• Karlos80

Sport pěstuji výhradně jen pro své zdraví..a ne pro peníze:-) Takto stručně by se dal charakterizovat tento film, tedy film o bohatých sportovních mecenáších dnes bossech a neúplatných fotbalových hvězdách dnes úplatních:-) Fotbalové termíny jako lanaření aj. v tu dobu ještě ještě nikdo neznal. Sám o sobě je film spíš podprůměr (lidovou veselohru v něm sotva vidím) a nebýt tam těch autentických fotbalových zápasů, byl by takřka o ničem tedy jen o nějakých těch vdavkách jedné bohaté dcerušky továrníka. Z hereckých výkonů mi byl nejsympatičtější právě ten Zemanův (Antonín Novotný) a pak v menších rolích bych vyzdvihl výkony komiků Dvorského (účetní Dlouhý) a Futuristy (kancelářský sluha Krátký) ti byli fajn.(12.5.2006)

To bylo ještě v dobách, kdy nejlepší plajer ligy měl obrovskou hodnotu 50000 Kčs a on se jen smál, že hraje sport pro zábavu a ne pro peníze :-) Film nenadchl ani kritiku tehdejší, natož současnou. Jsou v něm použity záběry z finálového utkání Středoevropského poháru Sparta - Ferencváros. Z tehdejších fotbalových hvězd zde můžeme spatřit legendárního brankáře Pláničku, Klenovce, Burgra či Boučka. V tomto filmu máte jedinečnou příležitost vidět Natašu Gollovou s cigaretou v ruce, v žádném jiném nekouřila, a ani v reálu.(27.8.2007)

Filmy třicátých let vykrádaly náměty z mnoha oblíbených prostředí (nejčastěji tramping a fotbal). Tyto příběhy sice sloužily jako pozadí k rozehrání milostné zápletky, ale přesto je zobrazeno něco málo z atmosféry fotbalových fanoušků, vidíme originál zápasu a zazní zde nejznámější fotbalová prvorepubliková píseň. Jinak velice naivní a v mnoha místech přehnané (týká se zvláště postav Ladislava Peška a Anny Steimarové, něco takového bych opravdu potkat nechtěl). Automobilová havárie Antonína Novotného kombinuje, jak bylo tehdy v módě, melodrama s veselohrou. Výsledná kombinace je příšerná. Dobré epizody Ference Futuristy, Aloise Dvorského a malé Helenky. Nataša Gollová v titulcích poprvé na prvním místě. To je ovšem vše, co pro její kariéru tento opus znamenal.(27.12.2003)

Nejgeniálnější scéna je hned v úvodu. Zářivý esprit komického dua Ferenc Futurista - Betty Kysilková přináší svébytný rozhovor na téma buchta s kafem, hráči zeleného trávníku v divadle a do toho to Betty zase skvěle sekne. Kdepak ty její toilety založené na zástěře a hadru na holi. Moje favoritka.(20.2.2009)

Po velkém čtenářském i diváckém ohlasu Poláčkových Mužů v offsidu se prostředí fotbalového hřiště stalo výnosným obchodním artiklem. Toho si byl dobře vědom i režisér Václav Binovec, který se tehdy rozhodl zfilmovat román H. G. Rubella Ta naše jedenáctka, vycházející na pokračování v oblíbeném Pražském ilustrovaném zpravodaji. Fotbalové hřiště a kopaná zde slouží pouze jako pozadí pro rozehrání milostné zápletky zhýčkané dcery bohatého továrníka a mladého fotbalisty. Dívka se postupně vlivem mladíkových zásad změní v sympatickou pracovitou ženu. V hlavní roli se objevil mužský idol tehdejších let Antonín Novotný, kterému líbivý zevnějšek nakonec vydobyl prestižní angažmá v Hollywoodu. V teprve třetí filmové roli zde spatříme Natašu Gollovou, novou členku Městských divadel pražských. Z osvědčených veseloherních herců zaujmou Ferenc Futurista a Alois Dvorský coby dvojice nesmiřitelných fotbalových fanoušků, standardně sympatické jsou výkony Bedřicha Veverky a Ladislava Peška. Snímek má však z několika hledisek i cennou dokumentární hodnotu. Zachycuje autentické složení mužstev A. C. Sparty a S. K. Plzně i sportovního redaktora Josefa Laufera a je také vzácnou příležitostí spatřit Barrandovské terasy s plaveckým stadionem v jejich největším lesku. Připočteme-li ještě nesmrtelný pochod Ta naše jedenáctka válí, jedná se o další film, který má divákům co nabídnout i po letech.(5.10.2008)

• kinderman

Jen pro A.Cibulku a jeho Klub fanoušků Nataši Gollové, k nimž se také počítám, ale to je (jak by pravil Lála Pešek) „čistě bezvýznamný detail“.(6.8.2008)

• zette

Film, ktery neprinasi nic noveho, snad jen fotbaloveho fanouska mohou potesit autenticke zabery zapasu. Zapletka prosta, herci take nijak zvlast nekoncertuji.(20.8.2011)

• klúčik

Mám rár komédie z prvej republiky. Ale tento film nepatrí medzi tie lepšie. Mňa zaujal len autentickými zábermi futbalového zápasu. ( Vtedy chodilo strašne veľa divákov na futbal). 45%.(4.8.2008)

S těžkým srdcem dávám "pouze" tři hvězdy. Ačkoli to bylo těsné, hodnotila bych tak 60-65%. V tomto filmu byl děj jen "kulisou", a mělo-li by hodnocení vycházet právě z něj, bylo by to horší. U mě však převažují - stejně jako téměř u všech předválečných českých filmů - jiná kritéria. Herecké obsazení - zde velmi zdařilé. Nataša Gollová, Antonín Novotný, Lála Pešek, Ferenc Futurista či neodolatelný František Kreuzmann s neméně roztomilou Helenkou (výkon této dívenky si opravdu zaslouží pozornost - oproti jiným dětským "hercům", kteří se objevili ve filmech té doby, působí až překvapivě přirozeně). Kromě herců byl i pěkný pohled na fotbalový stadión a samotné čutálisty, tenisový kurt či plovárnu. Ve filmu je poměrně dost exteriéru, což je ve srovnání s ostatními "bio illusion" pozitivní. I když - alespoň pro mě - neopakovatelná atmosféra prvorepublikových filmů tkví právě v těch naivních, ale roztomilých studiových interiérech. Prvorepubliková atmosféra doprovází i tento film, proto to hodnocení. Nějak jsem se s filmem ale vnitřně neztotožnila, což bývá důležité. Takže 65%, 3 hvězdy. Ještě bych zapomněla na opravdový šlágr, píseň "Ta naše jedenáctka válí...", libozvučné i pro dnešní uši:)(24.1.2008)