Reklama

Reklama

Erotický, exotický a elektrizující pohled na život a dílo skladatele Ference Liszta. Film Lisztománie završuje volnou trilogii Russellových biografií hudebních velikánů, kterou v roce 1970 otevřel snímek Milovníci hudby, věnovaný Petru Iljiči Čajkovskému, následovaný v roce 1974 filmem Mahler, věnovaným Gustavu Mahlerovi. Proslulý režisérský bouřlivák a provokatér pojal Liszta jako obdobu glamrockové hvězdy, bojující s vnitřními démony, divoce rozháraným osobním životem a v neposlední řadě s odvěkým hudebním rivalem Richardem Wagnerem. Do titulní role Russell obsadil Rogera Daltreyho, frontmana britské rockové skupiny The Who, ve vedlejší roli se objevuje bubeník The Beatles Ringo Starr a také Rick Wakeman, klávesista rockově progresivních Yes, který je zároveň autorem původního soundtracku filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

Hodně nadsazený, až by jeden řekl, že to skoro Russel přehnal. Nevadí, že to je obscénní a pro slabé povahy nevhodné (a rozhodně ne do 18 let!), snímek mě dostal skvělou hudbou, snovými asociacemi (kdy těžko říct, co se ve filmu odehrává "doopravdy" - nejspíš vůbec nic, no maximálně tak prvních pět minut, narativ si s námi zkrátka skvěle hraje), a hlavně spoustou aluzí a kulturních referencí. Takže čím víc toho člověk ví nebo tuší o dějinách, hudbě, kultuře a popkultuře, tím víc si snímek užije. Pro ostatní je tu aspoň Ringo Starr (takový ten roztomilý chlapík z Beatles) v roli papeže, Roger Daltrey (další roztomilý kudrnáč, tentokrát The Who) v titulní roli (který neustále hází cukrbliky a ukazuje své (po)odhalené tělo), nebo jeho nezbedný cousin Kevin z Tommyho tentokrát v roli Wagnera/zetě/antikrista. A ti, kdo holdují různým béčkům a nejsou jim cizí ani exploiťáky, a přitom se neštítí muzikálů, si snímek vyloženě užijí! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Není jen shodou okolností, že Lisztománie má shodný rok vzniku jako kultovní popový muzikál Rocky Horror Picture Show. Je to typický produkt uvolněné a neukázněné atmosféry 70. let, která byla důsledkem sexuální revoluce předchozí dekády. Byla to éra glam rocku, pornokin a tolerované prostituce v centrech velkoměst. Lisztománie je poklesle hravá, drze boří hranice dobrého vkusu a společenských norem. Oproti Rocky Horror je ale zřetelně sexuálně vyzývavější, dějově roztříštěnější a chaotická. Zatímco u Rocky Horror mě chytlo za srdce několik písniček, u Lisztománie jsem se s hudební stránkou minul. Tématicky je to mělké a pokud nejste puberťáci, co dosud nevstoupili do sexuálně aktivního období svého života, tak vás nejspíš erotické legrácky nezaujmou, natož aby uchvátily. Tenhle svérázný kabaret mě po většinu času spíš lehce nudil, potřeboval bych ho mít poněkud ukázněnější, cílevědomější a myšlenkově hlubší. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Chvála bláznivinám. I posel boží může být někdy pekelně šílený. O něm se mluví. O showmanovi se šminkami, s křiklavými perutěmi. Je dryáčnický. Hoří na hranici. Padají na něho konfety výstřednosti. Idol ďáblic, ikona nebeských stálic. Fenomenální zápal/ka/ bránic. Opájen rohatou svatozáří, opíjen leporelem fantazijních extází. Slavný lovec satanovských vizí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O Lisztovi jsem nikdy neslyšel a naivně jsem očekával historické drama o skladateli, které Russell zas "okoření" nějakými těmi podivnostmi. Něco jako jeho zprznění Čajkovského či Mahlerova života. Russell si ale šlehl silnější matroš a výsledek je naprosto kolosální pičovina. Iluze normálního filmu se rozplyne hned v první scéně s nevěrou, zhruba tak do půlky je to ještě normální. Liszt je je představován jako glamrocková hvězda 19. století se vší tím sedmdesátkovou módou. K tomu podivné kulisy, občas scéna kdy to zamíří k odpadu (gilotina vs. obří penis). Pak se vynoří nemesis Richard Wagner a režisér spatlá do jednoho guláše upíry, voodoo, Frankensteina, Supermana, nacisty, nebe, vesmírné lodě... Za charisma Daltreyho z Who a za vizuál některých těch horor/sci-fi scén 1*, ale kdyby si to pustil fanda vážné hudby či rovnou Liszta, tak dostane asi infarkt. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ken Russell ako ho poznáme, plný orgazmických pestrofarebných výjavov, neuveriteľnej fantázie a to všetko v glamrockovej tónine. Jeho neoficiálna trilógia o skladateľoch, vyzývavý Čajkovskij v snímke Milovníci hudby, umiernený Mahler či rozmarný Liszt v tomto filme, je netradičným a odvážnym zobrazením umeleckého sveta. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • V cameo roli se ve filmu objevil Oliver Reed. (FilmFan24)
  • První film ze zakódovaným optickým Dolby Stereo zvukem. (FilmFan24)
  • Hudbu k film složil hráč na klávesové nástroje Rick Wakeman (bývalý člen YES). (Mates01)

Reklama

Reklama