Reklama

Reklama

Ocelové slzy aneb Cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem

  • angličtina Tears of Steel: Vladimír Stehlík Meets Lubomír Krystlík (festivalový název)

Obsahy(1)

Dokumentární komedie o době velkých nadějí a ještě větších zklamáních, o divoké české cestě ke kapitalismu i o strmém vzestupu a hlubokém pádu. Ekonomická transformace devadesátých let zrodila mnoho zajímavých postav českého kapitalismu. Na pozadí tragikomického osudu jednoho z kapitánů průmyslu, akademického architekta Vladimíra Stehlíka, se nenápadně vykresluje divokost prvních let soukromého vlastnictví, kdy bylo možné vše. V očích kladenských dělníků se stal jejich velký šéf zachráncem a spasitelem, v očích nepřátel podvodníkem a tunelářem. Každopádně si uměl pár let slávy náležitě užít, několikrát objel celý svět, posílal poldovácké Tatrovky na Rallye Paříž-Dakar, budoval podnikatelské impérium s doutníkem a sklenkou v ruce, byl hostem mnoha televizních pořadů a jako kazatel řečnil před davy dělníků a sliboval jim veliký úspěch. Ten se však nedostavil. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Blanche13 

všechny recenze uživatele

Dokument o pádu z úplného vrcholu na dno. Ukazuje, že Vl. Stehlík možná nebyl až takový hajzl, který rozkradl kladenskou Poldovku, jak se nám snažila namluvit média před 20ti lety. V každém případě to byl velký hráč a jako takový svou hru prohrál. Možná už o výhře bylo rozhodnuto dávno před prodejem kladenských hutí, přeci jen už byla prodána klíčová odvětví podniku mnohem dříve než torzo Poldovky a ti ostatní zřejmě nebyli takoví snílci a prosperující nebo životaschopný podnik by neprodali....Na toto film neodpoví, je ale vidět, co to udělalo s bývalým generálním ředitelem bývalých nejlepších oceláren světa. Z nebetyčných výšin holt pád na hubu víc bolí. V něčem má pravdu, v něčem zůstal snílkem a čeká na ten velký soud co vrátí Poldi Kladno slávu. Asi to bude až ten poslední soud ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Režisér Potočný sliboval, že se sice asi nedozvíme, JAK to tenkrát bylo, ale dozvíme se, JAKÉ to tenkrát bylo a slib rozhodně dodržel. A to formou dobových záběrů prokládaných vykládáním dvou gerontů... Stehlík & Krystlík aneb neočekávatelně dokonalá a až dojemná komická dvojice, vzájemně si nahrávající na smeč v drtivých gazích, které by snad ani nejlepší scenáristé dneška nebyli schopní napsat... Celkový výsledek nenásilně a zase trochu víc odkrývá, jaké to tedy bylo v těch (pro mě čím dál víc fascinujících) dobách dobývání Divokého východu, kdy bandité nenosili kovbojské klobouky, ale fialová saka. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama