zdravotní sestřičku... Při těchto momentech jsem se bavil výborně. Působivé je i zjištění, jak se vlastně Kotelník z Elm Street zrodil (nejenom Amanda ze Saw si prožila krušné chvíle). Všechno kolem se vyznačuje pomalejším, občas přibržděnějším tempem, finále se ale zase parádně rozjede a třeba Místnost zrcadel je stylová. Dříve než skončili závěrečné titulky, měl jsem nasazen starý klobouk, na prstech pravé ruky přilepeny čtyři špejle a sbíral jsem odvahu, abych se naklonil nad svíčku a sežehnul si obličej.... Freddy je prostě borec, kterej by i z Wolverinea nadělal krvavé puzzle... Nebýt jeho, nevím, jestli bychom dnes znali bratry Wachovské nebo Fishburnea... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Po teplomilné dvojce se otěží následujícího dílu chopil debutující vizionář Chuck Russell. Ten tu prokázal svůj nesporný talent a vdechnul sérii svěží vítr. Už se naplno pracuje s bezmeznou fantazií uvnitř říše snů a Freddy tu konečně dostává zaslouženého prostoru. Od začátku se ukazuje v celé své kráse/zrůdnosti, hláškuje, až se mu od huby práší, a ke všemu při vraždách vyniká obdivuhodnou nápaditostí. Prostě Krueger, jak ho všichni známe a milujeme. Cravenův hravý scénář jde hodně cítit, hudbu dostal na starost Lynchův dvorní skladatel Badalamenti, vrátily se důležité postavy z jedničky a zabrat dostali především trikaři ze studia Dream Quest Images. Krása. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Trojka je návratem k stylu prvního dílu, ovšem ve výpravnějším, trikově nabitějším, akčnějším a černohumornějším podáním. Jestli bych něco vytknul, tak právě to, že není tak strašidelná a hrozivá jako fantastická jednička. Na filmu znovu spolupracoval i Craven a je to poznat. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než dvojka. Scénáristi tentokrát dali hrdinům IQ nad 50, takže už jejich chování má nějaký smysl a k některým si jde o vytvořit sympatie. Po zpackané dvojce bych to nečekal. Freddy to sice opět táhne, ale tentokrát už není jediný. Film má opět skvělou atmosféru. Velmi zdařilé pokračování. 70% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

"Jakou víru vyznáváte?" "Vědu, nejspíš." "Nešťastná volba." Tímto vynikajícím dílem se podařilo přímo navázat na skvostnou jedničku. Zatímco první film byl ještě čistým horrorem, díky využití všech možností, jež téma skýtá, posunul Chuck Russell (ve spolupráci s Frankem Darabontem) příběh do oblasti fantasy. Znalcům netřeba připomínat, že tento režisér odvedl dobrou práci také na remaku The Blob - dle některých „definitivním horroru 80. let". Třetí Noční můra (která je vlastně prvním regulérním pokračováním původního filmu) dotáhne osudy přeživších až do samého konce. Vymačká z daného tématu (téměř) všechny nevyužité možnosti a příběh v podstatě uzavírá. Velkým překvapením pro dnešního diváka bude skutečnost, že tento film svým způsobem o mnoho let předstihl některé myšlenky, využité později ve známém trháku Matrix. Možná právě proto se z Maxe (Laurence Fishburne) stane dvanáct let poté Morpheus... Kromě toho, že v případě NOES 3 jde (společně s „jedničkou") o nejlepší film série, je hodně příjemné i zjištění, že na rozdíl od mnoha teenagerských vyvražďovaček té doby, jsou zde mladí hrdinové většinou inteligentní a opravdu sympatičtí. Divák se tak má o koho bát. Díky tomuto faktu vzniká ne zrovna obvyklý a originální paradox: I když ve vás samotný Freddy vzbuzuje jistou (lehce zvrhlou) libost, jeho protivníci („dream warriors" z názvu filmu) mají vaše sympatie také. Jednou z těchto sympatických obětí je i mladičká Patricia Arquette. Tehdy zhruba 19letá budoucí hvězda se zde představuje ve své první hlavní roli, a po Johnnym Deppovi z původních Nočních můr je to už druhá pozdější hollywoodská star v této sérii. Rád bych též vyzdvihl výkon Priscilly Pointer, jejíž role nedá nevzpomenout na Velkou sestru z Přeletu přes kukaččí hnízdo. Ostatně už díky prostředí, v němž se NOES 3 odehrává, to není jediný odkaz na slavný Formanův film. