Reklama

Reklama

John Wayne, Amerika za každou cenu

(TV film)
  • Francie John Wayne - L'Amérique à tout prix (více)
Francie, 2019, 53 min

Hrají:

John Wayne (a.z.)

Obsahy(1)

Ačkoli byl vlastním jménem Marion, stal se symbolem hollywoodské mužnosti... V životě filmové hvězdy Johna Waynea (jeho občanské jméno znělo Marion Robert Morrison) se odráží pradávný rozpor amerického života: toho, co by měl člověk správně udělat, a toho, že to tak nikdy nevychází. Když se na Waynea dívali muži, přáli si být stejně mužní jako on, ženy si zase přáli mít právě takového partnera. Wayne však v osobním životě žádný ideál nebyl… Připomeňme, že herce známe např. ze snímků Přepadení, Alamo, Zelené barety, Fort Apache, Pátrači a mnohých dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Pro mě moc příjemné překvapení. Ještě že ten film natočili Francouzi, takže z toho nevyšel oslavný mramorový pomník, jak bývá většinou typické, když portréty amerických ikon vznikají v domácí produkci. Dobře je už to, že film je víc o člověku než o herci - Waynův rozporuplný život je totiž určitě zajímavější, než jeho průměrné herectví. V téhle souvislosti vyznívá dost legračně, když John Wayne přebírá Oscara 1969 za nevýrazný výkon v průměrném westernu Maršál a poráží spolu s ním nominované Petera O’Toola (za Sbohem, pane profesore!), Dustina Hoffmana a Johna Voighta (oba za Půlnočního kovboje), přičemž zejména v případě prvních dvou jmenovaných jde o herce, kterým vítěz nesahá ani po kotníky. Ale to je prostě Oscar... Kdoví jak časem dopadnou filmy, ve kterých opožděný vlastenec a propagátor armády „hrdinně“ likviduje indiány. Možná skončí v trezoru jako Jih proti Severu... Vlastně ne, odvolávám, co jsem napsal: indiáni nerabují a nezapalují auta, takže není důvod se jim podbízet... Vlastně ne, odvolávám, co jsem odvolal: úplně jsem zapomněl, že Wayne se vyjádřil nelichotivě i o černoších. Máš to marné, Johne, i tebe jednou BLM dostihne! (Stejně jako nás všechny.) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

John Wayne Is Big Leggy, Dětská písnička ze začátku osmdesátých let (Haysi Fantayzee), v jejím refrénu je JW charakterizován jako: He stands so high / It's enough to make any red skin cry / He knows what's right and he knows that God is with him / 'Cause he is right, Big Leggy lives / J-J-J-J-J-John Wayne. Svým způsobem se to shoduje i s vyzněním tohoto dokumentu, v němž role herce přetavily jeho vlastní podstatu do stavu naprosté nerozlišitelnosti. Možná, že bychom jej v tomto mohli (bez záruky) označit jako protiklad Marlona Branda. ()

Reklama

luczi 

všechny recenze uživatele

Francouzské dokumenty vynikají svou symetričností, většinu informací o Marionu Morrisonovi jsem již znala, včetně jeho nechvalné angažovanosti v dobách lovu na kolegy z branže, svou kariéru si doslova odpíchal a stal se profesionálem, ale mně jako herec nikdy nijak zvlášť nesedl a lidsky už vůbec ne. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument přinášející řadu informací o životě této legendy. Nevynáší jen jeho úspěchy, naopak kriticky ukazuje, že využil válečnou dobu, kdy řada předních herců narukovala do války k nastartování své vlastní herecké kariéry. Byl si toho vědom a proto se přehnaným vlastenectvím a natáčením válečných filmů snažil nedostatek vlastní statečnosti odčinit. Snímek přináší řadu informací z jeho politicky angažovaného života a četné ukázky z jeho jednostranného spíše průměrného westernového herectví. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Celkom podarený dokument o legende filmového plátna, plný zaujímavých informácií aj s trochou kritického pohľadu na jeho politickú agitáciu a premrštené vlastenectvo. Možno občas až príliš kritický, ale zas niektoré jeho vyjadrenia sú hlavne v dnešnom kontexte prehnané. Ale ako dokumentárny film mi poskytol to, čo som viac menej očakával, teda nemám dôvod byť v hodnotení kritický. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama