Boss - Smrt na zakázku
Krimi / Thriller / Drama
Itálie, 1973, 100 min
Fernando Di LeoHudba:
Luis BacalovPlakáty
Na základě skutečných událostí, je intenzivním komentářem o korupci ve světě zločinného podsvětí. Henry Silva představuje Lanzetto, nájemného vraha, kterého si najal mafiánský boss k vyvraždění rodiny jeho rivala. Tím se Lanetto ocitne přímu v centru války obou gangů, kdy je unesena bossova dcera a nepřátelský gang touží po pomstě. (oficiální text distributora)
Enšpígl
Hodně brutální mafianská jízda vhodná na ráno, dopoledne i odpoledne. Na večer bych však doporučil jinačí program. Nejvíce mě zaujala scéna, jak se tam valí ten hlavní vrahoun v pelechu s tou nymfou a pak řekne " tejden se ti válím mezi nohama a venku se mě zatím všechno sere". Hold není nad realitu všedního dne.(20.8.2007)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $80,000║(18.7.2010)
Karlos80
Tentokráte Palermo, Sicilie a, bohužel, třetí a poslední díl (viz. "MILANO CALIBRO 9" 72' a "LA, MALA ORDINA" 72') z vynikající italské gangsterské poliziotteschi trilogie. Jako jediná z celé té báječní trilogie vyšla tato lahůdka i u nás, a to prostřednictvím firmy MIDO! Film se dodnes někde prodává a to za neuvěřitelných 39 kaček, no nekupte to:-)! Tento třetí, opět neuvěřitelně realistický počin, ze života mafie, organizovaného zločinu a korupce, nekalých praktik soupeřících klanů, jednoho únosu a boje o moc, mě opět dokonale uzemnil a vyrazil dech. V pomyslném žebříčku mých oblíbených gangsterek, bych ho řadil právem hodně vysoko, dokonce možná ještě víc než některé americké klasiky, viz "KMOTR" apod i když sám film z nich tak trochu vychází nebo jimi byl trochu ovlivněn. Vše bylo natočené podle skutečných událostí, což přidalo fimu na konečné hodnověrnosti. Od začátku až do konce se tu nikod s ničím a nikým nesere, film obsahuje surovou a chladnokrevnou akci, sadistické násilí (vystřelovák v puse!), napětí v každé scéně, všudepřítomný strach a smrt tu na člověka číhá téměř na každém kroku! Mrtví, kteří končí v rozehřáté peci, se téměř nedají spočítat! Památná úvodní exploitation akce (puška a na ní launcher granát) nebo jakýsi rychlý sled v kině se dá srovnat s rychlým likvidačním přehledem v "MILANU CALIBRU 9". Finální scéna byla hodně vykutálená, ale i mezitím se člověk nenudil, např. při typicky mafiánské likvidační akci to zde odnesli Cocciho chlapi. Henry Silva jako Nick Lanzetta byl prototypem neskutečné svině, která šla přes mrtvoly, opět se skoro vůbec nezasmál a vypadal jak z gumy, v předchozím filmu měl sice menší prostor, ale jeho charakter a jednotlivé rysy zůstaly stejně zkažené. Antonia Santilli jako svůdná gangsterská dcerka také mile překvapila. V každém případě se jedná o klenot ve svém žánru, v pomyslné oslnivosti srovnatelný s prvním dílem. O vynikající hudební stránku se postaral opět Luis Enriquez Bacalov jako v prvním dílu. Hodnocení zde je pak poměrně zarážející, u mě jasných 5*, jde jednoduše o špičku žánru. Oblíbený film Quentina Tarantina!(17.11.2009)
choze
Dnes už dost vyčpělá a úsměvná italská gangsterka ze 70. let s drsoněm Silvou, jakými Fernando Di Leo proslul a ovlivnil jimi např. Johna Woo či Quentina Tarantina. IL BOSS patří ke třem Di Leovým nejznámějším filmům tvořícím tzv. Milieu Trilogy- velkoměstskou trilogii (dále MILANO CALIBRO 9 a LA MALA ORDINA), které si i napsal a obsahuje pro něj typickou brutalitu a sex. U nás vydalo na DVD MIDO se stylovým malovaným cover artem a fotkami z filmu jako jediným bonusem. Dobrá hudba a na konci opravdu zůstane naživu jen hlavní hrdina.(14.8.2007)