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Zatial najlepší diel série. Konečne tu už cítiť aj niečo ako atmosféru (o strachu ale reč byť stále nemôže a lakačky tiež nefungujú). Freddyho zabíjanie je naozaj zábavné, plné čierneho humoru, dobrých nápadov a vydarených špeciálnych efektov. Hudba je tiež zatial najlepšia. Vrátil sa aj motív z jednotky, ale našťastie sa tu strieda aj s inou hudbou (lebo v jednotke sa opakovala stále dokola len tá istá melódia). So scenárom sa tvorcovia evidentne vyhrali. Opať rozširuje mytológiu a hovorí niečo o Freddyho minulosti. Dej mi však príde zbytočne prekombinovaný a postavy detských bojovníkov mohli byť napísané aj lepšie - napr. taký Harry Potter!!!. Relatívne som bol spokojný. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Uzavřené prostředí ústavu dělá svoje, z Freddyho se stává nadmíru zábavný chlapík (talk show vede) a navíc se dozvídáme o pohnutých okolnostech jeho příchodu na svět a celé to příjemně odsýpá směrem k nepříliš povedenému finále na vrakovišti. Není bez zajímavosti, že původně Craven přišel pro trojku se zápletkou, která byla nakonec použita až v NOVÉ NOČNÍ MůŘE (Freddy zabíjí filmaře točící další NOČNÍ MůRU) a že trojka měla na Cravenovo přání sérii uzavřít, což je patrné třeba v tom, že Kristen a spol. jsou ve filmu označeni za poslední děti z Elm Street. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Třetí Noční můra zvesela ignoruje nepovedený druhý díl a téměř přímo navazuje na původní film. Nejenže se vrací Nancy v podání Heather Langenkamp, ale skladatel navazuje na původní hudební motivy a řešení snů se filmařskými postupy mnohem více přibližuje originálu. Došlo však k několika významným změnám, z nichž ty povedené nadobro ovlivnily směřování celé série. Tou nejdůležitější je asi kladení mnohem většího důrazu na černý humor. Druhou poměrně důležitou novinkou je postava, která dokáže vtahovat do svých snů jiné lidi. Změna, která přináší zajímavé možnosti, příznivě zrychluje dynamičnost děje a je samozřejmě potencionálem k přísunu čerstvého masa. No a pak je tu třetí novum, které už tak vysoce nehodnotím. Hrdinové disponují ve snech svou vlastní silou, jako jsou například jakési elektrické blesky a podobně. Naštěstí je to věc, která si získala jen minimum prostoru. Přestože se třetí díl jedničce nepřibližuje co se atmosféry týče, dokáže se mu vyrovnat díky lepší práci s původním nápadem. Odklon od hororového žánru nakonec není takový problém, protože tenhle snímek má i tak co nabídnout. Jednotlivé scény smrti se posunuly zase o kousek dál a díky černému humoru jsou obohacené o další rozměr. Taková loutka, či televizní show se mohou směle řadit k nejlépe provedeným úmrtím. Ani přesunutí vedlejší (reálné) dějové linie do psychiatrického ústavu není problém. Spíše naopak. Krom snů je díky tomu nepříjemná a stísněná část, kdy hrdinové bdí. Mnohem více tak vyniká zoufalost a bezmocnost jednotlivých postav. Jediným větším problémem je, jak je u této série zvykem, závěr. Rozdělení na dvě roviny nepůsobí tak jak by mělo a zejména souboj na vrakovišti podkopává celému filmy pomyslné nohy. ()

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama