Mutace
Zmena stavu
Drama / Horor / Sci-Fi
USA, 1980, 102 min
Ken RussellPlakáty
Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 2 nominace: Hudba, Zvuk(7.4.2004)
Rob Roy
První hodina filmu naplňuje klasická žánrová schemata - vědec posedlý svou prací, pokusy na vlastním těle, přítekyně/manželka odsunutá na druhou kolej - a funguje to výtečně díky dráždivě tajemnému a poměrně originálnímu nápadu ( kdo by nechtěl pocítit na vlastní kůži svojí evoluční historii ), slušné atmosféře a přesvědčivému výkonu Williama Hurta. Po hodině všechno padá, protože nám Ken Russell všechno odhalí jako ve výkladní skříni a příběh se začíná stáčet spíše k psychologickému dramatu, o závěru ve stylu "láska nad vším zvítězí" radši nemluvě...fuj. Masky jsou na rok 1980 povedené a kdo má rád psychedelické montážní sekvence a la 2001, tak taky nepřijde zkrátka...(15.2.2006)
hirnlego
Snad u žádného jiného filmu se mi nestalo, že bych si (po místy zajímavém, místy hloupém a celkově spíše průměrném předešlém ději) řekla "k posrání skvostný konec, nemám slov, asi mi vypadnou oči z důlků a mozek vyteče ušima", načež film běží dál a já si rvu vlasy, jak to mohli tvůrci po takovémhle skoku okamžitě tak strašně zazdít. Sice se jim po pár minutách povedlo napravit si aspoň částečně reputaci (tak trochu.. HODNĚ "jiná" romantika), leč i tak jsem stále přesvědčená, že tahle podivně originální sci-fi halucinace měla skončit tím jediným možným, správným, neskutečně silným vrcholem (každý, kdo tu scénu uvidí, okamžitě pozná, že je to ONO).(28.6.2009)
tron
Chvíľku som si myslel, že snaha Kena Russella ukázať brundleovskú premenu ambiciózneho vedca „naopak“ (t.j. mení sa psychicky, nie fyzicky), je zaujímavejšia a ambicióznejšia, ako to, čo stvorili autori MUCHY (ktorejkoľvek). Ale nakoniec som pochopil, že Ken sa v tej chaotickej spleti Myšlienok, Filozofie a Pseudo intelektuálskych šplechov... utopil. Napriek tomu ZMENE STAVU nemožno uprieť atmosféru, výkon Williama Hurta (a to ho práve dvakrát nemusím) a úžasné bradavky Blair Brownovej.(2.6.2007)
betelgeuse
K Russellovi se obvykle hlásím, ale tohle může být dneska terno už jenom pro pár podzemních podivínů. Způsob, jakým KR mixuje pavědecké žvanění se svými pornonáboženskými vizemi, svědčí spíše o chybějící producentské kontrole než o autorově géniu. Zajímavý špatný film.(30.12.2003)
Radko
betelgeuse to povedal za mňa: dnes je to terno len pre pár podzemných čudákov. Presne! Terno! p.s. a užívateľ TO to tiež pekne zhrnul: "Mucha bez muchy".(21.6.2005)
Ruut
Jen pro nostalgiky. Ano Mutace je zajímavě natočená. Některé scény jsou docela nápadité. Ale zároveň je moc dobře vidět že tento film má od premiéry už skoro 30 let. A zestárl na můj vkus docela dost.(10.6.2007)
LION-MR.T
Průměrný horor s dobrými monety se skvělými efekty jedoucí podle schématu,které je převídatelné.(29.11.2007)
InJo
Skvělá úchylárna od magora Kena Russela (víc takových režisérů!), bohužel, když se děje něco jiného než ony krásně ujeté scény, vleče se to. Nedoporučuji slabším povahám. 70 - 80 %(8.6.2003)
GigaPudding
Velké překvapení byl tenhle film, protože se vůbec nedalo poznat o co vlastně půjde a hlavní náplň se sama měnila dál v průběhu filmu, takže se nedalo předvídat vůbec nic v tomhletom psychedelickém scifi hororu :). První halucinace v podivné nádrži budí zdání něčeho úplně jiného než co přijde pak a to co přijde úplně nakonec je zase jak z nějaké jiné planety. Je to dost jako taková hororová vesmírná odysea s velkou spoustou halucinačních obrazů s všemožnými barvičkami a efekty a tak a hlavně s velmi bizarně se vyvíjejícím dějem a závěrečným rozuzlením, které je docela nečekaně husté :). Chvílemi je to i docela strašidelné a ujeté ale hlavně je tu charismatický William Hurt ve své první pořádné roli a taky jsou tu fakt dobré masky a vizuální efekty, které jsou pěkně bizarní ale přitom nevypadají nějak hloupě gumově :). Moc mě nenapadá co k tomuhle filmu ještě víc dodávat, protože je lepší nevědět nic o ději, jinak by z toho člověk tolik neměl, akorát teda že si asi člověk může všimnout, že se při klipu Take on me od A-Ha asi inspirovali i tímhle filmem :).(14.8.2011)
Quint
Profesor Jessup provádí experimenty s izolační nádrží, umožňující odříznutí veškerých našich smyslů od okolní reality. Po požití neznámého psychedelika se mu v ní podaří vstoupit do jiného, mnohem primitivnějšího stavu vědomí. Neseme v sobě bilióny latentních genů s informacemi o naší vývojové minulosti, a tohle je šance zjistit, co bylo na počátku všeho a jaká je naše funkce ve vesmíru. Psychické transformace ale zanedlouho následují i fyzické a začíná pořádná halucinační jízda. Film nenabízí žádné spekulativní závěry, ale čistě senzuální zážitek, plný optických a zvukových vzruchů, realizované skutečně ohromujícími efekty. Jen podotýkám, že film je třeba vidět v původním širokoúhlém formátu, na patřičně velké ploše a dobré zvukové aparatuře.(20.6.2005)
danecek24
38. Zlatý Glóbus za rok 1980 - nominace (1) - Objev roku (herec) - William Hurt(25.12.2008)
Terva
Scénář : Paddy Chayefsky podle vlastního románu. Kamera : Jordan Cronenweth. Hudba : John Corigliano. Tržby v USA za první víkend: 174 650 $(2.6.2011)
TO
Podobný příběh jako Moucha, akorát bez té mouchy. Celkem děsuplný. Možná více psychologický a intelektuální než je u hororů obvyklé. Škoda toho konce(2.5.2006)
ybuko
Univerzitni vedec v podani Williama Hurta studuje za pomoci floatacnich tanku a dosud nezname indianske halucinogenni latky zmenene stavy vedomi, pricemz se ale diky kombinaci obou technik zacne dostavat podstatne hloubeji nez by cekal. Halucinace v provedeni Kena Russella jsou docela dobre experimentalni filmy. Jak uz tady zminuji jini komentatori, film atmosferou pripomina pozdejsi tvorbu Davida Cronenberga (Moucha, Videodrom).(8.9.2009)
MissJ
Evokovalo mi to snad úplně všechno, od 2001: A Space Odyssey až po Take on Me od A-ha. Myšlenkově náročná scifárna, kterou jsem bůhvíproč čekala, to není. Hodnotím nakonec za 3; jsou tam některé hloupé momenty, které ale na druhou stranu působily vtipně, takže mi ani tak nevadily. William Hurt utáhl celý film. Vizuál mohl být, vzhledem k roku vzniku, o něco lepší. Rozhodně jeden z nejdivnějších filmů, co jsem v poslední době viděla.(10.9.2011)
d-fens
dosť to pripomínalo Cronenbergovu Muchu, ale tá bola zaujímavejšia...naopak, Altered States mal zase filozofickejšiu myšlienku o "divošskom jadre", ktoré tvorí základ mentality každej ľudskej entity, ktorá je prekrytá a okresaná sociologickou nevyhnutnosťou do naším okolím prijateľnej podoby...celé to vlastne kopírovalo jeden z najzákladnejších ľudských pocitov, a síce odhodiť masku, absolútne sa zbaviť pokrytectva, vyjadriť svoje najskrytejšie vnútro, byť slobodne sám sebou, bez akéhokoľvek prispôsobovania sa niekomu alebo niečomu. Inak povedané, večné diabolské semeno totálneho anarchizmu, ktoré nás neustále núti trhať rajské jablko, a bažiť po nirváne-absolútnom pochopení všetkého poznaného aj nepoznaného, ...a had vraví "Trhajte jablká, budete ako Boh"....a my, dôverčivo, s mysľou zaslepenou vidinou vlastnej božskosti, trháme jedno jablko za druhým, ale to jediné čo nám to prináša je poznanie, že sme absolútne nahí a bezmocní, stojac zahanbene pred zrakom Všemohúcnosti, počujúc kŕčovitý škodoradostný smiech nášho "Radcu" v úzadí.......zobrazenie "halucinogénnych vidín" boli naozaj pôsobivé...no nakoniec treba povedať, že to na mňa nezapôsobilo...bolo to nejaké mdlé, nemastné-neslané, fádne(2.7.2007)
SeanLSD
Ó áno, len viac takýchto filmov. Presne tak ich mám rád. Je to vedecko-fantastické, ale nie tým poondiatym spôsobom, že tam lietajú rakety. Je to psychedelické, ale nie tak, že je to divoké, farebné, komické a uletené. Je to šialené, ale pritom stále s tým pevným jadrom, ktoré hovorí, že toto nemusí mať vôbec ďaleko od reality, že to môže byť skutočnejšie, než by sme si mysleli, že sa to pokojne môže stať... Nikam sa neponáhľa, dáva si načas, vysvetľuje, rozvíja vzťahy a postavy - v 80. rokoch to nebolo veľmi zvykom. Skôr sa rýchlo predstavila zápletka a už sa fičalo na plný pohon, len aby sa za hodinu dvadsať mohli zaradiť titulky. Nebyť veľmi zbrklého a podivného záveru, ktorý takým môžbyť bol aj zámerne, je to dielo, ktorému sa v celej dekáde vyrovná len Cronenbergova MUCHA a Gordonove ZO ZÁHROBIA.(26.3.2009)
BoredSeal
Zklamání. Děj se vleče, není zas tak extra a každý druhý technař má dnes se čtvercema větší úlet než jsou v podstatě nesmyslné velkolepé halucinace ve filmu. Přišlo mi, že režisér chtěl natočit film o drogách a už měl předem vymyšlené halucinace, do toho se doplácl koncept dědičné paměti, touze dotknout se Boha... a navrch dodělali šílený konec o lásce a polepšeném Hurtovi. Je to chaos, koncept tomu nepomůže a William Hurt a parta fousáčů s neandrtálcem ve sklepě taky ne.(2.10.2008)
Pecival
Zajímavé, poněkud halucinogení pokoukání, ke konci trochu zmatené. Nutno přiznat obstojnou atmosféru, některé scény jsou sice zbytečně natahované (pobýhání opico člověka), ale byl jsem docela napnutej jak to dopadne. A nebyl jsem úplně spokojen, čekal jsem nějakou výživnější pointu.(18.12.2009)
| Na DVD od: | 11.01.2006 Warner |
|---|