Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 2

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (131)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Musím sa opakovať po priateľovi Big Bearovi, no ani mne D. Redcliffe nikdy ako herec nesedel a asi ani nebude, dokonca som nevidel ani jeho svetoznáme "Potterovky"(okrem dvoch). Nikdy ma to skutočne nechytilo. Rovnako však musím uznať, že si ako herec vyberá zaujímavé filmy, dokonca má popri nich aj šťastie na zručných režisérov, takže akceptujem a rešpektujem ho. Útek z Pretórie je určite divácky atraktívny film, túžba po slobode je zakódovaná v každom z nás. Shawshank to síce nie je, ale určite si naň pri sledovaní spomeniete. Prostredie, atmosféra i herecká stránka, to všetko slušne klape a nájde sa aj zopár napínavých momentov. K odvahe je potrebná i poriadna dávka šťastia. Klúč sa mohol kedykoľvek zlomiť a ostať v zámku poriadne zakliesnený a to by bol koniec ich snahe. Dalo sa to natočiť lepšie? To sa dá vždy, ale i tak pekné štyri hviezdy. 80%. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Povedeně zpracovaný snímek podle skutečných událostí o útěku z jihoafrického vězení. I přesto, že nejsem žádným velikým fanouškem Daniela Radcliffa mi tady vůbec nevadil, ba naopak mi přišlo, že se do této role / do tohoto prostředí náramně hodil. O napětí tady rozhodně není nouze a když jsem si v některých momentech myslel, že už to mají spočítané, tak Radcliffe (popřípadě jeden z jeho dalších kumpánů) vytáhl dřevěný klíč a další mříže byly otevřeny. Určitě se nejedná o žádný propadák, ale na druhé zhlédnutí už to nevidím. Je to ten typ filmu, který jednou zabaví, ale podruhé nebaví. Lepší 3* ()

Reklama

tomik99 

všechny recenze uživatele

Filmů o útěku z vězení je hned několik. Přesto je tento zcela jiný. Není o uplácení dozorců, rozmontování umyvadel a podobných klišé, které asi známe nejen z filmů, ale i z jednoho dobře známého seriálu. Toto je naprosto jedinečný útěk, kdy vlastně hlavní hrdinové vejdou hlavními dveřmi, a tak se dostanou i ven. Při své cestě prakticky nic nezničí, nikoho neomráčí. Utečou pomocí své geniality, šikovnosti a chytrosti. Daniel Radcliffe předvádí výborný výkon a stále na sebe víc upozorňující Daniel Webber mu výborně sekunduje. Já se šíleně bavil, byl jsem napnutý a v závěrečné půlhodince už jsem ani nedýchal. Bravo! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Južná Afrika, krásna to krajina, keby tam dnes už neprenesledovali belochov, keby to nebola asi najkriminalnejšia krajina v Afrike a keby vám na futbalových zápasoch nehučali do ucha s tou blbou trúbou vuvuzelou. To ti fakt nepomôže ani Potterova hůlka, ani ária Daniela Hůlku. Hoci Pretoria je na druhej strane podľa Googlu "relatívne bezpečným mestom, ale neodporúča sa vychádzať von za tmy, dokonca ani v skupinách." Nie teda divu, že sa nám bývalý kúzelník snaží z tohto miesta ujsť, hlavne keď je zatvorený v base a to tam nie je ozaj med lízať. Film je založený na skutočnej udalosti úteku dvoch politických väzňov. Thrillerovo podľa mňa celkom dobre zvládnuté, nechýbalo napätie a pozeral som ozaj so záujmom. Napriek Radcliffovi podľa mňa vcelku dobrý film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Radcliffe se nám poslední dbou objevuje v samých dobrodružných a exotických filmech. Nejprve jako ztracený tůrista v džungli, nedávno jsem s ním viděl film jak za noci coby pilot malého letadélka převáží drogy a teď JAR. Jelikož ho moc nemusím, zprvu jsem filmu nedával moc šancí. Ačkoliv vězeňské filmy mám moc rád, některé ty stealth akce kdy je hrdina schován v temném rohu a hlídač se k němu blíží stále víc,ale najednou mu zakručí v břiše a on se na poslední chvilku otočí a kráčí na WC, které je zrovna na druhé straně chodby za rohem než je náš hrdina... zkrátka toho jsme už viděli kupy. Ale nakonec musím uznat, že jsem byl mile pořekvapen a nejeden nehet na prstech ruky jsem napětím ohlodal... Až jsem se divil , že jsem držel hrdinům palce... Dobře, můžeme polemizovat o apartheidu, o nadvládě bílých, o chování Britů, Búrů atd... Výsledkem je dnešní JAR, země sice ekonomicky ještě stále fungující na rozdíl třeba od sousední Zimbabwe (stále ještě těží z přítomnosti a vlivu bílých), ale už to tam začíná nabírat obrátky jako u dalších afrických dekolonozovaných států... Problém se dohodnout v rámci parlamantních stran, neuvěřitelná korupce atd... Samozřejmě bylo špatné, dávat Afričanům menší práva, segregovat je v jejich vlastní zemi atd...ale pohledem dneška na Afriku si říkám, zda místní byli připraveni a na tolik vyspělí aby mohli převzít vládu nad svojí krajinou za jakoukoliv cenu... Hladomory, neskutečné etnické masakry, kolabující základní samospráva, potřeba dovážet humanitární pomoc a potraviny do zemí které vyvážely potraviny atd.. nasvědčují spíše tomu, že asi ne, že si vládnout neumí. Dávám za 4 dřívka. PS. To si nikdo z ostrahy nevšiml rozštípaných vstupních dveří od basy ? :-) * * * * ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Při opuštění cely se Tim (Daniel Radcliff) a Leonard (Mark Leonard Winter) schovají do kumbálu pod schody. Po jeho opuštění zůstanou dveře pootevřené. V dalším záběru jsou ale zavřené a v dalším zase pootevřené. (Duoscop)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)

Reklama

Reklama