LiVentura
Chladnokrevný zabiják se zbraní s dlouhým tlumičem prochází drsným mafiánským prostředím a likviduje každého, kdo zradí jeho šéfa či jeho samotného.!(1.2.2009)
Cabal
Nemohu jinak, než se ztotožnit s jedním výkřikem na IMDB - Brutal And Brilliant Italian Crime Masterpiece!(30.7.2007)
borsalino
Tak tohle je drsárna ze 100%, ve které najít někoho, komu byste chtěli fandit, je zhola nemožné. Na druhou stranu jde o chladnokrevné, syrové a realistické drama z mafiánského prostředí, které si právě vyřizuje účty. A praktiky jsou více než drsné, zvláště pak "mizení v peci", to mi tuhla krev v žilách...(19.9.2010)
mm13
Také filmy sa dnes netočia a keby aj, nebudú mať tú atmosféru. 70-te roky v najpriamočiarejšej a riadne drsnej polohe s riadne charizmatickým hlavným predstaviteľom. Osviežujúca dávka.(3.3.2011)
YURAyura
7/10 Tak nejak bych si predstavoval poradnou neodflaknutou gangsterku. Mraky mrtvych, drsny Silva, misty hutne hlasky - pasovane cigarety, "milenecka" rozpravka. Co vic si prat od odpocinkoveho filmu?(2.11.2009)
Duotone28
Aj ked tento zanrik doslova lubim, tejto classic gangsterke nejak na chut prist nevedel...Mozno mi vadil beckovy nadych, mozno obcas mrtve dialogy...a mozno aj preto len tieto priemerne tri hviezdy(17.2.2008)
Kangax
Nezdieľam nadšenie tunajších kolegov ako Karlos80. Dôvodom sú nesympatické postavy, až príliš toporné herecké výkony a predvídateľný dej. Pre mňa proste kvantum akcie, ani enormný počet mŕtvol (spočítal ich niekto?)nedokáže zakryť režisérove chyby, nízky rozpočet a diery v scenári. S filmu mi navždy utkveje v pamäti skvelá úvodná scéna hromadnej likvidácie skupinky mafiánov granátometom a dobrá bola aj časť likvidácie Cocciho mužov. Inak to bolo proste moc ploché a povrchné... Taká trilógia o Bettim či napr. inteligentnejšie Tessariho filmy štýlu "poliziotteschi" ( Uomini duri, Tony Arzenta) sú pre mňa o stupeň vyššie.(19.6.2011)
kebom
Čo je vlastne mafia? Neprikrášlené, brutálne, skutočné. Škoda režisérskych chýb a slabej výpravy, ktorú sa v strižni zúfalo snažili zachraňovať...(26.4.2008)
bomber3
No, je to sice gangsterka plná nelítostných siciliánů, ale Kmotrovi se to sotva vyrovná. A to především proto, že je film z většiny tvořen pouze z vražd a sexu, což filmového diváka časem omrzí. Smrti zde neunikne, kromě hlavní postavy Lanzetty a advokáta, opravdu nikdo. Kulku do hlavy dostane dokonce i velký šéf don Corrasco, kterého hraje Richard Conte tedy don Barzini z Kmotra. Když se to vezme kolem a kolem Boss - Smrt na zakázku je filmem zábavným, ale jenom pro krátkou chvíli. Delší dobu si snad budu pamatovat jen ten soundtrack, který je velice laciny, ovšem velice chytlavý.(2.3.2010)
Petkon
Příjemné překvapení, výborný Henry Silva jako nájemný vrah uprostřed dvou nepřátelských mafiánských gangů a nucený bojovat až do konce o vlastní přežití. Film se strhujícím tempem, bez hluchých míst, s půvabnou A.Santilli v roli dcery mafiánského bosse, drsný film se zástupem mrtvých, takže na konci filmu už zbyl snad jen kameraman, ale tak už to v určitých kruzích prostě chodí...Takhle si představuji "inteligentní" vyvražďovačku. Plnohodnotné čtyři hvězdičky.(9.6.2007)
| Na DVD od: | 01.06.2007 Mido |
|---|
Související
- Milano calibro 9 (1972)
- Mala ordina, La (1972)