Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spousta rodin, jež se potýkají se zoufalým nedostatkem času, vidí v nejnovějších robotech s podobou milých babiček přímo ideální řešení nepříjemné situace. Elektronickou babičku totiž mohou naprogramovat na domácí práce, nákupy, výchovu dětí či na další užitečné činnosti a tím ušetřit hodně drahocenného času i peněz. Vynález se stal velmi záhy hitem. Každá lépe situovaná rodina si ho už pořídila, jen Loudovi stále zápasí s každou minutou. Přestože vůbec nic nestíhají a nemají téměř žádný volný čas, hlava rodiny je neoblomná žádný robot nepřekročí práh jejich domu. Jenže atmosféra u rodinného krbu houstne. Tchyně odmítá hlídat děti a vypomáhat v domácnosti, manželka je den ode dne kyselejší a poslední ranou do zad se stává návštěva sousedů, kteří nehovoří o ničem jiném. Je rozhodnuto. Zdeňkova žena Jarmila vítězoslavně objednává model Róza 350 GLS. Nová babička sice vypadá staromódně, ale zato je velice výkonná. Od chvíle, kdy ji technici Biotexu zapojí, se už Loudovi nemusí o nic starat. Róza den co den myje nádobí, uklízí, vaří cizokrajná jídla a snaží se seč může, aby celá její rodina žila zdravě. Navíc je naprogramována tak, že svou rodinu fanaticky miluje. To však v praxi znamená nelítostnou válku s babičkou sousedů. Během bojů s elektronickou sokyní nejprve dojde na popelnice a okna, ale záhy obě přistoupí k tvrdším úderům, jejichž cílem je naprostá likvidace nepřátel... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (171)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V biografii režiséra Ladislava Rychmana sa píše, že: "Téměř všechny filmy Ladislava Rychmana, až na malé výjimky, jdou dnes již zapomenuté, umělecky nevyrovnané, divácky nezáživné, průměrné a často špatně zpracované." Presne tak je to i v prípade jeho snímku "Babičky dobíjejte přesně!", ktorý natočil v roku 1983. Nápad to bol zaujímavý, ale v réžii nemožného Laca Rychmana sa z toho stal takmer až odpad. Treba však priznať, že to bolo tak mizerné aj vďaka otrasnej Libuši Havelkovej, ktorá stvárnila elektornickú starú mamu. * ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý snímek s rostoucí mrazivou atmosférou. Scény, kdy Jana Dítětová rozrazí rukama dveře a pak útočí kosou na sousedovic děti, jsou výtečné. Tento film se uznání už asi nedočká, škoda. Zajímavost - snímek se dostal do "Guinnessovy knihy filmových rekordů" mezi filmy s neobvyklými názvy - z dalších jmenujme třeba "Vím, že víš, že vím", "Nebojte se, název nás napadne", "Jak se milovat s negrem a neunavit se" či "Film, který vyplouvá na povrch čistého másla". ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když byla v roce 1983 natočena tato scifi/hororová komedie získala si řadu příznivců, ale i odpůrců. Především pak díky svému velmi zvláštnímu pojetí, které nebylo u nás příliš vídáno. Obyvatelstvo se v té době ještě příliš nesetkávalo s podobným žánrem a v kurzu tehdy byli všelijaké detektivní případy, komedie a rodinné filmy. Mnozí dokonce tvrdí, že kdyby se toho ujal jiný režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Přesto všechno si však myslím, že Ladislav Rychman odvedl celkem obstojnou práci, za kterou se rozhodně stydět nemusí. Začátek filmu má sice trochu pomalejší rozjezd, který nás seznámí s robo-babičkami, ale jinak se nic moc zajímavého neděje. Pokud tedy nepočítám poněkud zvláštní rodinku Jiřího Lábuse. Rodinné hádky a nezbedné děcka totiž nejsou ničím výjimečným. Stejně tak i nedostatek času jednotlivých členů rodiny, který je dnes hodně vzácnou záležitostí. Co na tom že vám uvaří, vypere a uklidí, když nedokáže pořádně rozlišit co je dobré a co zlé. Jejím jediným cílem je vaše pohodlí a ochrana, takže sousedé a cizí lidi se musí mít na pozoru. Jakmile se jí totiž něco nelíbí, její naprogramování jí říká, že musí razantně zakročit! Ve chvíli, kdy si začnou obě znepřátelené babičky jít po krku, se konečně dostavuje i ona pomyslná hororová atmosféra. Rozbitá okna jim totiž nestačí a na řadu přichází i sami obyvatelé domu a jejich mazlíčci. Jiří Lábus předvedl opět svůj standardní výkon, který podtrhl srandovním knírkem. Místy to byl právě on, kdo zachraňoval poněkud nudnější pasáže. Daniela Kolářová byla sice místy zatlačena zbytečně do pozadí, ale i tak se za svůj výkon rovněž nemusí stydět. Podobně je na tom i představitelka Rózy Libuše Havelková. Na mi na rozdíl od své protivnice přišla docela sympatická. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

I přes zřetelný amatérismus při realizaci a naivitu při zobrazování budoucnosti domácích mixérů, mě osobně děsí (a zjevně to byl účel) situace, kdy se výtvor obrátí proti stvořiteli. A přitom výtvor jen dělá přesně to, pro co byl určen. Díky tomu má divák možnost vidět robotickou verzi vyřizování účtů mezi sousedy. Vlastní film je pak rozporuplnou směsicí rodinných klišé, kdy rodiče nemají čas ani na sebe natož na děti a kdy musí na pomoc přispěchat babička nebo "babička". Libuše Havelková v roli Rózy je naprosto neuvěřitelná. Děti ji ve své době měly zařazenou právě do pohádkových pořadů. Zde se pak změnila v mechanickou saň, která nikdy nikomu nic nedaruje, zvlášť pokud je jejím nepřítelem. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nějak si nemůžu pomoct a hodnotím nad místním průměrem. Ad jedna jsem to viděla poprvé ve věku, kdy mi to připadalo opravdu strašidelné, ad dva mi skelný pohled babičky a její opakování věty "mám vás ráda", stejně jako popěvek "mladá láska, to je ráj" připadají strašidelné dodnes, ad tři téma výmluv na nedostatek času, příležitostí a kde čeho, co člověku brání v plnění jeho snů, když pravou překážkou je vlastní lenost, je dobré a prakticky nevyčerpatelné, ad čtyři to, jak přesně se babičky dobily je vskutku humorné. Jen jsem nikdy nepobrala, proč všechny ty babičky měly potřebu vařit do zblbnutí exotická jídla. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (7)

  • Režisérovi Rychmanovi bolo v dobe natáčania 61 rokov a z dôvodu jeho zdravotných ťažkostí a niekoľkonásobnej hospitalizácie bolo natáčanie filmu prerušené viackrát. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Rozpočet filmu bol 4 milióny Kčs, čo bolo na vtedy menšinový žáner sci-fi podľa kritikov priveľa. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Na přehlídce babiček firmy Biotex stojí v čase 19:53 mezi zájemci i režisér filmu Ladislav Rychman. (Ganglion)

Reklama

Reklama